Industry

Αποχωρεί ο Στίβεν Σπίλμπεργκ από το «American Sniper»

στα 10

Δύσκολοι καιροί, ακόμα και για πρίγκιπες. Καλλιτεχνικό διαζύγιο Στίβεν Σπίλμπεργκ και Warner Bros με αφορμή το «American Sniper»: το όραμα που είχε ο σκηνοθέτης στο μυαλό του δεν συμφωνούσε με το μπάτζετ που διέθετε το στούντιο...

Αποχωρεί ο Στίβεν Σπίλμπεργκ από το «American Sniper»

Οχι, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δε θα σκηνοθετήσει το «American Sniper», την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά της αυτοβιογραφίας του πεζοναύτη Κρις Κάιλ. Παρόλο που λίγο πριν το φεστιβάλ Καννών το είχε ανακοινώσει επίσημα, το είχε ορίσει ως το επόμενο πρότζεκτ του και είχε κάνει τις πρώτες κουβέντες με τον πρωταγωνιστή (και ιδιοκτήτη των δικαιωμάτων του βιβλίου) Μπράντλεϊ Κούπερ.

Από τη στιγμή που ο Σπίλμπεργκ έδωσε τα χέρια με την Warner Bros, έφερε μαζί στην συμφωνία φυσικά και την DreamWorks. Τώρα την παίρνει μαζί του και φεύγουν. Οι πηγές θέλουν τον σκηνοθέτη να μην συμβιβάζεται με τις μειώσεις στον προϋπολογισμό που προσπάθησε να επιβάλει η Warner Bros και να έχει σημαντικές καλλιτεχνικές διαφορές με το πώς διαμορφωνόταν η ταινία με λιγότερα χρήματα.

Το «American Sniper:The Autobiography Of The Most Lethal Sniper In US Military History», είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του. Η ιστορία της ζωής του Κρις Κάιλ, ενός τεξανού ελεύθερου σκοπευτή των Αμερικάνων Πεζοναυτών που στη διάρκεια της θητείας του σκότωσε 150 ανθρώπους. Περισσότερα για την ιστορία του «American Sniper».

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ, είχε αποκτήσει εδώ κι ένα χρόνο τα δικαιώματα του best seller και από τη στιγμή που η Warner Bros ανέλαβε την παραγωγή, το σενάριο ανέλαβε ο Τζέισον Χολ. Ο Κούπερ φυσικά παραμένει τόσο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο και στη θέση του παραγωγού.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τελευταία μοιάζει να αποχωρεί από αρκετά πρότζεκτς. Από την μία το «Robopocalypse», ο μεγάλο sci-fi στοίχημά του που ακυρώθηκε. Από την άλλη το «Gods and Kings» που ετοίμαζε για τη ζωή του ηγέτη του έθνους Ισραήλ και μεσίτη της διαθήκης του Νόμου, Μωυσή (το οποίο άφησε στα ικανά χέρια του Ανγκ Λι). Τα σχέδιά του για το «Gershwin» με τον Ζάκαρι Κουίντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που εγκαταλείφθηκε άδοξα.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Συνδέεται η άρνησή του να συμβιβαστεί με τις εκπτώσεις της Warner Bros. με όσα δήλωσε σε λόγο του σε αποφοίτους του USC, όπου προειδοποιούσε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία είναι έτοιμη για το μεγάλο της Κραχ και ότι τουλάχιστον καμιά 10ριά blockbusters θα καταρρεύσουν και θα παρασύρουν και τα στούντιο μαζί τους;

Κι αν ανησυχεί ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ για οικονομικ΄κατάρρευση και αποσύρεται από ταινίες, που βαδίζουμε - πραγματικά;