Buzz

Μια (διαφορετική) μέρα στην παραλία για τους ήρωες του «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

στα 10

Στο κέντρο της ταινίας του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι», κρύβεται μια από τις πιο αξέχαστες σκηνές της χρονιάς. Το Flix σας την παρουσιάζει, λίγο πριν το βραβευμένο στο Βερολίνο φιλμ βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 25 Σεπτεμβρίου από την One from the Heart.

Μια (διαφορετική) μέρα στην παραλία για τους ήρωες του «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

Με κάποιον τρόπο η σκηνή που μπορείτε να δείτε παρακάτω, συνοψίζει τα περισσότερα πράγματα που είναι το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα: ένα κομμάτι καθημερινής ζωής που διακόπτεται από μια παραγγελία για παγωτό, μια μικρή ή μεγάλη ανησυχία, όλα αυτά τα πράγματα που κρύβουν οι άνθρωποι μεταξύ τους όσο κοντά κι αν βρίσκονται ή ένα βαλς που χορεύει ένα αγαπημένο ζευγάρι στην άδεια πίστα ενός παραλιακού κέντρου.

Γυρισμένη στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2013, η πρώτη ελληνική ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βεροίνου, κέρδισε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τμήμα του και συνεχίζοντας τα ταξίδια του στα διεθνή φεστιβάλ και τις αίθουσες του εξωτερικού (στη Γερμανία παίζεται ήδη στις αίθουσες από τις 4 Σεπτεμβρίου) φτάνει και στην Ελλάδα, αρχικά για την ελληνική πρεμιέρα της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου) και στη συνέχεια για να ανοίξει ως πρώτη ελληνική ταινία τη σεζόν στις 25 Σεπτεμβρίου, σε διανομή της One from the Heart.

2

Το «Στο Σπίτι» αφηγείται την ιστορία της Νάντιας, μια Γεωργιανής που ζει μαζί με μια οικογένεια που αποτελείται από τη σύζυγο, τον σύζυγο και τη μικρή τους κόρη σε ένα σπίτι στα Δικαστικά του Μαραθώνα, με θέα τη θάλασσα. Η σχέση τους είναι ιδανική, αφού η Νάντια δεν είναι μια απλή οικιακή βοηθός ή μια απλή οικονόμος, αλλά περισσότερο μια φίλη για τη μοναχική σύζυγο, μια μητέρα για τη μικρή Ιριδα και η εδώ και δώδεκα ολόκληρα χρόνια ψυχή ενός σπιτιού που δεν κρύβει ανομολόγητα μυστικά ή κάτι σκοτεινό, παρά μόνο την αέναη καθημερινότητα μιας ζωής στην Αθήνα της κρίσης, σήμερα και από πάντα. Ολα θα αλλάξουν όταν η Νάντια θα μάθει πως πάσχει από μια αρρώστια, γεγονός που θα την κάνει ανεπιθύμητη εκεί όπου κάποτε ήταν το σπίτι της και το σκληρό πρόσωπο μιας ολόκληρης κοινωνίας - που όσο και αν την θεωρεί ίση θα την αντιμετωπίζει πάντα ως «ξένη» - θα φανεί διάφανο μέσα στον καθρέφτη μιας τραγικής εγκατάλειψης που θα βρει τη Νάντια μόνη. Χωρίς οικογένεια. Χωρίς σπίτι.

Το «Στο Σπίτι» είναι μια παραγωγή του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και του Λάσε Σάρπεν. Με την Μαρία Καλλιμάνη στην με διαφορά γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς και γύρω της τους εξαιρετικούς Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιώργο Τσορτέκη και τη μικρή Ζωή Ασημάκη, Το τραγούδι που συνοδεύει τη σκηνή με τιτλο «Φως μες στο Σκοτάδι» γράφτηκε ειδικά για την ταινία από την Μαριέττα Φαφούτη


Διαβάστε ακόμη: