Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 11: Το ελληνικό animation ζει και βασιλεύει - αποδείξεις κι ονόματα στο Flix!

στα 10

Mε τις ταινίες του Γιώργου Νικόπουλου και της Ειρήνης Βιαννέλη στα επίσημα διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και με μία πληθώρα συμμετοχών σε παράλληλα αφιερώματα, η ελληνική παρουσία στη γιορτή του animation στη Σύρο είναι και φέτος ηχηρή και ιδιαίτερη.

Flix Team
Animasyros 11: Το ελληνικό animation ζει και βασιλεύει - αποδείξεις κι ονόματα στο Flix!
«ΤHEOX» του Γιώργου Νικόπουλου

Σε λίγες μέρες το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα μας καλωσορίσει στη Σύρο για την 11η χρονιά εκδηλώσεών του. Κι όπως πάντα, το φεστιβάλ έχει βάλει τη σφραγίδα του σ' ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει την αφρόκρεμα του παγκόσμιου animation, με ταινίες από όλο τον κόσμο που αποτελούν πρόταση και τομή στην τέχνη και τις τεχνικές και την ανάπτυξη του κινούμενου και ψηφιακού σχεδίου. Για αυτό, κι είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε ανάμεσά τους την ελληνική υπογραφή - στην έμπνευση, την σκηνοθεσία, την παραγωγή.

Διαβάστε ακόμα: Η διάσημη ελληνοαμερικανίδα animator Αλίκη Θεοφιλόπουλος (Disney, Dreamworks) μιλά στο Flix για τους Ελληνες συναδέλφους της

Icebergs 607 «Icebergs» της Ειρήνης Βιανέλλη

Ξεκινώντας από τα δύο διαγωνιστικά τμήματα (το Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους και το Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα), συναντάμε αντίστοιχα το «ΤHEOX» του Γιώργου Νικόπουλου [θυμηθείτε τι είχε πει στο Flix με την ευκαιρία της πρεμιέρας της ταινίας στο περσινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης] και το «Icebergs» της Ειρήνης Βιαννέλη (η οποία έχει μία ιδιαίτερη σχέση με το Animasyros - από το animation της «Νυχτερίδας» στην υπέροχη σύμπραξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το φεστιβάλ)

Διαβάστε επίσης: To «Icebergs» της Ειρήνης Βιανέλλη φεύγει με ειδική μνεία από το Φεστιβάλ του Σαράγεβο

Animasyros 11 Greek 607

Στις Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ, συναντάμε φέτος δύο ελληνικές συμμετοχές με το πιο πρόσφατο επεισόδιο του Save the Planet (Episode “GMO”) του Τάσου Κότσιρα και το video-clip «Over the Rainbow», το animation του οποίου επιμελήθηκε η Κλεοπάτρα Κοραή.

Διαβάστε ακόμη: Τα εργαστήρια του Animasyros 11 δεν χάνονται με τίποτα!

Animasyros Star Fallen 607

Στο LGBTQI+ το αφιέρωμα που πραγματοποιείται σταθερά σε συνεργασία με το Athens Pride και αποτελεί φυσική συνέχεια της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το θεσμό, φέτος θα προβληθεί το «Star-Fallen» (Πεφταστέρι) σε σκηνοθεσία και παραγωγή Αλεξάνδρας Ταγκαλη.

Argonautika 607 «Αργοναυτικά» της Κατερίνας Αθανασοπούλου

Ελληνικές συμμετοχές συναντάμε και στο ειδικό αφιέρωμα Onasseas – The Salty Stories, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Onassis Culture. Εμπνευσμένο από τη δύναμη της θάλασσας να γεννά ιστορίες, πραγματικές και φανταστικές, με τα αλμυρά νερά της να αποτελούν και το σημείο έναρξης του Ιδρύματος Ωνάση, - αφού ο Αριστοτέλης Ωνάσης ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη θαλάσσια ζωή. Από τις 11 ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους, τρεις είναι ελληνικές: «Το Κύμα» των Στέλιου Ντέξη & Μυρτούς Βουνάτσου (μέρος των εικαστικών διαλόγων της Στέγης 2012), «Αργοναυτικά» της Κατερίνας Αθανασοπούλου και «The Leaf of the Poplar» («Το Φύλλο της Λεύκας» βασισμένο στο ομότιτλο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη) της Ειρήνης Βιανέλλη.

How Are You Today 607

Ελληνικό Πανόραμα

Τέλος, το καθαρόαιμα ελληνικό τμήμα φέτος δείχνει μια σκηνή σε διαρκή άνοδο και πλήρως εναρμονισμένη στα διεθνή στάνταρ. Το πρόγραμμα του περιέχει ταινίες με σημαντικές διακρίσεις όπως την σπουδαστική «From the Same Thread» σε συνεπιμέλεια των Antonia Piña, Lorène Friesenbichler, Rucha Dhayarkar και Φαίδρα Δεριζιώτη που πρόσφατα συμμετείχε σε ένα από τα πιο σημαντικά animation events, το Φεστιβάλ της Χιροσίμα, και το «How Are You Today?» της ομογενούς Σόφι Μαρκατάτος. Και οι δύο αυτές ταινίες διακρίθηκαν στη φετινή απονομή των ετήσιων βραβείων "Στράτος Στασινός" της ASIFA HELLAS. Οι ταινίες αυτές μαζί με όλα τις υπόλοιπες ελληνόφωνες ταινίες που συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ θα διαγωνιστούν για το χρηματικό Βραβείο της Καλύτερης Ελληνόφωνης ταινίας που αθλοθετεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τρίτη συνεχόμενη έκδοση του Φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά για τις ελληνικές ταινίες αλλά κι ολόκληρο το πρόγραμμα του Animasyros11 στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook

Διαβάστε περισσότερα:

Animasyros 2018