Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 7.0: Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα

στα 10

49 ταινίες απ' όλον τον κόσμο αποτελούν το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Animasyros 7.0, κομμάτια μιας παραμορφωμένης αλλά απτής καθημερινότητας που αποδεικνύουν ότι το σύγχρονο animation βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του πλανήτη.

Animasyros 7.0: Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα
Σκηνή από το «8 Balles» του Φρανκ Τερνιέ

To φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς που ξεκινάει στην Ερμούπολη της Σϋρου την Πέμπτη 2 Οκτωβίου αποτελείται από 49 ταινίες που έρχονται απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη, αποφασισμένες να δώσουν μια εικόνα - ταυτόχρονα σκοτεινή και φωτεινή, σατιρική και πολιτική - του σύγχρονου κόσμου.

Με θεματικές που κυμαίνονται από τα ανθρώπινα δικαίωματα, μέχρι την πάλη απέναντι στην εξουσία και από παραβολές για την ανθρώπινη κατάσταση μέχρι συγχρονα παραμύθια για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, οι ταινίες που διαγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ στρέφουν το βλέμμα στις τάσεις του animation, διανύοντας όλη την ευθεία γραμμή από τον πειραματισμό στην άρτια τεχνική.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον εκπρόσωπο του στούντιο LAIKA, Μαρκ Σαπίρο, τον Εσθονό σκηνοθέτη Ούλο Πίκοβ και τον Ελληνα δημοσιογράφο Γιώργο Μητρόπουλο.

Hippos 607 Hippos

Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού ξεχωρίζουν το «Hippos» («Ιπποπόταμοι») του Πιότρ Ντουμάλα από την Πολωνία που ασχολείται με ευρηματικότητα με το θέμα της γυναικείας σεξουαλικής κακοποίησης, το «The Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού που αφηγείται με μείξη live action και animation την προσπάθεια ενός αγοριού να γλιτώσει τη μητέρα του από τον βίαιο πατέρα του, το ρομαντικό «Lady of the Night» του Γάλλου Λοράν Μποϊλό για τα κρυμμένα τραύματα της queer κοινότητας απέναντι σε συντηρητικά συστήματα και οικογένειες και το «8 Balles» του Γάλλου Φρανκ Τερνιέ αφηγείται μια ιστορία απώλειας στην Ταϊπέι της βίας και της αναρχίας.

Lady of the Night 607 Lady of the Night

Στο «Smart Monkey» των Βενσάν Παρονό και Νικολά Παβλόφσκι, η ιστορία του κόσμου ξαναδιαβάζεται ως μια προαιώνια ιστορία επιβίωσης των αδυνάτων απέναντι στα θηρία, στην «Ιστορία ενός Αρκούδου» («Bear Story.) του Χιλιανού Γκαμπριέλ Οσόριο ένας αρκούδος αφηγείται την ιστορία του στην άκρη του δρόμου μέσα από ένα θέατρο μαριονετών που έχει φτιάξει ο ίδιος, στο «Wildlife Crossing!» του νόρο Ντρζίακ από την Τσεχία το ερωτικό αδιέξοδο μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο love story ανάμεσα σε δύο σαλιγκάρια.

Bear Story Bear Story

Το «Dji Death Fails» του Ντμίτρι Βολόσιν από τα στούντιο Simpals της Μολδαβίας αφηγείται μια παράξενη ιστορία ζωής και θανάτου, ενώ στο «Cooped» του Μάικ Σμιθ ένας σκύλος προσπαθεί να βγει από το σπίτι αντιμετωπίζοντας το μεγάλο εμπόδιο που ονομάζεται «πόρτα» σε μια διασκεδαστική ιστορία απόδρασης. Στο «Ex Animo» του Πολωνού Βόιτσεκ Βοτζτκόφσκι η δισδιάστατη πραγματικότητα ζωντανεύει μέσα από ένα κομμάτι χαρτί και τις πολύπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ήρωες ενός animator.

Dji Death Fails 607 Dji Death Fails

Αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα του Διαγωνιστικού Προγράμματος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 / Pre-Festival Event στην Αθήνα - Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19.00 στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε περισσότερα για το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στον λογαριασμό του στο Twitter.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Διαβάστε ακόμη: