Buzz

Η Αθηνά Τσαγγάρη γύρισε ντοκιμαντέρ της Criterion για τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κι έχουμε απόσπασμα

στα 10

Η Criterion κυκλοφορεί κασετίνα με την τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν το Ξημέρωμα», «Πριν το Ηλιοβασίλεμα», «Πριν τα Μεσάνυχτα») και στα extras βρίσκεται ντοκιμαντέρ που γύρισε η Αθηνά Τσαγγάρη. Δείτε απόσπασμα όπου ο Λινκλέιτερ πιθανολογεί για μία... τέταρτη ταινία!

Η Αθηνά Τσαγγάρη γύρισε ντοκιμαντέρ της Criterion για τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κι έχουμε απόσπασμα

Η Αθηνά Τσαγγάρη, εδώ και πολλά χρόνια φίλη του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, είναι εκείνη που υπογράφει το ντοκιμαντέρ για τον ίδιο και την «Before Trilogy» του. Ενα ντοκιμαντέρ που υπάρχει ως extra στο υπέροχο συλλεκτικό πακετάρισμα της Criterion που κυκλοφορεί σήμερα, 28 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις ταινίες του Λινκλέιτερ («Πριν το Ξημέρωμα», «Πριν το Ηλιοβασίλεμα», «Πριν τα Μεσάνυχτα») που βρήκαν φανατικό κοινό στους ρομαντικού της Generation X (κι όχι μόνο) πιστεύαμε ότι ολοκλήρωναν την ιστορία του Τζέσι και της Σελίν. Μάλλον όμως κάναμε λάθος!

23 χρονών κατέβηκαν από ένα τρένο στη Βιέννη και πέρασαν μία νύχτα περπατώντας, μιλώντας, γελώντας. Χτίζοντας αφήγηση στην αφήγηση, τρέλα στην τρέλα, βλέμμα στο βλέμμα, την παραδοχή ότι κάπως έτσι απροσδόκητα γεννιούνται και πεθαίνουν οι νεανικές, αδιέξοδες, αλλά αξέχαστες ερωτικές ιστορίες της ζωής σου. Στα 32 του ο παντρεμένος στην Αμερική Τζέσι πήγε στην πόλη της, το Παρίσι, για να παρουσιάσει το βιβλίο που έγραψε πάνω στη γνωριμία τους. Κι εκεί η Σελίν τον ξανασυνάντησε, κλείνοντας ραντεβού με τη βεβαιότητα (τόσο των ίδιων, όσο και τη δική μας) ότι αυτά ανήκουν αποκλειστικά στο παρελθόν των αυθόρμητων παράλογων νιάτων μας. Μόνο που δεν χρειάστηκε παρά μόνο ένα απόγευμα, λίγο ακόμα περπάτημα, μία σειρά από νέες αλήθειες, εξομολογήσεις, γέλια και βλέμματα για να αποδειχθούμε όλοι μας γερασμένοι και κυνικοί. Ο αληθινός έρωτας δε γνωρίζει timing, ή χρόνο. Δεν θα τον ζήσεις στην οικειότητα. Πρέπει να τον αναγνωρίσεις όταν σου κλείσει φευγαλέα το μάτι. Πρέπει να τολμήσεις να χάσεις ένα αεροπλάνο.

The Before Trilogy Criterion 607

Εννιά χρόνια αργότερα, ο Τζέσι και η Σελίν είναι ακόμα μαζί. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ αλλά αυτό απασχολεί μόνο τις δίδυμες 5χρονες κόρες τους. Εκείνοι έχουν δώσει τους όρκους τους σε θεούς που κρύβονται σε ήλιους που ανέτειλαν και έδυσαν - δεν τους απασχολούν θεσμοί και υπογραφές. Οι ίδιοι μόνο ξέρουν τι έχουν θυσιάσει από την προσωπική τους ζωή, το χρόνο, τα όνειρα τους για να κάνουν αυτή τη σχέση να λειτουργήσει. Αλλά ίσως ήρθε η ώρα να το μάθουμε κι εμείς. Ολοκληρώνοντας 6 εβδομάδες διακοπών στην Ελλάδα, ο Τζέσι πρέπει να αποχαιρετήσει τον γιο του από τον πρώτο του γάμο, να τον βάλει στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αμερική. Πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα αργήσει να τον ξαναδεί, ότι χάνει στιγμές από την εφηβεία του, ότι έχει γίνει ο πατέρας των γιορτών και των διακοπών. Υπήρξαν θύματα στον έρωτά του με την Σελίν και στην μετακόμισή του στο Παρίσι - δεν τέλειωσαν όλα σ' ένα μαβί ηλιοβασίλεμα. Αντιθέτως, η αληθινή ζωή τότε μόνο ξεκίνησε.

Δείτε κι αυτό: Τρεις διαδρομές, ένας κοινός δρόμος: δείτε παράλληλες σκηνές από την «Before» τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ομως φαίνεται πώς τίποτα δεν έχει τελειώσει. Γιατί η πρώτη ερώτηση που κάνει η Αθηνά στους Λινκλέιτερ, Ιθαν Χοκ και Ζουλί Ντελπί έχει να κάνει με την πιθανότητα μιας τέταρτης ταινίας.

Και δείτε τι απαντάνε!


Περισσότερος Λινκλέιτερ: