Industry

Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιοποίηση ανεξάρτητων αιθουσών και στην Ελλάδα!

στα 10

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA υποστηρίζει την ψηφιοποίηση ανεξάρτητων κινηματογραφικών αιθουσών στην Ελλάδα, παρέχοντας σημαντική βοήθεια για τη μετάβαση τους στη νέα (ψηφιακή) εποχή της κινηματογραφικής διασκέδασης.

Flix Team
Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιοποίηση ανεξάρτητων αιθουσών και στην Ελλάδα!

Στόχος του προγράμματος είναι ηπαροχή κινήτρωνστις κινηματογραφικές αίθουσες πουπροβάλλουν σημαντικό ποσοστό μηεθνικών ευρωπαϊκώνοπτικοακουστικώνέργων (δείτε παρακάτω για λεπτομέρειες), ώστε να διευκολύνει την ψηφιακή μετάβασή τους,υποστηρίζοντας τιςέμμεσες δαπάνες γιατην αγορά ψηφιακήςμηχανής προβολής.

Οι υποψήφιοι οργανισμοί πρέπει:

  • να είναι κινηματογραφικές αίθουσες πρώτης προβολής (με πρόγραμμα παρουσίασης ευρωπαϊκών ταινιώνεντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους στη χώρα)
  • να είναι ανοικτοί για το κοινό εδώκαι τουλάχιστον 3 χρόνια
  • να διαθέτουν σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και δήλωσης εισόδου
  • να έχουν τουλάχιστον μία οθόνη και 70 θέσεις
  • να είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 520 προβολέςανά έτος όσον αφορά τις μόνιμες κινηματογραφικέςαίθουσες (δηλαδή τις αίθουσες που λειτουργούν γιαπερίοδο τουλάχιστον 6 μηνών τον χρόνο), 300 προβολές ανά έτος όσον αφορά τις αίθουσες με μία οθόνη(30 προβολές ανά μήνα) και 30 προβολές ανά μήναόσον αφορά τους θερινούς / υπαίθριους κινηματο-γράφους (δηλαδή τις κινηματογραφικές αίθουσες πουλειτουργούν για λιγότερο από 6 μήνες τον χρόνο)
  • να είχαν κόψει τουλάχιστον 20.000 εισιτήρια κατά τοπροηγούμενο έτος, για τα οποία καταβλήθηκε όντωςκανονικό αντίτιμο.

Οι υποψήφιοι που έχουν ή πρόκειται να λάβουν μηχανήπροβολής από άλλη εταιρεία ψηφιοποίησης στο πλαίσιοσυμφωνίας τέλους ψηφιακής κόπιας (VPF) δεν είναιεπιλέξιμοι για την υποστήριξη.

Επιλέξιμες θεωρούνται οι κινηματογραφικές αίθουσεςπου το 2011 πρόβαλαν ευρωπαϊκές ταινίες σε ποσοστότουλάχιστον 50%, εκ του οποίου τουλάχιστον το 30%αντιστοιχεί σε μη εθνικές ευρωπαϊκές ταινίες.

Μία ταινία θεωρείται ευρωπαϊκή εφόσον ικανοποιεί τονσχετικό ορισμό του προγράμματος MEDIA βάσει τωνσυστημάτων «επιλεκτικής» και «αυτόματης» κινηματογραφικής υποστήριξης.

Μία ταινία θεωρείται ευρωπαϊκή εφόσον αφοράοποιοδήποτε πρόσφατο έργο μυθοπλασίας (συμπεριλαμβανομένων και των ταινιών κινουμένων σχεδίων) ήντοκιμαντέρ, διάρκειας άνω των 60 λεπτών, που τηρείτις εξής προϋποθέσεις:

  • Η παραγωγή του έργου έγινε ως επί το πλείστοναπό παραγωγό ή παραγωγούς εγκατεστημένους σεχώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA. Γιανα θεωρηθεί μία εταιρεία παραγωγής πραγματικόςπαραγωγός θα πρέπει να αναφέρεται ως τέτοιοςστους τίτλους της ταινίας. Για τον προσδιορισμό τουπραγματικού παραγωγού μπορούν να ληφθούν υπόψηκαι άλλα στοιχεία όπως ο δημιουργικός έλεγχος, ηκατοχή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και η συμμετοχήστα κέρδη.
  • Η παραγωγή του έργου έγινε με σημαντική συμμετοχήεπαγγελματιών που είναι υπήκοοι / κάτοικοι χωρών πουσυμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDIA. Ως «σημαντικήσυμμετοχή» ορίζεται η βαθμολόγηση με περισσότεροαπό το 50% των καλλιτεχνικών συντελεστών και τωνχαρακτηριστικών της ταινίας, όπως αναφέρονται στηνεπίσημη προκήρυξη.

Η υποστήριξη των έμμεσων δαπανών για την αγοράψηφιακών μηχανών προβολής θα πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφάλειας περιεχομένου τηςDigital Cinema Initiative (DCI) και να τοποθετηθούν σεαίθουσες που ικανοποιούν όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η υποστήριξη παρέχεται μόνο για μία μηχανή προ-βολής ανά οθόνη και για έως 3 το πολύ οθόνες ανάκινηματογραφική αίθουσα. Η αγορά της μηχανήςπροβολής πρέπει να γίνει στο διάστημα μεταξύ τηςημερομηνίας υποβολής και της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά χορηγείται υπό μορφήεπιδότησης και ανέρχεται έως το εφάπαξ ποσό των20.000 ευρώ ανά οθόνη. Η επιδότηση καλύπτει τιςδαπάνες που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση τωνευρωπαϊκών αιθουσών, εξαιρουμένου του κόστουςτης ψηφιακής μηχανής προβολής και του συστήματοςψηφιακής αποθήκευσης ταινιών.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη συγχρηματοδότησητων σχεδίων εκτιμάται στα 2.000.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις αποστέλλονταιστην ακόλουθη διεύθυνση:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency(EACEA) / MEDIA programme – Distribution EACEA/14/12– Digitisation of cinemas

Mr Constantin DASKALAKIS (BOUR 3/66) / Avenue du Bourget / Bourgetlaan 1 / 1140 Brussels / Belgium

Οι αιτήσεις πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονταιμε το προβλεπόμενο έντυπο και να περιέχουντο σύνολο των πληροφοριών και τωνπαραρτημάτων που απαιτούνται, και είναιδιαθέσιμες στην ιστοσελίδα του MEDIA

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 31η Ιουλίου του 2012

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του MEDIA DESK HELLAS αλλά και στο καινούριο τεύχος του περιοδικού του MEDIA που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.