Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 8.0: Μια βόλτα κινουμένων σχεδίων στο «άλλο» Ιράν!

στα 10

Με 11 ταινίες από το Ιράν, το φετινό Animasyros μάς προσκαλεί σε μια βόλτα στην animated πλευρά μιας χώρας που βρίσκει τους πιο ευφάνταστους και επαναστατικούς τρόπους να ξεφεύγει από τα στερεότυπα και να χτυπάει το κατεστημένο.

Animasyros 8.0: Μια βόλτα κινουμένων σχεδίων στο «άλλο» Ιράν!

Το αφιέρωμα στο ιρανικό animation στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Animation + Αγορά Animasyros 8.0 αποτελείται από έντεκα ταινίες - εξαιρετικά δείγματα της σύγχρονης παραγωγής μιας χώρας που ανέκαθεν χρησιμοποιούσε την Τέχνη για να ανατρέψει τα στερεότυπα που συνήθως συνοδεύουν το όνομά και την παράδοσή της.

Δέκα πολυβραβευμένες στα φεστιβάλ του κόσμου ταινίες ανοίγουν το βλέμμα στο σύγχρονο Ιράν, στην καθημερινή ζωή των νέων ανθρώπων στην Τεχεράνη και σε παραμύθια που μιλούν αλληγορικά φωτίζοντας με φαντασία και ευρηματικότητα το παρόν και το μέλλον σε μια από τις πιο «σκοτεινές» πλευρές του πλανήτη.

To φετινό Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros διεξάγεται στη Σύρο από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Junk Girl 607

Junk Girl των Μοχάμαντ Ζάρε & Σαλάλε Κείρι / Η ιστορία ενός κοριτσιού φτιαγμένου από σκουπίδια και η δική του αναζήτηση της ευτυχίας.

Mr. Violet 607

Mr. Violet των Αμπάς Γιαλαλί Γιέκτα και Μοχάμαντ Χοσεΐν Αζάμ Πουρ / O κύριος Βάιολετ ζει σε μια κούπα σε ένα πολυσύχναστο καφέ. Η ζωή του είναι βαρετή και μοναχική, μέχρι που η θέα ενός κοριτσιού σε μια άλλη κούπα θα αλλάξει τη ζωή του.

Based on Photo 607

Bar Ax (Based on Photo) της Ελικα Μεχρανπούρ / Μια ματιά στη σύγχρονη ζωή της νεολαίας στην Τεχεράνη του σήμερα.

The Traveler of Horizon 607

The Traveler of Horizon του Χαμίντ Μπαχράμι / Μέσα στην καυτή έρημο ένας άντρας προσπαθεί να μεταφέρει το βαρύ «φορτίο» του με τη ζέστη και την ερημιά για εχθρό.

Lady With Flower Hair 607

Lady with Flower-Hair της Σάρα Ταμπιμπζαντέ / Μια γυναίκα αντιμετωπίζει με κάθε τρόπο το πρόβλημα της, όταν λουλούδια αρχίζουν να φυτρώνουν από τα μαλλιά της.

Legos 2-Monster 607

Legos 2 – Monster του Σοχέιλ Σαντέγκι / Μια ιστορία για το σωστό κόντρα στο λάθος, για ανθρώπους που γιορτάζουν αψηφώντας όσα συμβαίνουν στην πόλη τους.

That's Mine 607

Mal-e man ast! (That’s Mine) της Μαριάμ Κασκουλίνια / Μια νάρκη αφημένη σε ένα θάμνο από ένα πόλεμο χρόνια πριν παραμονεύει καθώς από πάνω της η καθημερινότητα στο χωριό συνεχίζεται...

Masouleh 607

Masouleh του Μπαχράμ Αζίμι / Μια όχι και τόσο συνηθισμένη ημέρα στο ομώνυμο χωριό του Ιράν.

Nobody's Identity 607

Nobody’s Identity του Αλιρεζά Σαλέχι / Ενας άντρας προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του, βυθιζόμενος σε μια εφιαλτική εσωτερική περιπέτεια.

The Muddy Handed 607

The Muddy Handed του Αλιρεζά Σαλέχι / Η ιστορία του Αμπου Λαχάμπ που σύμφωνα με το Κοράνι ήταν ο θείος του Προφήτη Μοχάμαντ και πίστευε στον διάβολο.

Women of the Plaines 607

زنان دشت (Women of the Plains) της Ναργκές Χαγκιγκάτ / Ζώντας στα άγονα βουνά του Ιράν, νομάδες γυναίκες ανταπεξέρχονται στα καθημερινά προβλήματα με απίστευτό θάρρος και δύναμη.

Το πρόγραμμα «Visions of Near East: Contemporary Iranian» προβάλλεται την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στο θέατρο Απόλλων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ στο ανανεωμένο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 8.0 πραγματοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ- Εταιρία Αστικού Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.

Διαβάστε ακόμη: