Buzz

Ο Αλεξ Γκάρλαντ κατηγορείται για whitewashing στην ταινία του «Αφανισμός»

στα 10

Αλλη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας μπαίνει στο στόχαστρο της Media Action Network for Asian Americans (MANAA) για whitewashing.

Ο Αλεξ Γκάρλαντ κατηγορείται για whitewashing στην ταινία του «Αφανισμός»

Update 15/2: Διαβάστε στο τέλος του κειμένου τις δηλώσεις των ηθοποιών Νάταλι Πόρτμαν και Τζένιφερ Τζέισον Λι και του σκηνοθέτη Αλεξ Γκάρλαντ για τις κατηγορίες για whitewashing.

H Media Action Network for Asian Americans (MANAA) ξαναχτυπά. Αφού κατηγόρησε την ταινία του Ρούπερτ Σάντερς «Ghost in the Shell» για whitewashing, βάζοντας την Σκάρλετ Τζοχάνσον να παίξει μια Ασιάτισσα, ο οργανισμός αυτός επικεντρώνεται τώρα σε άλλη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, στο επερχόμενο «Αφανισμός» σε σκηνοθεσία του Αλεξ Γκάρλαντ, και το οποίο αποτελεί την μεταφορά του πρώτου βιβλίου της «Τριλογίας της Νότιας Ζώνης» του Τζεφ Βάντερμιερ.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Γκάρλαντ αποφάσισε να βάλει λευκές γυναίκες να πρωταγωνιστήσουν σε δυο βασικούς ρόλους της ταινίας, αυτού της Βιολόγου, την οποία ενσαρκώνει η Νάταλι Πόρτμαν, και της Ψυχολόγου, με την Τζένιφερ Τζέισον Λι να παίζει τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο χαρακτήρας της Βιολόγου στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο «Επιβολή» περιγράφεται πως έχει ρίζες από την Ασία με τον συγγραφέα να γράφει πως έχει «σκούρα, παχιά φρύδια, μια ελαφρώς στραβή μύτη (έχοντας σπάσει μια φορά, πέφτοντας σε βράχια) και ψηλά ζυγωματικά τα οποία μιλούσαν για ισχυρή ασιατική κληρονομία από την μια πλευρά της οικογένειάς της». Από την άλλη η Ψυχολόγος περιγράφεται ως μισή Αμερικανό-Ινδιάνα και μισή Λευκή. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στα βιβλία κανένας χαρακτήρας δεν έχει κάποιο όνομα, και όλοι ονομάζονται με τον ρόλο και την δουλειά τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Νάταλι Πόρτμαν έρχεται αντιμέτωπη με έναν μυστηριώδη οικολογικό τρόμο στο τρέιλερ του «Annihilation»

annihilation 607

H Αλιίσα Μπαντρεσία, μέλος του ΜΑΝΑΑ, λέει πως «ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης Αλεξ Γκάρλαντ δεν παραμένει πιστός στους χαρακτήρες του βιβλίου. Λέει την ιστορία του αλλά αποτυγχάνει να εκμεταλλευτεί τις πραγματικές ταυτότητες κάθε χαρακτήρα. Το Χόλιγουντ σπάνια γράφει διακεκριμένους ρόλους για Αμερικανοασιάτες και Αμερικανό-Ινδιάνους ηθοποιούς. Αυτοί οι ρόλοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καριέρα γυναικών από αυτές τις κοινότητες».

Παρόλα αυτά όμως το καστ της ταινίας δεν είναι εξολοκλήρου λευκό. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης και οι Τζίνα Ροντρίγκεζ, Τέσα Τόμσον, Μπένεντικτ Γουόνγκ και Σονόγια Μιζούνο (η Κιόκο από την προηγούμενη ταινία του Γκάρλαντ «Ex Machina»). O Γκάρλαντ από την πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας πως «δεν είναι στην φύση μου να κάνω whitewash σε οτιδήποτε. Δεν είμαι εγώ αυτός. Διάβασα το βιβλίο και το μετέφερα σε ταινία γιατί πίστευα πως το βιβλίο αυτό ήταν υπέροχο. Και σκέφτηκα “δεν είμαι ακριβώς σίγουρος το πως θα το μεταφέρω, αλλά έχω μια ιδέα”. Και την ακολούθησα. Κι αυτό ήταν». Ο Γκάρλαντ είπε επίσης πως δεν έχει προλάβει να διαβάσει τα δυο επόμενα βιβλία της τριλογίας.

Ο Βάντερμιερ δεν έχει δηλώσει τίποτα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες και το μόνο που έχει πει, όσο αφορά την κινηματογραφική μεταφορά, είναι πως «ποτέ δεν ήθελα ή περίμενα μια πιστή μεταφορά από τον Γκάρλαντ, απλά μια καλή».



Update 15/2: Οι δηλώσεις των ηθοποιών Νάταλι Πόρτμαν και Τζένιφερ Τζέισον Λι και του σκηνοθέτη Αλεξ Γκάρλαντ για τις κατηγορίες για whitewashing.

H Νατάλι Πόρτμαν, η οποία παίζει τον ρόλο της Βιολόγου στην ταινία, είπε τα παρακάτω για τις κατηγορίες περί whitewashing: «Δεν το ήξερα αυτό. Πρώτη φορά το ακούω. Οντως ακούγεται κάπως προβληματικό, αλλά το ακούω πρώτη φορά. Χρειαζόμαστε περισσότερη αντιπροσώπευση Ασιατών, Λατίνων, Μαύρων, γυναικών και κυρίως γυναικών από διάφορα background, ακόμα και από Ιθαγενείς Αμερικάνους σε ταινίες. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν έχουμε αρκετή αντιπροσώπευση. Και επίσης αυτές οι κατηγοριοποιήσεις σε “λευκούς” και “μη λευκούς” είναι παράλογες ταξινομήσεις και έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Και ελπίζω πως αυτό θα αρχίσει να αλλάζει, γιατί νομίζω πως ολοένα και περισσότεροι γίνονται πιο συνειδητοί, και ελπίζω αυτό να φέρει αλλαγές».

Η Τζένιφερ Τζέισον Λι, η οποία παίζει τον ρόλο της Ψυχολόγου στην ταινία, είπε τα παρακάτω: «Δεν είναι το πρώτο μυθιστόρημα, και νομίζω είναι το μοναδικό βιβλίο που διάβασε το Αλεξ [Γκάρλαντ] από την τριλογία και σε αυτό βάσισε την ταινία του. Νομίζω πως αν το γνώριζε θα είχε ένα τελείως διαφορετικό καστ. Αλλά είμαστε τυχεροί που έχουμε μια ταινία με όλο γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους».

O σκηνοθέτης Αλεξ Γκάρλαντ σε μια νέα δήλωσή του στο Deadline είπε πως: «Είναι μια άβολη στιγμή για μένα, γιατί πιστεύω πως το whitewashing είναι ένα αρκετά σοβαρό θέμα, και υποστηρίζω σθεναρά όλα τα γκρουπ που μιλάνε για αυτό. Αλλά οι χαρακτήρες του βιβλίου το οποίο διάβασα και μετέφερα στην ταινία μου, δεν τους δίνονται ονόματα ούτε εθνικότητες. Εκανα κάστινγκ για την ταινία μου μόνο με τους ηθοποιούς που γνώρισα κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ή με ηθοποιούς που είχα δουλέψει μαζί τους στο παρελθόν. Δεν υπήρχε καμία πίεση από το στούντιο για να βάλω λευκούς ηθοποιούς στην ταινία. Οι επιλογές αυτές ήταν αποκλειστικά δικές μου. Ως ένας μεσήλικας λευκός άντρας, πιστεύω πως μπορεί μερικές φορές να είμαι ένοχος για ασυνείδητο ρατσισμό, με τον τρόπο που όλοι μπορεί να είμαστε μερικές φορές. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα το κυνικό ή το συνωμοτικό για τον τρόπο με τον οποίο έκανα καστ για την ταινία».


Διαβάστε ακόμα: