Buzz

R-E-S-P-E-C-T. Εφυγε η Αρίθα Φράνκλιν, μετά από 76 σπουδαία χρόνια

στα 10

Αν σε όλη της ζωή έκανε τα πάντα μόνη της, ο θάνατός της συγκίνησε τους πάντες.

R-E-S-P-E-C-T. Εφυγε η Αρίθα Φράνκλιν, μετά από 76 σπουδαία χρόνια

Είναι και θα είναι η βασίλισσα της σόουλ, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock And Roll Hall Of Fame, η μουσικός που επέβαλε τον σεβασμό, όχι μόνο επειδή τον τραγούδησε, αλλά επειδή έζησε μ' αυτόν τον τρόπο. Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε σήμερα, Πέμπτη, 16 Αυγούστου, από καρκίνο στο πάγκρεας, στην ηλικία των 76 χρόνων, έχοντας αποχαιρετήσει, αυτόβουλα, τους αγαπημένους και σημαντικούς της ανθρώπους.

Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942, στο Μέμφις κι από πολύ μικρή άρχισε να τραγουδά γκόσπελ στην εκκλησία όπου κήρυττε ο ιερέας πατέρας της. Στα 18 της πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της επαγγελματικά στο τραγούδι: το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο έγινε με την Columbia Records, το 1960, αλλά η καριέρα της απογειώθηκε από το 1967, όταν υπέγραψε με την Atlantic και έκανε το κοινό να παραληρεί με τραγούδια σαν το «Respect», το «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman», το «Spanish Harlem» και το «Think». Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία είχε γίνει «η βασίλισσα της σόουλ» και μπορούσε, πια, να καταφέρει τα πάντα. Μόνη της και απαραιτήτως με τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι έκανε. Από το Ντιτρόιτ, όπου εγκαταστάθηκε και πέρασε ολόκληρη τη ζωή της.

Δείτε ακόμη:

aretha franklin 607

Στη διάρκεια της καριέρας της τιμήθηκε με 18 βραβεία Grammy, υπήρξε η γυναίκα μουσικός με τις περισσότερες επιτυχίες στην ιστορία του Billboard κι είναι μια από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Παράλληλα, παντρεύτηκε δυο φορές και χώρισε δυο φορές - ο πρώτος της γάμος έληξε λόγω άσκησης βίας από τον άντρα της - κι απέκτησε τέσσερα παιδιά.

aretha franklin 607

Η σχέση της Αρίθα Φράνκλιν με το σινεμά ήταν, όπως όλα στην πορεία της, εκλεκτική και σημαντική. Η ίδια έπαιξε το ρόλο της Κυρίας Μέρφι στους «Blues Brothers» του Τζον Λάντις το 1980 (και ξανά στο «Blues Brothers 2000» το 1998), δίπλα στους Τζιμ Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ, ερμηνεία που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό.

aretha franklin 607

Από την άλλη πλευρά, εκτός από δεκάδες τραγούδια της που ακούστηκαν σε soundtracks ταινιών για έξι δεκαετίες, ήταν το κεντρικό πρόσωπο - και τι εκφραστικό πρόσωπο! - στο «Amazing Grace», το χαμένο ντοκιμαντέρ του Σίντνεϊ Πόλακ, για τη θρυλική ηχογράφηση του «Amazing Grace» από την Αρίθα Φράνκλιν, γυρισμένο το 1972, που ανέκυψε πανηγυρικά το 2015.

aretha franklin 607

Πριν από δυο χρόνια, η Αρίθα έκανε μια από τις όλο και πιο σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της - φυσικά σε απόλυτο glam - για να τραγουδήσει στο Kennedy Center, σε μια βραδιά προς τιμήν της Κάρολ Κινγκ. Κι έκανε ολόκληρο το θέατρο να βουρκώσει, μαζί και τον παριστάμενο Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τα εκατομμύρια θεατών που είδαν το live από μακριά.

aretha franklin 607

Τότε η Αρίθα Φράνκλιν είχε κάνει λόγο και για μια ταινία για τη ζωή της, με τη δική της επιμέλεια φυσικά, με παραγωγό τον Σκοτ Μπέρνστιν του «Straight Outta Compton». Αγνωστο αν το project προχωρά, πάντως η Αρίθα είχε δηλώσει την προτίμησή της για την ηθοποιό που θα ήθελε να την υποδυθεί: τη Χάλι Μπέρι!

aretha franklin 607Οταν η Αρίθα Φράνκλιν τραγούδησε στην πρώτη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, βαθιά συγκινημένος από την εμφάνιση της Αρίθα Φράνκλιν στο Kennedy Center (εκείνη, άλλωστε, είχε τραγουδήσει στην πρώτη τελετή ορκωμοσίας του), δήλωσε: «Οταν τραγουδάει η Αρίθα, ξεχειλίζει η αμερικανική ιστορία. Κανείς δεν ενσαρκώνει πληρέστερα το σύνδεσμο μεταξύ των Αφροαμερικανικών spiritual, των μπλουζ, του R&B, του ροκ εν ρολ - έτσι όπως οι δυσκολίες και η θλίψη μεταμορφώνονται σε κάτι γεμάτο ομορφιά και ζωντάνια κι ελπίδα.»

Δείτε παρακάτω το βίντεο από αυτή, τη σαρωτική εμφάνιση της Αρίθα Φράνκλιν, ως αποχαιρετισμό.


aretha franklin 607

aretha franklin 607

Δείτε ακόμη: