Φεστιβάλ / Βραβεία

O Ασγκάρ Φαραντί δεν θα παραστεί στα Οσκαρ λόγω της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών

στα 10

O Ιρανός σκηνοθέτης είναι υποψήφιος φέτος στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας με τον «Εμποράκο».

O Ασγκάρ Φαραντί δεν θα παραστεί στα Οσκαρ λόγω της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών

Μόλις χθες γράφαμε ότι η πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου», Ταρανέ Αλιντουστί, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τα Οσκαρ και να μην παραστεί στην τελετή απονομής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φημολογούμενο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την έκδοση αμερικανικής βίζας, και κατά συνέπεια την είσοδο στις ΗΠΑ, στους κατοίκους μουσουλμανικών χωρών.

Διαβάστε ακόμη: Η πρωταγωνίστρια του «Εμποράκου», Ταρανέ Αλιντουστί, μποϊκοτάρει τα Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Δυστυχώς, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ακόμη και να άλλαζε γνώμη δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί, και το ίδιο θα ισχύσει και για τον Ασγκάρ Φαραντί, σκηνοθέτη της ταινίας που είναι υποψήφια για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς μπήκε ήδη σε ισχύ το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών, ακόμα και σε αυτούς που διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα ή πράσινη κάρτα. Προς το παρόν, η απαγόρευση ισχύει επ’ αόριστον για τους κατοίκους της Συρίας και για 90 ημέρες για τους κατοίκους του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας του Σουδάν και της Υεμένης.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2012, με το «Ενας Χωρισμός», για το οποίο ήταν επίσης υποψήφιος στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου. Φέτος, ο «Εμποράκος» είναι ίσως το μόνο αντίπαλο δέος στο «Toni Erdmann», και σε περίπτωση νίκης η απουσία του είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ήδη φιλελεύθερο τοπίο του Χόλιγουντ.

Αξίζει να σημειωθεί το ακόμα πιο φαιδρό γεγονός ότι ο Φαραντί είναι και ο ίδιος μέλος της Ακαδημίας. Περιμένουμε με ανυπομονησία την ομιλία της Μέριλ Στριπ...

Η 89η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί ζωντανά στις 26 (προς ξημερώματα 27) Φεβρουαρίου από το COSMOTE CINEMA 1HD σε σχολιασμό Γιώργου Σατσίδη και Χριστίνας Μπίθα, και από το COSMOTE CINEMA 2HD χωρίς σχολιασμό. Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη