Φεστιβάλ / Βραβεία

Από τον Μπερτολούτσι στον Χίτσκοκ, το 66ο Φεστιβάλ Καννών επιμένει «κλασικά»

στα 10

Μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του «Cannes Classics», του τμήματος του 66ου Φεστιβάλ Καννών που επιστρέφει στο χρόνο φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη αποκατεστημένα αριστουργήματα για όλα τα γούστα.

Από τον Μπερτολούτσι στον Χίτσκοκ, το 66ο Φεστιβάλ Καννών επιμένει «κλασικά»
«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί

23 συνολικά ταινίες αποτελούν το φετινό «Cannes Classics», ανάμεσα στς οποίες βέβαια δεσπόζει το «Vertigo» του Αλφρεντ Χτίσκοκ που είχε ήδη ανακοινωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα highlights του τμήματος που προβάλλει αποκατεστημένες κόπιες σπουδαίων ταινιών και ξεχασμένων αριστουργημάτων (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε το «Χιροσίμα Αγάπη Μου» του Αλέν Ρενέ (1959), το «Fedora» του Μπίλι Γουάιλντερ (1978), το «Μεγάλο Φαγοπότι» του Μάρκο Φερέρι (1973), το «Plein Soleil» του Ρενέ Κλεμάν (1960), το «Last Detail» του Χαλ Ασμπι (1973), τη «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό (1994) και φυσικά τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί που το 1964 είχαν κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του «Cannes Classics», το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον 77χρονο Αλέν Ντελόν, ως ένα από τους τελευταίους μεγάλους θρύλους του γαλλικού (και όχι μόνο) σινεμά, ο οποίος θα παρευρεθεί και στην προβολή του «Plein Soleil».

2 O Τελευταίος Αυτοκράτορας

Μεγάλο event θεωρείται ήδη η τρισδιάστατη προβολή του «Τελευταίου Αυτοκράτορα» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1987), η προβολή της «Κλεοπάτρας» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της το 1963, η προβολή του «La Belle et La Bete» του Ζαν Κοκτό με αφορμή τα 50 χρόνια από το θανατό του, αλλά και δύο ντοκιμαντέρ για το ίδιο το σινεμά, το «Con La Pata Quebrada» του Ντιέγκο Γκαλάν και το «A Story of Children and Film» του Μαρκ Κάζινς.

Προς τιμήν της επίσημης «μούσας» του φετινού Φεστιβάλ που απεικονίζεται στην αφίσα του, της Τζόαν Γούντγουορντ, θα προβληθεί το «Shepard & Dark» της Τρέβα Γούρμφελντ (2013) που ήταν και η τελευταία ταινία στην οποία η σύζυγος του Πολ Νιούμαν υπήρξε παραγωγός.

2 Τα Πουλιά

Στο υπέροχο « Cinéma de la Plage» με την οθόνη μέσα στη θάλασσα και τις ξαπλώστρες στην άμμο θα προβληθούν επίσης σε αποκατεστημένες κόπιες η «Μέρα Γιορτής» του Ζακ Τατί (1949), ο «Στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον (1926), τα «Πουλιά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ (1963), το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν (1988), το «The Ladies Man» του Τζέρι Λίουις (1961) και το «Ο Ανθρωπος από το Ρίο» του Φιλίπ ντε Μπροκά (1964).

Ποιες όμως ταινίες περιμένουν να γίνουν κλασικές σαν τις παραπάνω; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 66ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 15 έως και τις 26 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες.