Buzz

«Μόνο το σινεμά και το rock 'n' roll θα σώσουν τον κόσμο»: Η Αμάντα Λιβανού θυμάται το Νίκο Τριανταφυλλίδη

στα 10

Η παραγωγός Αμάντα Λιβανού από την τότε ομάδα της ideefixe, θυμάται τις μέρες που ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύριζε το «Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell On Me», τις εκρήξεις του και την χωρίς όρια γενναιοδωρία του.

Flix Team
«Μόνο το σινεμά και το rock 'n' roll θα σώσουν τον κόσμο»: Η Αμάντα Λιβανού θυμάται το Νίκο Τριανταφυλλίδη
Ο παραγωγός Ηρακλής Μαυροειδής, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο Screamin' Jay Hawkins και ο Αλέξης Καλοφωλιάς των The Last Drive στη Λυρική Σκηνή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (από το αρχείο του Νίκου Τριανταφυλλίδη)

Με το Νίκο δουλέψαμε μια φορά μαζί, στο I Put a Spell on Me, την ταινία για τον Screamin' Jay Hawkins. Ήταν, όπως συχνά στο σινεμά, ακόμα πιο συχνά στο ροκ ν ρολ και πολύ πολύ συχνά σε ό,τι είχε να κάνει με τον Νίκο (και τον Jay προφανώς) όλα επεισοδιακά και ταραχώδη.

Ο Σέρβος μάνατζερ πήρε τα λεφτά και την κοπάνησε λίγο πριν βγει ο Jay σε ένα κατάμεστο Ρόδον. Ο Jay στην αρχή φρίκαρε - ούτε το εισιτήριο επιστροφής του δεν ήξερε που βρίσκεται και πότε είναι - αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι ο Νίκος είναι κάποιος που πρέπει να εμπιστευτεί και να ακουμπήσει. Περάσαμε μία ημέρα μαζί του ανεκτίμητη. Όπως τα μικρά παιδιά, ο Jay μόλις χαλάρωσε και αντιλήφθηκε ότι γύρω του έχει ανθρώπους που τον αγαπάνε, τον προστατεύουν, και γοητεύονται από τα παιχνίδια του, ήταν χάρμα. Κρεμόμασταν από τα χείλη του και δεν χορταίναμε τις ιστορίες του.

Η γενναιοδωρία του όμως δεν είχε όρια. Όπως γενναιόδωρα τόσα χρόνια είναι το ροκ ν ρολ άλλοθι μιας πόλης που δεν γουστάρει να θυμάται και δεν θέλει να τραγουδά.»

Νίκος Τριανταφυλλίδης 607 Στα γυρίσματα της ταινίας (από το αρχείο του Νίκου Τριανταφυλλίδη)

Με το Νίκο γελάσαμε, φωνάξαμε, αγκαλιαστήκαμε, τραγουδήσαμε, μαλώσαμε, όλα αυτά πολλές φορές κατά την διάρκεια της παραγωγής και συχνά σε απόλυτη εναλλαγή η μία ακραία κατάσταση με την άλλη. Πάντα έτρεμα τις εκρήξεις του γιατί δεν ήξερες ποτέ τι θα τον είχε στεναχωρήσει, τι θα τον πληγώσει, και πως να τον πείσεις ότι δεν είχες αυτή την πρόθεση. Η γενναιοδωρία του όμως δεν είχε όρια. Όπως γενναιόδωρα τόσα χρόνια είναι το ροκ ν ρολ άλλοθι μιας πόλης που δεν γουστάρει να θυμάται και δεν θέλει να τραγουδά.

Screaming Jay Hawkins O Νίκος Νικολόπουλος φωτογραφίζει τον Screamin' Jay Hawkins στη Λυρική κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (από το αρχείο του Νίκου Τριανταφυλλίδη)

Στην συνέντευξη Tύπου για την ταινία στην Θεσσαλονίκη ο Νίκος, καθισμένος με την Εύα δίπλα δίπλα, έχοντας ενώσει τις συστολές τους απέναντι στον κόσμο που έχει έρθει εκεί να κρίνει μια ταινία αντί να την ζήσει, είπε, απαντώντας σε μια ερώτηση που δεν θυμάμαι: «Μα μόνο το σινεμά και το ροκ ν ρολ θα σώσουν τον κόσμο. Και το ροκ ν ρολ είναι και πιο τίμιο. Είναι μόνο τρία ακόρντα».

Τίποτα δεν θα σώσει τον κόσμο Νίκο. Αλλά μπορεί να έρθουν μερικά σκυλιά να γλύψουν την καρδιά μου.


Screamin’ Jay Hawkins, I Put A Spell on Μe / Το πορτρέτο του σπουδαίου αμερικανού μουσικού μέσα από τις μαρτυρίες συνεργατών, συναδέλφων και ανθρώπων του περιβάλλοντός του, αλλά και μέσα από αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από τα διάφορα στάδια της καριέρας και της ζωής του. / Ενα ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη / Παραγωγή : ideefixe σε συμπαραγωγή με την Astra Sound and Vision / Β ‘ Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε και δείτε ακόμη: