Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 2017: Το 10 το καλό!

στα 10

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros επιστρέφει στην Ερμούπολη για την 10η, επετειακή, πιο πλούσια διοργάνωσή του. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα και ραντεβού στη Σύρο!

Animasyros 2017: Το 10 το καλό!

Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros δεν ξεκίνησε για να γίνει μία από τις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις με θέμα το animation στον κόσμο. Το 2008, ήταν απλώς το στοίχημα μίας παρέας που πίστεψε ότι μπορεί να στήσει ένα μικρό φεστιβάλ «μπουτίκ» σ' ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί και να προσφέρει χαρά, φαντασία και πολιτισμό στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Δέκα χρόνια αργότερα, οι φίλοι του Animasyros γιορτάζουμε μία επετειακή διοργάνωση που υπόσχεται να προσφέρει μία έξτρα, λαμπερή, εορταστική δόση animation μαγείας.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Animasyros 10: Πριν τη Σύρο, μία στάση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου λοιπόν το ραντεβού μας θα είναι στην Ερμούπολη - στο ιστορικό θέατρο Απόλλων, στο κεντρικό κινηματογράφο «Παλλάς», αλλά και σε άλλους πολιτισμικούς χώρους της Σύρου, όπως το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και την Επαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία, αλλά και την Πλατεία Μιαούλη για το υπαίθριο θερινό σινεμά που στήνει κάθε χρόνο το φεστιβάλ.

Animasyros 607

Ταινίες 3D, ταινίες stop motion, ζωγραφισμένες στο χέρι. Χολυγουντιανές παραγωγές και μικρά πειραματικά διαμάντια. Ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και άλλες ακατάλληλες για ανηλίκους. Animation ντεμπούτα και επιστροφές αγαπημένων δημιουργών. Ταινίες αστείες, συγκινητικές, προκλητικές, κοινωνικά φορτισμένες. Το πρόγραμμα του 10ου Animasyros έχει κυριολεκτικά απ’ όλα.

Με περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, το Animasyros 10 υπόσχεται και φέτος να αναδείξει την αφρόκρεμα της παγκόσμιας animation σκηνής και να φωτίσει τις τάσεις του μέλλοντος.

A Symphony for Rossini Il Turco in Italia

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου: Οπερετική πρεμιέρα!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία για να τιμήσει τα 10 χρόνια της διοργάνωσης, θα παρουσιάσει ένα γκαλά όπερας στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Στο γκαλά θα συμμετάσχουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος Ελένη Βουδουράκη, μεσόφωνος και Γιάννης Χριστόπουλος, οξύφωνος, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την προβολή ταινιών animation με θέμα την όπερα.

Ανάμεσά τους το πειραματικό «A Symphony for Rossini: Il Turco in Italia» της Μόνικα Μανγκανέλι, μέχρι πρότινος σκηνογράφου με μακρά θητεία στις Οπερες της Ευρώπης, και το ανατρεπτικό «Nausicaa - L'altra Odissea» του Μπέπι Βίνια, η ιστορία της Οδύσσειας ειπωμένη από την πλευρά της Ναυσικάς, που άνοιξε φέτος την Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Animasyros 607 1

Διαγωνιστικά τμήματα

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό για πρώτη φορά συναντάμε δυο ελληνικές ταινίες, το υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένο από το έργο του σπουδαίου Ελληνα ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων, και την βραβευμένη «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα.  

Στις επιλογές συναντάμε επίσης το «Nighthawk» της πρωτοπόρου animator Σπέλα Καντέζ, μια αλληγορική αστυνομική περιπέτεια με πρωταγωνιστές ασβούς, το τρυφερό «La Gande Histoire d'un Petit Trait» του Αντουάν Ρομπέρ, το πολιτικό «Nothing Happens» των Μισέλ και Ουρί Κραν, βραβευμένο στο Annecy, αλλά και το Κυπριακό «La Soupe» του Νίκου Σύννου.

Animasyros 607 2

Στις μεγάλου μήκου (οι οποίες διαγωνίζονται για το Βραβείο Κοινού) θα προβληθεία το «My Entire Highschool Sinking Into the Sea» του Ντας Σο (σε μία συνεργασία με τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας) το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός σχολείου, το οποίο μετά από έναν ισχυρό σεισμό, ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι Σούζαν Σάραντον, Λίνα Ντάναμ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζον Κάμερον Μίτσελ, δανείζουν τις φωνές τους σε ένα υπέροχα ζωγραφισμένο ενήλικο καρτούν-αλληγορία για τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία.

Την ψήφο του κοινού θα διεκδικήσουν επίσης το «The Man Who Knew 75 Languages» (η πραγματική ιστορία του σπουδαίου Γερμανού γλωσσολόγου, ποιητή και ακτιβιστή του 19ου αιώνα, Georg Sauerwein), το «Revengeance», μια αναρχική κωμική περιπέτεια σκηνοθετημένη από τον βετεράνο Μπιλ Πλίμπτον και τον underground σκιτσογράφο Τζιμ Λούχαν και βέβαια το συναρπαστικό «Loving Vincent», ταινία που δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Τα 65.000 καρέ της είναι ελαιογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο στα στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας για να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς θα βρεθούν στη Σύρο στήνοντας τα καβαλέτα τους στους δρόμους της Ερμούπολης όπου θα δημιουργήσουν αντίγραφα έργων του ζωγράφου σε μεγάλη κλίμακα.

Animasyros 607 3

Στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα η επόμενη γενιά animators παρουσιάζει εξαιρετικές ταινίες όπως το εύστοχα σκωπτικό «Tête à Tête» της Νατάσα Τόνκιν και το συγκινητικό «Race» της Γιαν Νταν Βουόνγκ, για τον καθημερινό αγώνα δρόμου μιας κόρης που φροντίζει την άρρωστη μητέρα της.

Κριτική Επιτροπή 2017: Εκλεκτά μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής ο Τομ Μουρ συνιδρυτής του σημαντικού animation studio Cartoon Sallon και σκηνοθέτης των υποψήφιων για Οσκαρ, «The Secret of Kells και Song of the Sea», ο Γιάγκος Αντίοχος, κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αθηνόραμα, o Αλμπέρο Βακεζ, πολυβραβευμένος σπανός σκηνοθέτης και η Νάνσι Ντένι-Φελπς, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στο animation και μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της ASIFA.

Animasyros 607 4

TV & Comissioned Films

Στην κατηγορία TV & Comissioned Films, συναντάμε το «Stephen King on Childhood» του Πάτρικ Σμιθ, όπου o Στίβεν Κινγκ μιλάει για τη ζωή, το θάνατο και τους φανταστικούς φίλους των παιδιών, ενώ οι Chilly Gonzales και Peaches συζητούν για την απροσδόκητη μουσική τους χημεία στο RBMA The Junction: Chilly Gonzales & Peaches και οι Magnetic Fields μας κλείνουν το μάτι με το ’85 Why I’m Not A Teenager σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πετρόφσκι.

Animasyros 607 5

Διεθνές, Ελληνικό & Φοιτητικό Πανόραμα

Τα πάντα ενδιαφέροντα Πανοράματα (διεθνές – με ελληνική συμμετοχή την «Aurelia» του Χρίστου Μπουραντά, ελληνικό και φοιτητικό), προβολές ταινιών για αλλά και φτιαγμένες από παιδιά (K.IDS) αλλά και, για πρώτη φορά, ταινίες που απευθύνονται ειδικά σε εφήβους συμπληρώνουν την εικόνα ενός συναρπαστικά σφαιρικού προγράμματος.

Animasyros 607 6

Μεγάλα αφιερώματα

Τιμώμενες χώρες του Φεστιβάλ για το 2017 είναι το Λουξεμβούργο, που εκπροσωπείται ποικιλοτρόπως στο πρόγραμμα μέσα από μια σειρά ειδικών προβολών και παρουσιάσεων, και η Βραζιλία, που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια σπουδαίας ιστορίας της στο animation.

Παράλληλα, η κύρια θεματική του Animasyros με τίτλο «Evrόpi: 28 Animation Narratives for Europe», που συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα και υποστηρίζεται από ξένες διπλωματικές αποστολές αναζητά το νέο αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να προτείνουν από μία εγχώρια ταινία ανιμέισον που αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη σκηνή της χώρας τους. Τελικός στόχος του αφιερώματος είναι να χαρτογραφήσει το σύγχρονο Ευρωπαϊκό αφήγημα στο κοινό μας σπίτι την Ευρώπη. 28 ταινίες από 28 χώρες λοιπόν και πολλοί από τους δημιουργούς παρόντες στη Σύρο. Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση κεντρικής συζήτησης για τη θέση του οπτικοακουστικού τομέα στην Ευρώπη το Σάββατο 29.9 στο θέατρο Απόλλων.

Animasyros 607 7

Σε αναζήτηση της διαδρομής των κινουμένων σχεδίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας βρίσκεται το αφιέρωμα «Blu», το οποίο δημιουργεί έναν πρωτότυπο πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μέσα από το σχέδιο, το illustration, την κινούμενη εικόνα και φυσικά το animation. Το αφιέρωμα αυτό που επιμελείται η ομάδα six impossible wishes, θα παρουσιαστεί και σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Τέλος, το φετινό αφιέρωμα στα ΑμεΑ, «Ability» περιλαμβάνει ταινίες που αφενός αγγίζουν με ευαισθησία την έννοια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και αφετέρου δίνει έμφαση στην προβολή ταινιών που έχουν δημιουργήσει ΑμεΑ, από την ίδια μάλιστα τη Σύρο, προκειμένου να καταδείξει ότι η δημιουργικότητα είναι το κατεξοχήν όχημα για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Animasyros 607 8

Forever Friends

Τιμητική θέση στο επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ κατέχει και το αφιέρωμα «All of my friends», το οποίο αποτελεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με προβολές ταινιών που επέλεξαν οι ανά τα δέκα χρόνια φίλοι και συνεργαζόμενοι με το Φεστιβάλ φορείς, όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η εταιρεία LAIKA, το φεστιβάλ Anima Βrussels, το Syros International Film Festival (SIFF), το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride κ.ά.

To Flix θα συμμετέχει με μεγάλη χαρά και περηφάνεια παρουσιάζοντας το «Dumbland» του Ντέιβιντ Λιντς

Animasyros 607 9

Η Αγορά

Το 2017 η Αγορά του φεστιβάλ εξελίσσει το σημαντικό έργο της διοργανώνοντας ένα Pitching Forum στο οποίο 6 project Έλληνων Δημιουργών και Ελλήνων της Διασποράς θα παρουσιαστούν σε εκπροσώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς. Η διοργάνωση του φετινού Pitching Forum βρίσκεται σε διάλογο και απόλυτη συνεκτικότητα με το πρότζεκτ #GreekAnimationRocks, που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της ASIFA στο Annecy, καθώς 5 από τα πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν στο Pitching Forum συμμετείχαν και στο περίπτερο της Ελληνικής Συμμετοχής. 

Η Αγορά εμπλουτίζεται με σειρά παρουσιάσεων ταινιών μεγάλους μήκους που είναι υπό ανάπτυξη (WIP) καθώς και masterclasses από διεθνούς φήμης δημιουργούς animation και εκπροσώπους της οικείας Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Αγοράς. Ειδική θέση εκεί έχει και η ενότητα US Animates Greece! όπου η Ελληνικής καταγωγής Αλίκη Θεοφιλοπούλου (Dreamworks) και η Κατ Γκουντ (Disney TV) θα μας παρουσιάσουν σ’ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass βήμα προς βήμα διαδικασία από την ιδέα, την ανάπτυξη, τη δημιουργία μιας ταινίας animation χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τηλεοπτικές εκπομπές και πιλότους που έχουν παραγάγει ή εργαστεί κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της σταδιοδρομίας τους.

Animasyros 607 10

Grand Finale!

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά την τελετή λήξης, ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore θα προσφέρει στο κοινό του Φεστιβάλ ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στον χαρακτήρα και την ταυτότητα του Animasyros. Με σεβασμό προς την ιστορικότητα του κτιρίου, ο Theodore, σε συνεργασία με την ομάδα καταξιωμένων επαγγελματιών που τον πλαισιώνει, θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο light installation το οποίο, σε συνδυασμό με το στήσιμο φώτων και ήχου, αποσκοπεί στην εμψύχωση (=animation) του κτιρίου του Δημαρχείου Ερμούπολης. Με αυτό τον τρόπο, θα αναδειχθεί η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του έργου του Enst Ziller, καθώς το Παλιό και το Κλασικό θα συναντήσει το Καινούριο και το Μοντέρνο σε έναν ιδανικό αποχαιρετισμό του Animasyros 10!

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και ακολουθήστε το Φεστιβάλ στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram και το Vimeo.


Διαβάστε περισσότερα: