Buzz

Αντζελίνα Τζολί στα Ηνωμένα Εθνη για τους Σύριους πρόσφυγες: «Αποτύχατε»

στα 10

«Είναι εμετικό να βλέπει κανείς χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται στο κατώφλι της πιο πλούσιας ηπείρου του κόσμου. Κανείς δε θα διακινδύνευε τη ζωή των παιδιών του αν δεν ήταν απόλυτα απελπισμένος....» Η Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρας καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Αντζελίνα Τζολί στα Ηνωμένα Εθνη για τους Σύριους πρόσφυγες: «Αποτύχατε»

Σε περίπτωση που χαμογελάσατε ειρωνικά, «τι να πει και μία χολιγουντιανή σταρ στους σοβαρούς πολιτικούς κι ακτιβιστές των Ηνωμένων Εθνών», ή «πόσο πιο attention-whore η Αντζελίνα, όλα για τη δημοσιότητα πια», δύο στοιχεία που βάζουν τα γεγονότα σ' ένα πραγματικό πλαίσιο: η Αντζελίνα Τζολί είναι Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ εδώ και 13 χρόνια πλέον. Ενεργή στο πόστο της, πιστή στις υποχρεώσεις της. Μόνο από το 2011 έχει κάνει 11 ταξίδια στη Συρία, έχει επισκεφθεί στρατόπεδα προσφύγων καταγράφοντας τις συνθήκες και πριν τρία χρόνια ριψοκινδυνέψε τη ζωή της στα σύνορα με το Νταρφούρ (όταν αντάρτες επιτέθηκαν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών), ειρωνικά ανήμερα τελετής των βραβείων Οσκαρ, όσο οι συνάδελφοί της περπατούσαν το κόκκινο χαλί. Δε θα είχε πια κανένα λόγο να συνεχίζει: δε χρειάζεται πλέον να αποδείξει τίποτα, η καριέρα και το status της έχουν πάρει άλλη ρότα, πήρε τα βραβεία της για την ανθρωπιστική της δράση, 13 χρόνια θα ήταν αρκετά για να καθαρίσουν τις τύψεις μίας ενοχικής προνομιούχας σταρ. Συνεχίζει όμως.

Πριν από δύο μέρες, Παρασκευή 24 Απριλίου, η Τζολί παρουσιάστηκε στην έκτακτη σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, που είχε θέμα την κρίση στην Μέση Ανατολή και τη Συρία. Και περισσότερο από κάθε «σοβαρό πολιτικό των Ηνωμένων Εθνών» ή λομπίστα συμφερόντων στον ΟΗΕ είπε την μαγική, όσο και απλή, φράση: «Εγώ μιλάω εκ μέρους των προσφύγων».

«Τα Ηνωμένα Εθνη απέτυχαν. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε τη Συρία σήμερα, και την τραγωδία που έχει προκύψει από τις στάχτες της δικής μας αναποφασιστικότητας και να μη σκεφτούμε ότι αυτός είναι ο πάτος - το πιο χαμηλό σημείο ανικανότητας να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τους αθώους...»

Διαβάστε επίσης: Η Αντζελίνα Τζολί στο πλευρό των προσφύγων από τη Συρία

angelina jolie UN Syria 607

«Είναι εμετικό να βλέπει κανείς χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται στο κατώφλι της πιο πλούσιας ηπείρου στον κόσμο. Κανείς δε διακινδυνεύει τις ζωές των παιδιών του αν δεν βρίσκεται στην απόλυτη απελπισία...»

Η Αντζελίνα Τζολί συγκάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη σε ενότητα. Πόσο ειρωνικό. Να πρέπει να τονίζει μία σταρ του Χόλιγουντ αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος τα τελευταία χρόνια: ποια «ενωμένα» έθνη; Ποια ενότητα; Ποια κοινή πολιτική για την ανθρωπότητα; Πόση υποκρισία πλέον;

«4 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες νιώθουν ότι τους φερόμαστε ως ανεπιθύμητους, τρομοκράτες, σκουπίδια. Στην πρώτη μου επίσκεψη υπήρχε ελπίδα. Οτι αν μεταφέρουμε τι τους συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, η αλήθεια θα έχει από μόνη της τη δύναμη να ξεσηκώσει κύμματα συμπαράστασης. Μετά ήρθε η οργή. Τώρα βρίσκονται σε απόλυτη παραίτηση και παράπονο....»

Δείτε όλη την εισήγηση της Αντζελίνα Τζολί εδώ:

.

Διαβάστε επίσης: