Buzz

Λάνθιμος, Τσαγγάρη και Ζώης πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα του ARTE για το νέο ελληνικό σινεμά

στα 10

Το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE προωθεί με τον καλύτερο τρόπο το εγχώριο σινεμά, με ένα μίνι αφιέρωμα.

Flix Team
Λάνθιμος, Τσαγγάρη και Ζώης πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα του ARTE για το νέο ελληνικό σινεμά
Κυνόδοντας

Το διάσημο γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE, που εστιάζει στην τέχνη και στον πολιτισμό, πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στο νέο ελληνικό σινεμά, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε τρεις Ελληνες σκηνοθέτες που εκπροσωπούν επάξια το δυναμικό νέο ρεύμα του εγχώριου κινηματογράφου: τον Γιώργο Λάνθιμο, την Αθηνά Τσαγκάρη και τον Γιώργο Ζώη.

Ακολουθεί παρακάτω η επίσημη ανακοίνωση για το αφιέρωμα:

Οταν τα budget μαραζώνουν, η τέχνη ανθίζει. Αυτό είναι μια αρχή που δεν επιβεβαιώνεται πάντοτε, αλλά εδώ και καιρό, οι ελληνικές παραγωγές, είναι αυτές οι οποίες «φωτίζουν» τις σκοτεινές αίθουσες. Υπάρχει κάποια σχέση, σύνδεση με την οικονομική κρίση; Είναι ζήτημα οπτικής. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό σινεμά προτείνει τα πάντα εκτός από τα συνηθισμένα.

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτή Επιστολή της ΕΣΠΕΚ και τη ΣΑΠΟΕ για ειδικό φόρο, 1,5% και το χλωμό μέλλον του ελληνικού σινεμά

Interruption 607 Interruption

Το αφιέρωμα ξεκινάει με το σποτ της Μπιενάλε, που είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Ζώης το 2011 και είχε λογοκριθεί από τη δημόσια τηλεόραση προκαλώντας ένα πρωτοφανές κύμα υποστήριξης από τον τύπο και τα social media για τη διάδοσή του, ενώ είχε προβληθεί σαν πρώτο θέμα από τη σημαντικότερη πολιτική εκπομπή του ARTE. Συνεχίζει με τον «Κυνόδοντα», την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που έκανε παγκοσμίως γνωστές τις παράξενες ταινίες αυτού του κινηματογραφικού ρεύματος και έφτασε μέχρι και την τελετή απονομής των Οσκαρ. Ακολουθούν το «Attenberg» και το «Chevalier», για ένα παράξενο και άκρως ανταγωνιστικό παιχνίδι όπου όλα αφορούν στο ξεκαθάρισμα του ποιος είναι ο καλύτερος στα πάντα. Τέλος, κλείνει με το «Interruption», μια ταινία για τα σκιώδη όρια ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, για την οποία διάσημοι σκηνοθέτες σαν τον Ρούμπεν Οστλουντ και τον Ρομέν Γαβρά έχουν εκδηλώσει τον θαυμασμό τους.

CHEVALIER 607 2 Chevalier

Ανάμεσα σε άλλα, η Αθηνά Τσαγκάρη μάς μιλάει για το άτυπο σύστημα αξιολόγησης μεταξύ των ανθρώπων και το παράλογο της καθημερινής ζωής. Ο Γιώργος Ζώης υπογραμμίζει τη διπολική κατάσταση της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι οι σκηνοθέτες οφείλουν να επιλέξουν αν μέσα από τις εικόνες της κρίσης θα δημιουργήσουν ποίηση ή πορνογραφία.

Για το ARTE, η Αθηνά Τσαγγάρη, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Γιώργος Ζώης, οι cineaste σκηνοθέτες του Νέου Ελληνικού Κύματος, έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην επισφαλή κατάσταση της χώρας τους. Μέσα από τις ταινίες τους, αντανακλάται άμεσα ο παραλογισμός του ελληνικού χρέους.

Tο αφιέρωμα, μαζί με τα σχετικά αποσπάσματα, είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο, και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο παρακάτω.


Διαβάστε ακόμη