Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 9.0: To animation συναντά ξανά την όπερα στο «Παιδί και τα Μάγια» του Μορίς Ραβέλ

στα 10

Για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζονται για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ φτιαγμένο από δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες.

Animasyros 9.0: To animation συναντά ξανά την όπερα στο «Παιδί και τα Μάγια» του Μορίς Ραβέλ

Οσοι είδαν ζωντανά, πριν ένα χρόνο, την πρώτη συνεργασία του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε αποσπάσματα από την οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα», είναι και αυτοί που μπορούν να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό για τη δεύτερη σύμπραξη τους φέτος με το συνδυασμό παράστασης όπερας και ταινίας animation βασισμένη σε αποσπάσματα της όπερας του Μορίς Ραβέλ, «Το Παιδί και τα Μάγια».

Με αυτόν τον μαγικό τρόπο θα ανοίξει αυλαία στις 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης στη Σύρο, το φετινό Animasyros 9.0, ισχυροποιώντας μια συνεργασία που φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πλήρη του μορφή, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

Η όπερα «Το Παιδί και τα Μάγια», γραμμένη από το συνθέτη Μορίς Ραβέλ σε λιμπρέτο της Κολέτ, διαδραματίζεται ολόκληρη μέσα σε ένα παιδικό δωμάτιο. Σύμφωνα με την Κολέτ, η επιθυμία της ήταν να συνθέσει ένα έργο χωρίς ιδιαίτερη υπόθεση, που θα έβλεπε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια φαντασμαγορία από την σκοπιά της παιδικής απλότητας. Πήρε επτά χρόνια στον Ραβέλ να ολοκληρώσει τη σύνθεση της μουσικής, καθώς η παραγγελία ήρθε τη στιγμή που υπηρετούσε τη θητεία του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρεμιέρα δόθηκε τελικά στην Όπερα του Μόντε Κάρλο το 1925, σε μια παράσταση που χορογράφησε ο σπουδαίος Ζορζ Μπαλανσίν και έκτοτε παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1980.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Animasyros 9.0: Ενα επαναστατικό animation βλέμμα στην Τουρκία του σήμερα

Animasyros 9.0 Λυρική

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ενα παιδί μένει τιμωρία στο δωμάτιό του, το οποίο κάνει άνω-κάτω. Προς έκπληξή του, τα αντικείμενα του δωματίου ζωντανεύουν κι έρχονται να το επιπλήξουν: η πολυθρόνα κι η μπερζέρα, το ρολόι κι η τσαγιέρα, το κινέζικο φλυτζανάκι, τα μπιμπελό, η γάτα... Αψυχα αντικείμενα και ζώα θα ζητήσουν από το παιδί να πληρώσει για όσα υπέφεραν εξαιτίας του. Το παιδί θα συμφιλιωθεί σταδιακά μαζί τους, πριν γυρίσει στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του. Αυτόν τον κόσμο έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων η σκηνοθέτης Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου και η animator Ειρήνη Βιανέλλη, μεταφέροντας την αίσθηση του παιδικού δωματίου μέσα σε ένα video game.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου: «Από τα ξύλινα σπαθιά, μέχρι τα PSP, η μεταμορφωτική δύναμη της παιδικής φαντασίας χαρακτηρίζει την εποχή του ανθρώπου κατά την οποία ζει πιο κοντά στη συνθήκη της θεατρικής πράξης. Στη μεταφορά της όπερας του Ραβέλ που παρουσιάζουμε, θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα της δραματουργίας. Έτσι, μετατρέψαμε τον αγώνα του Παιδιού με τα ζώα και τα αντικείμενα του δωματίου του, σε ένα video game, όπου φαντασία και πραγματικότητα μπλέκονται αξεδιάλυτα.»

Στο ίδιο μήκος κύματος συμπληρώνει και η Ειρήνη Βιανέλλη: «Το γεγονός ότι η όπερα διαδραματίζεται σε μορφή παιχνιδιού όπου το παιδί πρέπει να περάσει κάθε πίστα, μου έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστώ με διάφορες τεχνικές του animation, παίζοντας με την ιδέα της τεχνολογίας και των video games. Κρατώντας τον σκελετό του σύγχρονου παιχνιδιού, χρησιμοποίησα παραδοσιακά μέσα του animation όπως stop motion, σχέδιο με μολύβι και κολάζ.»

Το Παιδί και τα Μάγια Animation: Ειρήνη Βιανέλλη / Σκηνοθεσία: Αγγέλα Σαρόγλου / Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας / Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου / Ερμηνεύουν οι Μονωδοί (κατά σειρά εμφάνισης): Το παιδί - Θεοδώρα Μπάκα Μητέρα, Κινέζικο φλιτζανάκι, Νούμερα - Ελένη Βουδουράκη Τσαγερό, Γέρος - Νίκος Στεφάνου Φωτιά - Βασιλική Καραγιάννη


Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros διεξάγεται φέτος από τις 22 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα, τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο επίσημο site του.