Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 12: Το Flix στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

στα 10

Το διαγωνιστικό κομμάτι του Animasyros 12 συνεχίστηκε και χτες με ταινίες που διασκεδάζουν αλλά πάνω όλα προκαλούν και ευαισθητοποιούν.

Animasyros 12: Το Flix στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

Το καλό με την Ερμούπολή της Σύρου είναι πως δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να σε μαγέψει και να σε κάνει να την ερωτευτείς παράφορα, είτε είναι η πρώτη σου φορά που πατάς το πόδι σου στο νησί είτε η πολλοστή. Κι αυτό γιατί η Σύρος δεν μοιάζει σαν όλα τα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά. Με την Ερμούπολη, μια πόλη απαράμιλλης αισθητικής και μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, και το επιβλητικά πανέμορφο Δημαρχείο της να δεσπόζει το κέντρο της πλατείας Μιαούλη, αλλά και τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της, στολισμένα με τις μπουκαμβίλιες, σε κάνουν να χάνεις την αίσθηση του χρόνου.

Και είναι δύσκολο όταν κάτω από την επήρεια αυτού του μεθυστικό έρωτα έχεις καταλάβει πως έχεις αργήσει και τρέχεις να προλάβεις στο παρατσάκ την επόμενη προβολή του 12ου Animasyros που διεξάγεται αυτές τις μέρες με ένα νησί που γιορτάζει το animation τόσο μέσα όσο και έξω από τις αίθουσες.

Το Animasyros 12 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, αλλά και την σελίδα του Animasyros στο Facebook.

animasyros 607

animasyros 607

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε με μερικές ταινίες του φοιτητικού διαγωνιστικού τμήματος, στο οποίο παρουσιάστηκαν 12 μικρού μήκους ταινίες από όλον τον κόσμο. Αν εξαιρέσεις κάποιες αρκετά πειραματικές και τελείως abstract ταινίες, κάποιες από αυτές κατάφεραν να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, κυρίως οι πιο κωμικές όπως τα «Sacrees Nonnes» από την Γαλλία και το «Heatwave» (συμπαραγωγή Ελλάδας και Μ. Βρετανίας), αλλά και το «Good Intentions» από την Μ. Βρετανία στο οποίο μια γυναίκα αρχίζει να βιώνει περίεργα πράγματα μετά το ατύχημα που προκαλεί με το αυτοκίνητό της και αφήνει το θύμα αβοήθητο.

Από την άλλη, το queer τμήμα του φεστιβάλ, το Animapride, είχε και φέτος αρκετά ενδιαφέρουσες ταινίες, όπως το «The Night Cleaner» από τον Καναδά και το «My Little Princess» από τον Καναδά στο οποίο μια τρανσέξουαλ γυναίκα χορεύει με τον υποστηρικτικό πατέρα της την ημέρα του γάμου της. Ιστορίες που καταφέρνουν να σε κερδίσουν με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά τους.

Διαβάστε ακόμα: To 12o Animasyros ξεκίνησε παρέα με το τραγούδι ενός αηδονιού

animasyros 607

animasyros 607

Στο διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους του φεστιβάλ είδαμε το ντοκιμαντέρ «Zero Impunity» των Νικoλά Μπλιέ, Στέφαν Ιμπέρ-Μπλιέ και Ντένις Λάμπερτ, το οποίο είχε ήδη κάνει την πρεμιέρα του στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο που μας πέρασε. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που μιλάει για τα θύματα βίαιης σεξουαλικής κακοποίησης κατά την περίοδο πολέμου, το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του κίνημα (μπείτε στο site τους να διαβάσετε περισσότερα) γεμάτο μαρτυρίες από ακτιβιστές αλλά και τον θυμάτων. Συνδυάζοντας live action, όταν αφορά τις δηλώσεις ακτιβιστών με videos πάνω σε κτήρια και τοίχους σε διάφορες πόλεις του κόσμου (από την Γαλλία και την Αμερική ως και την Συρία), και το animation, όταν αφορά τις μαρτυρίες των θυμάτων αλλά και άλλων προσώπων κλειδιά πάνω στην σεξουαλική κακοποίηση ατόμων δραματοποιώντας τες χωρίς μελοδραματισμούς, το ντοκιμαντέρ πετυχαίνει να προκαλέσει μια παγκόσμια ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα, δίνοντας βήμα και πρόσωπο σε αυτές τις συγκλονιστικές ιστορίες, πραγματική γροθιά στο στομάχι, που όχι μόνο αξίζει και πρέπει να ακουστούν αλλά και την επιτακτική τους ανάγκη για δικαίωση.


Το Animasyros 12 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, αλλά και την σελίδα του Animasyros στο Facebook.

Animasyros 12 poster 607