Φεστιβάλ / Βραβεία

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού: Γεύσεις από τη διεθνή κινηματογραφία και την τοπική γαστρονομία

στα 10

Το Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού προτείνει για ένατη συνεχή χρονιά τις «νοστιμιές» του, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Flix Team
9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού: Γεύσεις από τη διεθνή κινηματογραφία και την τοπική γαστρονομία

Με επιλεγμένες μικρού μήκους τουριστικές ταινίες και ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του κυκλαδίτικου νησιού το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβολών που ξεκινά την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Αιγιάλη, στους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa.

21 φιλμάκια, από ολιγόλεπτα έως ωριαία, διαγωνίζονται για κάποιο από τα βραβεία της διοργάνωσης, η οποία αποτελεί μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών (CIFFT) με έδρα τη Βιέννη, ενώ ένα ιδιαίτερο θεματικό αφιέρωμα με τίτλο «Νέοι & εργασία, γυναίκες & εργασία» εντάσσεται στον φετινό φεστιβαλικό χάρτη, υλοποιημένο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ και με στόχους την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης και της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Flirt with Me 607 Σκηνή από το «Flirt with Me του Σίχο Φουκάντα

In Vino Veritas 607 Σκηνή από το «In Vino Veritas» του Κωνσταντίνου Τσεκλένη

Οι ταινίες «Aλάμα, Η πρώτη εκστρατεία μόδας με γυναίκες-τεχνίτες Μαασάϊ από Τανζανία» του Iλιες Γκριγιέμπ, «Οόνα - Μια γυναίκα πρωτοπόρος» του Μάθιου Τζέιμς Ράιλι, «Φλέρταρε μαζί μου» της Σίχο Φουκάντα, «Mazí Mas» του Σάμιουελ Γιαμπλάντ και «Η γενιά της διατήρησης» του Σπένσερ ΜακΝτόναλντ συνθέτουν το εν λόγω αφιέρωμα, ενώ στο διαγωνιστικό πρόγραμμα προβάλλονται μεταξύ άλλων τα «Escape to Costa Rica – Jungle story» του Τσέχου Λίμπορ Σπάσεκ, «In Vino Veritas / the History of Greek Wine» του Κωνσταντίνου Τσεκλένη και «Calarasi – A land by the gate of heaven» του Ρουμάνου Ντιμίτρου Γκροσέι, όλα τους ωριαία επεισόδια θεματικών σειρών ντοκιμαντέρ, όπως και τα ελληνικά μικρού μήκους φιλμ «Follow the wind» του Θοδωρή Παπαδουλάκη, «Magic island screener» του Δημήτρη Κατσιμίρη και «Greece - A 365 Day Destination» του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.

Oλα αυτά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό που συμπληρώνει φέτος τον 16ο χρόνο εργασιών του. Ξεχωριστής θεματικής κάθε φορά, το φετινό συνέδριο έχει αντικείμενο τη γαστρονομία, ως αφιέρωμα στην ανάληψη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γυναικείων Συλλόγων των Κυκλάδων, των Δήμων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν προϊόντα και γεύσεις των νησιών τους εντός των εκδηλώσεων της διοργάνωσης με γενικό τίτλο «Γαστρονομία – Πολιτισμός και Τουρισμός» και στόχο οι τοπικές γεύσεις να ξεπεράσουν τα εθνικά μας σύνορα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ελληνικής γαστρονομίας και διατροφής ως μέρος της κουλτούρας μας.

Yperia

Να σημειώσουμε ακόμα πως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών θα πραγματοποιηθεί και μια Ακαδημία Κινηματογράφου για νέους και φοιτητές, συνδεδεμένη θεματικά με το 16ο Συνέδριο. Γυρίζοντας σύντομα φιλμάκι στο νησί, οι υποψήφιοι κινηματογραφιστές θα προβάλλουν την τοπική γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Η προβολή των ταινιών του Φεστιβάλ και του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για συμμετοχή στο Φεστιβάλ και το Συνέδριο μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω του επίσημου site του Φεστιβάλ και από την επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Yperia