Buzz

«Angelo». Μετά το «Michael» o Μάρκους Σλάινζερ επιστρέφει με μια ακόμη κοφτερή ταινία

στα 10

Πέρασαν εφτά χρόνια από την πρώτη του ταινία που βρέθηκε στο διαγωνιστικό των Καννών, αλλά η υπομονή δείχνει να άξιζε τον κόπο.

«Angelo». Μετά το «Michael» o Μάρκους Σλάινζερ επιστρέφει με μια ακόμη κοφτερή ταινία

Ο αυστριακός Μάρκους Σλάινζερ, συνεργάτης (στο κάστινγκ) και «μαθητής» του Χάνεκε αλλά και σκηνοθετών όπως ο Ουρλιχ Ζάιλντλ, και η Τζέσικα Χάουσνερ έκανε με την πρώτη του ταινία ένα από τα πιο εντυπωσιακή ντεμπούτα της δεκαετίας με το «Michael», την ιστορία ενός παιδεραστή που κρατά ένα νεαρό αγόρι φυλακισμένο στο υπόγειο του σπιτιού του.

Η νέα του ταινία «Angelo» που έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό του Σαν Σεμπαστιάν έχει ένα εντελώς διαφορετικό, μα εξίσου αιχμηρό θέμα, την ιστορία του Αντζελο Σολιμάν ενός σκλάβου από την Αφρική ο οποίος στις αρχές του 18ου αιώνα έφτασε ως μικρό παιδί στο παλάτι του βασιλιά της Αυστρίας. Στην διάρκεια της ζωής του έγινε μασκότ της βασιλικής αυλής, «αξεσουάρ» των υψηλότερων κύκλων της αυστριακής κοινωνίας, γελωτοποιός και διασκεδαστής για να καταλήξει μετά τον θάνατό του έκθεμα στο βασιλικό μουσείο φυσικής ιστορίας.

Δείτε ακόμη: Το τρέιλερ του «Burning» αποκαλύπτει μια από τις καλύτερες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Angelo by Markus Schleinzer 607

Αυτή η συγκλονιστική κι ανατριχιαστική ιστορία, της οποίας οι ακριβείς λεπτομέρειες αγνοούνται, αλλά που ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει μια μυθική υφή στην ιστορία της Βιέννης, δίνει στον Σλάινζερ την ευκαιρία να εξετάσει όχι μόνο την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία του, αλλά και πολλά περισσότερα.

Angelo by Markus Schleinzer 607

Οπως λέει ο ίδιος «υπάρχει κάτι κωμικό που φυσικά αγγίζει το κυνικό στην συνειδητοποίηση ότι κάποτε φέρναμε βάρκες γεμάτες ανθρώπους από την Αφρική στην Ευρώπη. Σήμερα που κάποιοι άλλοι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά αυτό μας φαίνεται πολύ λιγότερο ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον να ρίξω φως στις ιδέες που έχουμε για την πατρίδα, την ταυτότητα μας, το που ανήκουμε και το ποιος είναι ο ξένος».

Angelo by Markus Schleinzer 607

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε το τρέιλερ (χωρίς αγγλικούς υπότιτλους) αλλά και τρία (υποτιτλισμένα) κλιπ από ένα φιλμ που αν και είναι ταινία εποχής, μοιάζει να μας αφορά όλους άμεσα.





Δείτε επίσης: