Φεστιβάλ / Βραβεία

Στον Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν το βραβείο Artes Mundi 2019

στα 10

Στον Ταϊλανδό σκηνοθέτη με το ποιητικό, ονειρικό και βαθιά επαναστατικό βλέμμα στη ζωή και το σινεμά, απονέμεται φέτος το βραβείο «των τεχνών του κόσμου».

Στον Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν το βραβείο Artes Mundi 2019

Το βραβείο σύγχρονης τέχνης «Artes Mundi» ιδρύθηκε το 2002 στην Ουαλία, με σκοπό να αναγνωρίσει ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του: τις τέχνες ανά τον κόσμο. Με ξεκάθαρο πολιτικό κι όχι μόνο εικαστικό άξονα, το βραβείο απονέμεται σε σύγχρονους καλλιτέχνες που το έργο τους, όχι μόνο δεν είναι αποστασιοποιημένο από τη ζωή, αλλά «αποτυπώνει την ενσυναίσθηση με την ανθρώπινη κατάσταση και την κοινωνική πραγματικότητα στον πλανήτη.»

Διαβάστε κι αυτό: «Blue»: μια μικρού μήκους-φωτιά του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου έχουν υπάρξει οι Σου Μπινγκ (Κίνα), Εϊζα Λίσα Ατίλα (Φιλανδία), Ν.Σ. Χαρσά (Ινδία), η Γιαέλ Μπαρτάνα (Ισραήλ), Τερέζα Μαργκόλες (Μεξικό), Θιάστερ Γκέιτς (Αμερική), Τζον Ακόμφρα (Μ. Βρετανία).

Apichatpong Weerasethakul  607

Φέτος, παραλήπτης του Artes Mundi είναι ο, βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα «Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές», ταϊλανδός σκηνοθέτης Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν. Ο Βιρασετάκουν δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός πως όλες του οι ταινίες μιλούν για την ταραγμένη Ταϊλάνδη του σήμερα, και μάλιστα το τελευταίο του φιλμ, «Cemetery of Splendουr», θεωρείται ως το πιο πολιτικό απ' όλα: εξετάζοντας την στρατιωτική χούντα ως ένα ιστορικό γεγονός που αφήνει ήδη πληγές που θα χρειαστούν επούλωση στο μέλλον.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν στο Flix: Σκηνοθέτης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Λοκάρνο. Προσεχώς αγρότης.

Αυτή την «πολιτική και κοινωνική διάσταση» στο έργο του καλλιτέχνη ξεχώρισε και η κριτική επιτροπή και τον επέλεξε για το βραβείο. «Σε εποχές τόσο σκληρές για μια χώρα, που ένας καλλιτέχνης δεν είναι ασφαλής να μιλήσει πολιτικά, ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν βρήκε το δικό του "καμουφλάζ" και μάς έδωσε την κινηματογραφική γλώσσα της αντίστασης...»

Apichatpong Weerasethakul 607 2

Πραγματικά, το βαθιά ποιητικό και ονειρικό σινεμά του Βιρασετάκουν, τολμηρό, άναρχο και σε στιγμές ακατονόητο, αν και πάντα βαθιά συγκινητικό, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στο να μιλάς καμουφλαρισμένα στο θεατή για θρύλους, ενώ στην ουσία φωνάζεις επαναστατικά για την πραγματικότητα - την πολιτική κι ανθρώπινη κατάσταση της χώρας σου.

Αξιο λοιπόν το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται κι από 40.000 αγγλικές λίρες.

Διαβάστε περισσότερα: