Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 8.0: Στα βαθιά νερά ενός κόσμου που κινείται...

στα 10

Δύο μέρες μέσα στην καρδιά του Animasyros και για ακόμη μια φορά καταλαβαίνεις τη δύναμη του σύγχρονου animation συμπυκνωμένη μέσα στα λίγα λεπτά μιας ταινίας, σε άρρηκτο συνδυασμό με την ακαταμάχητη γοητεία της Ερμούπολης.

Animasyros 8.0: Στα βαθιά νερά ενός κόσμου που κινείται...

Το πρόγραμμα του Animasyros είναι πάντα εκλεκτικό. Αποτελείται από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους απ' όλον τον κόσμο, μεταφέροντας ως άλλο καλειδοσκόπιο ένα ολόκληρο σύμπαν από τεχνικές, πρωτοπορίες και θεματικές που αγγίζουν ακόμη και πλευρές της ανθρώπινης κατάστασης που δεν θα τολμούσε ποτέ μια ταινία live-action.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως, για παράδειγμα μόλις σε ένα μόνο τμήμα προβολών του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, μπορούσε κανείς να δει από γουέστερν, μέχρι ερωτικά δράματα, από υπαρξιακές αναζητήσεις μέχρι φόρους τιμής στο 2-bit και από μολύβι μέχρι νερομπογιά και computer animation όλα σε ένα σύνολο που εκρήγυνυται στην οθόνη, αποδεικνύοντας την κίνηση ενός κόσμου (αυτού του animation) ακριβώς πάνω στις διακεκομμένες γραμμές μιας σύγχρονης αισθητικής και κοινωνικής αναζήτησης.

Νυχτερίδα

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή το βράδυ, με την καινοτόμα παρουσίαση της οπερέτας «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του υιού σε μια συνεργασία του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Με animation της Ειρήνης Διανέλλη στο φόντο και τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης, η αβάσταχτη ελαφρότητα της διάσημης οπερέτας πήρε σάρκα και οστά, αποδεικνύοντας μέσα στα λίγα λεπτά της πρωτοπόρας προσπάθειας τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές τέχνες μπορούν να γίνουν ένα όταν από πίσω κρύβεται μια πολύ καλή ιδέα και μια ακόμη καλύτερη εκτέλεση.

Animasyros 8.0

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη συνεργασία του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Με τους καλεσμένους να πληθαίνουν ώρα με την ώρα, οι δύο τελευταίες ημέρες του Φεστιβάλ επιφυλλάσσουν ακόμη περισσότερες... νέες ιδέες, αφού ο Αρι Φόλμαν βρίσκεται στο ελληνικό νησί για να δείξει (σε παγκόσμια αποκλειστικότητα;) σκηνές από το «Ημερολόγιο της Αννα Φρανκ», η Αλίκη Θεοφιλόπουλος της Disney που συμμετέχει στην κριτική επιτροπή θα παρουσιάσει το δικό της portfolio από τις ταινίες που την έφεραν στον κολοσσό του animation, στην κεντρική πλατεία ετοιμάζεται υπαίθρια προβολή και μέσα και έξω από τα εργαστήρια, τα masterclasses και τις προβολές όλοι μιλούν για σχέδια που κινούνται και ταινίες που γεμίζουν καθημερινά τις αίθουσες (κι ας μην έχουν ελληνικούς υπότιτλους που σίγουρα θα προσέλκυαν ακόμη περισσότερο κόσμο στη ήδη πληθωρική από τμήματα και κοινό διοργάνωση).

Animasyros

Μιλώντας για ταινίες, σε μια από τις καλύτερες που είδαμε φέτος, το «Σε Βαθιά Νερά» («Dans Les Eaux Profondes») της Σάρα Βαν Ντεν Μπουμ η ερωτική απώλεια ενός άντρα για τον σύντροφό του μετουσιώνεται σε ένα δοκίμιο πάνω στην αδελφή - ψυχή, τη θεωρία των διδύμων και τον «άλλον» που αναζητούμε πάντα σε μια σχέση, σε ένα κομψοτέχνημα μελαγχολίας, παρατήρησης και αιώνιας αγάπης, ενώ στο μικρό γαλλικής παραγωγής αριστούργημα «Chez Moi» της Φουόνγκ Μάι Νγκίεν μια οικογενειακή υπόθεση μετατρέπεται σε έναν παιδικό εφιάλτη φτιαγμένο με την αθωότητα και τη σκληρότητα της ιδιοκτησίας. Μαζί υποψήφιο για βραβείο και το υπέροχο «A Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού (διαβάστε περισσότερα εδώ) που είχαμε πρωτοδεί στο περσινό Φεστιβάλ Δράμας και μέσα στην λιτή τεχνική και την ολιγόλεπτη αφηγησή του παραμένει ένα από τα πιο όμορφα δείγματα animation που είδαμε τα τελευταία χρόνια.

Και αυτές μόνο δύο από ένα σύνολο προγράμματος που συνεχίζει να ανοίγει το βλέμμα πίσω από το παραδοσιακό animation - όπως το γνωρίζουμε, σε αρμονία με μια Ερμούπολη που ακολουθεί τις διαδρομές του Φεστιβάλ ακόμη και όταν έχεις βγει από την αίθουσα...



Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ στο ανανεωμένο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμά του 8.0 Animasyros:

To Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 8.0 πραγματοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ- Εταιρία Αστικού Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.