Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Flix γίνεται παιδί και ταξιδεύει στο θαυμαστό κόσμο του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Αν είστε παιδί πάρτε τους γονείς σας, αν είστε γονείς πάρτε το παιδί σας. Οι υπόλοιποι ας ξαναγίνουμε παιδιά κι ας ζήσουμε έξι ξεχωριστές μέρες χωρίς προηγούμενο.

Flix Team
Το Flix γίνεται παιδί και ταξιδεύει στο θαυμαστό κόσμο του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Εχοντας περάσει με άριστα την πρώτη του «τάξη» ανάμεσα στα Φεστιβάλ της Αθήνας, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, ανανεωμένο, με ακόμη περισσότερη όρεξη και ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που δοκιμάζει τις αντοχές εννοιών που μοιάζουν έτοιμες να αλλάξουν, όπως το «παιδικό», το «εφηβικό» και όλα όσα τα κάνουν να αφορούν τελικά τους θεατές όλων των ηλικιών.

To Flix βούτηξε μέσα στο πρόγραμμα και τις δράσεις του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και προτείνει.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.


Binti

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Την αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει η ταινία «Μπίντι» της Φρεντερίκε Μίγκομ την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, με μια ιδιαίτερη, «εκτός έδρας» κινηματογραφική πρεμιέρα, την οποία το Φεστιβάλ μοιράζεται με το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη. Εκτός από την πρεμιέρα τα παιδιά του Χωριού θα παρακολουθήσουν και τις υπόλοιπες προβολές και δραστηριότητες του φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Δαναό και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά περισσότερα για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και πώς μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι σε αυτό.


εργαστήρια

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Αν είσαι 4-5 ετών έρχεσαι στις 24 Νοεμβρίου από τις 11.30 μέχρι και τις 12.30 για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι «Μικροί Κινηματογραφιστές» που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Εκπαιδευτικός οργανισμός STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών). Πληροφορίες για τη συμμετοχή εδώ.

Αν είσαι 7-9 ετών έρχεσαι στις 23 Νοεμβρίου από τις 14.30 μέχρι και τις 15.30 για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Χριστίνα Ντεπιάν & Ιωάννα Γιακουμάτου με τίτλο «Κινούμενα Αποτυπώματα». Πληροφορίες για τη συμμετοχή εδώ.

Αν είσαι 8 με 12 ετών έρχεσαι στις 24 Νοεμβρίου από τις 15.00 μέχρι και τις 16.00 για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι με τίτλο «Ο Εξυπνος Θεατής - Διαβάζοντας τις Κινηματογραφικές Εικόνες» που σχεδιάζει και υλοποιεί ή Κάτια Παπασπηλιοπούλου. Πληροφορίες για τη συμμετοχή εδώ.

Αν είσαι 9 με 12 ετών έρχεσαι 24 Νοεμβρίου από τις 13.00 μέχρι και τις 15.00 για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι με τίτλο «Από τα Κόμικς στο Animation» που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Τόμεκ Γιοβάνης. Πληροφορίες για τη συμμετοχή εδώ.

Αν είσαι 11 με 14 ετών έρχεσαι στις 23 Νοεμβρίου από τις 12.30 μέχρι και τις 16.00 για να παρακολουθήσει το πιο συναρπαστικό εργαστήριο της φετινής χρονιάς. Ο τίτλος του είναι «Do it like Coppola», το σχεδίασε η ομάδα της πλατφόρμας S Gene και το υλοποιεί με την πείρα της η Αγαθή Δαρλάση. Πληροφορίες για τη συμμετοχή εδώ.


Animanimals

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Animanimals | Σάββατο 23 Νοεμβριόυ στις 15.45 στον κινηματογράφο Δαναό | Επιλογές από τη σειρά των ξεκαρδιστικών περιπετειών με ζωάκια της Γιούλια Όκερ. Συνολική διάρκεια: 45΄, χωρίς διαλόγους

Ζέβρα (Ζebra) | Μια μέρα η ζέβρα πέφτει τρέχοντας πάνω σε ένα δέντρο.
Αγελάδα (Cow) | Μια μέρα η αγελάδα ξυπνάει και έχουν εξαφανιστεί τα σχέδιά της. Θα τα ξαναβρεί άραγε;
Χταπόδι (Octopus) | Το χταπόδι θέλει να φτιάξει μια νόστιμη τούρτα ροδάκινο. Όμως ένα από τα πλοκάμια του έχει τα δικά του σχέδια ζαχαροπλαστικής.
Κροκόδειλος (Crocodile) | Ο κροκόδειλος έχει όλα όσα χρειάζεται για ένα άνετο βράδυ μπροστά στην τηλεόραση: μαξιλάρια, σκαμπό, κριτσίνια κι ένα τηλεοπτικό περιοδικό. Eνα κριτσίνι, όμως, χαλάει τη διασκέδαση.
Λύκος (Wolf) Ο λύκος περιπλανιέται στο δάσος ψάχνοντας να βρει ένα ήσυχο μέρος για να εξασκήσει το χόμπι του. Τότε εμφανίζεται ένας θεατής μέσα από τους θάμνους.
Σαλαμάνδρα (Fire Salamander) | Η σαλαμάνδρα βλέπει μια λεοπάρδαλη από μακριά και νομίζει ότι είναι ίδια με εκείνη.
Βραδύποδας (Sloth) | Ο βραδύποδας θέλει να αγοράσει παγωτό, αλλά είναι πάρα πολύ αργός.
Δελφίνι (Dolphin) | Το δελφίνι διασκεδάζει με μια χρωματιστή φούσκα, μέχρι που ένας απρόσεκτος ξιφίας του την τρυπάει.
Aλογο (Horse) | Το άλογο πετάει ένα παπούτσι στον αέρα και από τότε ξεκινάει η κακοτυχία.
Σκουλήκι (Earthworm) | Το σκουλήκι έχει δύο κεφάλια που συνέχεια διαφωνούν μεταξύ τους.
Πεσκαντρίτσα (Αnglerfish) | Η μικρή πεσκαντρίτσα θέλει να κοιμηθεί. Όμως στα βαθιά νερά παραμονεύουν απειλητικά πλάσματα.
Νυχτερίδα (Bat) | Από τότε που γεννήθηκαν πουλάκια στη γειτονιά, η νυχτερίδα δεν μπορεί να κλείσει μάτι.
Αρκούδα (Bear) | Η αρκούδα, πριν πέσει σε χειμερία νάρκη, πρέπει να βρει τον γρύλο που δεν την αφήνει να κοιμηθεί.

Sherbert

Ζωηροί Φίλοι | Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 12.30 στον κινηματογράφο Δαναό | Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 6 ετών, με ζωντανή μεταγλώττιση

Ζιμπίλλα, η Ζωηρή Ζέβρα (Zibilla) της Ιζαμπέλ Φαβέζ, 2019, 26΄, Ελβετία/Βέλγιο/Γαλλία | Η Ζιμπίλλα έχει μαύρες ρίγες και κανείς δεν την αποδέχεται στο σχολείο, μέχρι που μπλέκει άθελά της σε μια περιπέτεια με ένα άγριο λιοντάρι.

Ζωολογικός Κήπος (Zoo) της Νίνα Χέκελ, 2019, 4΄, Γαλλία | Τι πραγματικά συνέβη τη μέρα που η πονηρή αφηγήτρια της ιστορίας πήγε στο ζωολογικό κήπο με το αδερφάκι της;

Ο Ντιμίτρι και η Απίστευτη Έκπληξη (Dimitri and the Fun Surprise) της Aνιές Λεκρέ, 2018, 13΄, Γαλλία | Μια μικρή μαϊμού φτάνει απρόσμενα στην κοιλάδα που ζει ο Ντιμίτρι, το πουλάκι, με την παρέα του και πιάνει φιλίες με τα ζώα που μένουν εκεί.

Ντόροθυ η Περιπλανώμενη (Dorothy the Rambler) της Εμμανουέλ Γκορζιάρ, 2018, 9΄, Γαλλία/Βέλγιο | Τέσσερις αγελάδες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ζήσουν μια περιπέτεια, μια μέρα ανακαλύπτουν ένα χνουδωτό πλάσμα στο ρυάκι.

Σέρμπερτ Ρόζενκραντζ, Είσαι Πανέμορφη (Sherbert Rosencrantz, You’re Beautiful) της Νάταλι βαν ντε Ντούνγκεν, 2018, 10΄, Αυστραλία | Ο κόσμος της Μίλλυ περιστρέφεται γύρω από το ινδικό της χοιρίδιο, αλλά η μαμά της προσπαθεί να την πείσει να αποκτήσει μια «κανονική» φίλη.

Vitello

Βιτέλλο (Vitello) της Ντόρτε Μπένγκτσον, 2018, 72', Δανία | Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 18.00 στον κινηματογράφο Δαναό

Ο Βιτέλλο είναι ένα άτακτο αγόρι, που φημίζεται για τον αυθορμητισμό και την τάση του να πραγματοποιεί όποια τρελή ιδέα κατέβει στο κεφάλι του. Για παράδειγμα, δεν ξέρει ποιος είναι ο πατέρας του, και από τη στιγμή που η μαμά του είναι απασχολημένη με το να βγαίνει ραντεβού και να τραγουδάει ποπ κομμάτια, παίρνει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του και αναζητά τον μπαμπά του. Βασισμένη σε ένα κλασικό παιδικό βιβλίο και με φρέσκο, σπαρταριστό animation, η ταινία αντιμετωπίζει τα βαρυσήμαντα θέματά της με αγάπη και ελαφρότητα. Η σκηνοθέτης Ντόρτε Μπένγκτσον σπούδασε κινούμενα σχέδια στη Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας και η δουλειά της είναι γεμάτη πανέξυπνες, ιδιαίτερες λεπτομέρειες και αναφορές στο σκανδιναβικό κοινωνικό ρεαλισμό που μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά και οι μεγάλοι. Με χιούμορ και λίγη αναρχία, αναδεικνύει μια γλυκόπικρη πραγματικότητα.

eighth grade 607

B’ Γυμνασίου (Eighth Grade) του Μπο Μπέρναμ, 2018, 93΄, ΗΠΑ | Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 15.45 στον κινηματογράφο Δαναό

Το «Eighth Grade» απεικονίζει τόσο ρεαλιστικά την εμπειρία του πρώτου σοκ της εφηβείας, από την επίμονη ακμή μέχρι την αμηχανία ενός πάρτι σε πισίνα, που θα μπορούσε να είναι ταινία τρόμου: ο αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μπο Μπέρναμ εναρμονίζεται πλήρως με τον ψυχισμό ενός 13χρονου κοριτσιού, της Κέιλα, για την οποία κάθε κοινωνική επαφή, κάθε μέρα στο σχολείο είναι μια δύσκολη πίστα στο παιχνίδι της ενηλικίωσης που πρέπει με κάθε τρόπο να περάσει. Στιγμές όπως η αδιαφορία του σχολικού φλερτ, η ανάγκη για αποδοχή, το χάσμα με το γονιό και η συναρπαστική προοπτική μιας νέας φιλίας είναι γνώριμες για κάθε θεατή, μόνο που τέτοιες αγωνίες εντείνονται ακόμα περισσότερο στη σημερινή ιντερνετική εποχή, στην οποία ανήκει η Κέιλα, που μέσα από τα βίντεο συμβουλών στο κανάλι της στο YouTube προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον ψηφιακό και τον αναλογικό της εαυτό. Η ταινία διαθέτει τεράστια αποθέματα γλυκύτητας, κατανόησης και καλοσύνης για την Κέιλα (ο Μπέρναμ, άλλωστε, έγινε γνωστός στα 16 του μέσα από τα κωμικά του vlogs) χωρίς να θυσιάζει την αυθεντικότητα της χαοτικής εφηβικής ηλικίας. Άμεσο σαν ένα Instagram story, αστείο σαν ένα βιντεάκι στο TikTok και αληθινό σαν εφηβικό ημερολόγιο, το «Eighth Grade» προστίθεται άνετα στο πάνθεον των κλασικών teen movies από την εποχή του Τζον Χιουζ μέχρι το «Mean Girls». | Η Δανάη aka @imikriollandeza θα είναι το Σάββατο στον Δαναό στην προβολή, θα προλογίσει την ταινια και μετά θα συζητήσει με το κοινό.

Little Waves

Teen Spirit | 24 Νοεμβρίου στις 14.30 στον κινηματογράφο Δαναό | Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 13 ετών, με ελληνικούς υπότιτλους

Μικρά Κύματα (Little Waves) της Αριάν-Λουί Σεζ, 2018, 12΄, Καναδάς | Κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής συγκέντρωσης, η Αμελί νιώθει για πρώτη φορά παραγκωνισμένη από τον αγαπημένο της ξάδερφο, καθώς εκείνος έχει φέρει μαζί του την καινούργια του κοπέλα. Παρατηρώντας τον έρωτά τους, επιτρέπει στις φαντασιώσεις της να την κυριεύσουν.

Γιούλια & Τζούλιετ (Yulia & Juliet) της Ζάρα Ντβίνγκερ, 2018, 12΄, Ολλανδία | Η Γιούλια και η Τζούλιετ είναι δύο δεκαεξάχρονες που γνωρίζονται στο αναμορφωτήριο. Παρά τις δυσκολίες, αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα μαζί. Όταν, όμως, η Τζούλιετ βγαίνει από το αναμορφωτήριο, η Γιούλια δεν μπορεί να αντέξει τον αποχωρισμό. Μια νέα προσέγγιση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας κατευθείαν από το Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αλλη Μια Ζωή (Lifelines) της Κάθριν Παρκ, 2018, 10΄, Καναδάς | Πιεσμένη από τις καθημερινές απαιτήσεις και την κοινωνική ζωή του σχολείου, μια κοπέλα βρίσκει καταφύγιο σε μια επικίνδυνη συνήθεια, μέχρι που η καλύτερή της φίλη ανακαλύπτει το μυστικό της.

Δεν Σου Κρατώ Κακία (No Ill Will) του Αντρίας Χογκένι, 2019, 21΄, Δανία | Μια τυχαία συνάντηση στο σούπερ μάρκετ ανάμεσα σε δύο παλιές συμφοιτήτριες οδηγεί σε σκληρό καβγά για τη συμπεριφορά τους στα social media, με τραγικές συνέπειες.

Κάρφωμα (Dunk) της Σοφί Μαρτά, 2018, 23΄, Γαλλία | Η δεκατετράχρονη Ζουλή είναι αρχηγός της ομάδας μπάσκετ. Μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα των γονιών της, βρίσκεται στα χέρια αναδόχων μαζί με τη μικρή της αδερφή. Η Ζουλή προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια από τις συμπαίκτριές της και να μάθει να ελέγχει τη λύπη και το θυμό της μέσα από το αγαπημένο της σπορ.


playroom

PLAYROOM ΟΛΗ ΜΕΡΑ

Στο φουαγιέ της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής περιμένει τα παιδιά ένα ειδικά διαμορφωμένο playroom όπου θα μπορούν να παίξουν με εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε tablets, με το WRO Football του Stem Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) και με τη διαδραστική εγκατάσταση «Building Hope» του διεθνούς φήμης εικαστικού Μαρκ Χατζηπατέρα, με μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές. Τα παιδιά και οι γονείς τους καλούνται να παίξουν δημιουργικά συναρμολογώντας και συνθέτοντας μόνοι τους γέφυρες, κτήρια, πολιτείες.


2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας | 18 μέχρι και 24 Νοεμβρίου στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών και τον κινηματογράφο Δαναό | Eισιτήρια για τις προβολές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (τηλ. 210 7282333) στα εκδοτήρια του Μεγάρου, στο επίσημο site του Μεγάρου και σε όλα τα καταστήματα Public. | Εισιτήρια για τις προβολές στον κινηματογράφο Δαναός στο ταμείο και στο επίσημο site του Δαναού. | Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του κινηματογράφου Δαναός και σε όλα τα καταστήματα Public. |

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.

Poster Athicff