Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 9.0: Βραβεία, συγκίνηση, ραντεβού το 2017 για την μεγάλη επέτειο!

στα 10

Με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων των τριών διαγωνιστικών του προγραμμάτων, oλοκληρώθηκε το Animasyros 9.0 και μας έκλεισε ραντεβού για του χρόνου. Οπου θα γιορτάσουμε την πρώτη πανηγυρική του δεκαετία.

Animasyros 9.0: Βραβεία, συγκίνηση, ραντεβού το 2017 για την μεγάλη επέτειο!
Credit: Αλέξανδρος Πετράκης | In Bulb

Για 5 ολόκληρες μέρες η Ερμούπολη της Σύρου ζούσε σε animated, πολύχρωμους, μαγικούς ρυθμούς. Επαγγελματίες animators, φοιτητές, δημοσιογράφοι, κάτοικοι κάθε ηλικίας, γονείς που έφερναν τα παιδιά τους στις αίθουσες ή στις υπαίθριες προβολές της Πλατείας Μιαούλη για να απολαύσουν ταινιάκια μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, πιτσιρίκια αλλά και συνταξιούχοι που πήραν μέρος στα εργαστήρια του φεστιβάλ, απέδειξαν ότι το animation δεν έχει όρια: ούτε στις ηλικίες, ούτε στη φαντασία. Ναι, για άλλη μία χρονιά γίναμε μάρτυρες στο πώς ένα φεστιβάλ μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διεθνές και «οικογενειακό».

Διαβάστε επίσης: Animasyros 9.0: To Top 10 του Flix

Και χθες το βράδυ, το Animasyros 9.0 έριξε την αυλαία του με την τελετή λήξης - την παρουσίαση των πρότζεκτς των εργαστηρίων του και την απονομή των βραβείων των τριών διαγωνιστικών του τμημάτων.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ερμούπολης, Θωμαή Μενδρινού για να κυρήξουν τη λήξη του φεστιβάλ. Και οι δύο όμως δεν είχαν τη διάθεση να τελειώσουν κάτι, όσο το να δηλώσουν όρεξη και προθυμία για να ξεκινήσουν το επόμενο.

animasyros awards 607 1

«Ευχαριστούμε τον κόσμο της Ερμούπολης που στηρίζει το Animasyros όλα αυτά τα χρόνια. Στη Σύρο βρήκαμε το σπίτι μας» είπε ο Βασίλης Καραμητσάνης, ενώ η Θωμαή Μενδρινού τόνισε ότι πλέον οι σχέσεις με το φεστιβάλ είναι οικογενειακές. «Νιώθουμε την ανάγκη να το στηρίξουμε - και στα εύκολα και στα δύσκολα. Μάλιστα, του χρόνου που κλείνει τα 10 του χρόνια, επιφυλλάσσουμε μία μεγάλη έκπληξη...»

Αμέσως μετά ανέβηκαν στη σκηνή μία-μία οι ομάδες Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων: μικροί και μεγάλοι (ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το βίντεο που ετοίμασαν οι εκπρόσωποι των ΚΑΠΗ της Σύρου) παρουσίασαν τα πρότζεκτ τους, εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το ετήσιο ραντεβού τους με την εμπειρία του φεστιβάλ και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

thank you greece! copy 2

Το κοινό ήταν κι αυτό που αποφάσισε για το Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Με τη ψήφο του.

Βραβείο Κοινού

Window Horses της Αν Μαρί Φλέμινγκ (Καναδάς)

Η τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό. Η Φλέμινγκ έστειλε έναν χαιρετισμό στα ελληνικά, το οποίο θα δουν πρώτοι οι αναγνώστες του Flix.

.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος προσκάλεσε στη σκηνή τα μέλη των δύο Κριτικών Επιτροπών του Αniμαsyroς 9.0, τα οποία παρουσίασαν τα βραβεία για το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό και την κατηγορία των TV & Commissioned ταινιών.

animasyros awards 607 2

Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Η Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, κριτικός Κινηματογράφου και παραγωγός Βένια Βέργου και τα μέλη Ζεϊνέπ Ακσέ (Τουρκία) και Λετίσια Κιουλίκ (Διευθύντρια του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ της Αθήνας) παρουσίασαν τις επιλογές και το σκεπτικό τους:

In Other Words 607

Ειδική Μνεία: Bemilm Αherot (In Other Words) της Ταλ Καντόρ (Ισραήλ)

Μια ταινία η οποία μέσα από μια ελλειπτική ιστορία δημιουργεί ένα χωροχρόνο που επιτρέπει στο θεατή να εισβάλει στην οθόνη και να νιώσει τους εύθραυστους χαρακτήρες και τα πιο βαθιά συναισθήματά τους. Μια από τις πιο πολύτιμες ποιότητες του animation.

Once  Upon a Line 607 2

Bραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας: Once Upon a Line (Μια φορά και μια γραμμή) της Αλίσια Γιασίνα (ΗΠΑ)

Μια ταινία η οποία με πρωτοτυπία και μινιμαλισμό μας μετέφερε την πολυπλοκότητα της ζωής αξιοποιώντας ευφάνταστα τις γραφιστικές ποιότητες μιας γραμμής και των κινήσεών της. Και κατάφερε να δημιουργήσει παγκόσμια αναγνωρίσιμους χαρακτήρες μέσα από πανέμορφα στυλιζαρισμένες φιγούρες, κάτι που για εμάς καταδεικνύει την δύναμη της γλώσσας του animation.

Mrs Metro 607 2

Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας: Mrs Metro (Η κυρία του Μετρό) του Αγγελου Παπαντωνίου (Αυστραλία)

Για πρώτη χρονιά, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δίνει το δικό του βραβείο, με σκοπό να ενισχυθεί ο σκηνοθέτης για την επόμενή του ταινία με το ποσό των 1500 ευρώ.

Μια ταινία με ανατρεπτική ιστορία ειπωμένη με μεγάλη επιδεξιότητα. Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από ένα animation δυνατών χαρακτήρων που κατέστησαν ορατή την ένταση, το μυστήριο, την εσωτερική βία και το πολιτικό σχόλιο που ελλοχεύει μέσα στον περιοριστικό χώρο ενός βαγονιού του Μετρό.

Aπολαύστε την ταινία:

.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Ο πρόεδρος της  επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και σκηνοθέτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Ευκλείδης εξέφρασε την ικανοποίηση της επιτροπής από το πλήθος των υψηλής καλλιτεχνικής αξίας συμμετοχών. Στη συνέχεια, τα μέλη (η διάσημη Βελγίδα παραγωγός Βιβιέν Βανφλετεράν κι ο Λιθουανός animator και καθηγητής Βαλέντας Ασκίνις) ανακοίνωσαν τα βραβεία και το σκεπτικό τους:

Piano 607

Ειδική Μνεία: Πιάνο (Piano, EE) του Κασπάρ Γιάνσις

Για την συναρπαστική της αφήγηση, την εμμονική της προσοχή στη λεπτομέρεια και την σε βάθος προσέγγιση όλων των διαφορετικών χαρακτήρων της.

Peripheria 607

Μεγάλο Βραβείο: Περιφέρεια (Peripheria) του Νταβίντ Κοκάρ-Ντασό

Μια δυστοπική ιστορία με απρόσμενο τέλος, που «αν και φέρει σκύλους ως πρωταγωνιστές διαθέτει μια δυνατή ανθρωπιστική ματιά που αφήνει να εννοηθεί μια λανθάνουσα αλλά δυνατή πολιτική θέση

Δείτε το trailer:

.

TV & Commissioned Films 

Modern Love 607

Ειδική Μνεία: Σύγχρονη Αγάπη: Ενα Φιλί που Αναβλήθηκε (Modern Love: A Kiss, deferred) του Moth Collective (UK)

Ενα πρωτότυπο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε για τη στήλη Modern Love των New York Times, «καλοσχεδιασμένο, με δυνατή και καθαρή αφήγηση που απευθύνεται ειδικά σε νεανικό κοινό».

Απολαύστε το:

.

Πρώτο Βραβείο:  HIAS: Για τον πρόσφυγα (HIAS: For the refugee) του Moth Collective (UK)**

Μια ταινία που μέσω του εξαιρετικά απότελεσματικού σχεδίου της, στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με την προσφυγική κρίση, τοποθετώντας την στην ιστορική συνέχεια των τελευταίων 130 χρόνων. Δείτε το:

.

Η τελετή λήξης του 9ου Animasyros ολοκληρώθηκε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών, την αναγγελία του Animasyros #tour16_17 που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε Ελλάδα και Κύπρο και την υπόσχεση μιας ακόμα μεγαλύτερης γιορτής για τα δέκατα γενέθλιά του Φεστιβάλ σε 12 μήνες από τώρα, όπως πάντα στη Σύρο.

Kαι του χρόνου!

Περισσότερο Animasyros 9.0