Φεστιβάλ / Βραβεία

Μία Αντιγόνη για το Slamdance 2015

στα 10

Ανακοινώθηκε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Slamdance 2015 και η Ελλάδα δεν απουσιάζει: το «Α» («Αlpha») του Στάθη Αθανασίου βρίσκεται στο επίσημο lineup. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Μία Αντιγόνη για το Slamdance 2015

Το Φεστιβάλ του Slamdance, το πεισμωμένα ανεξάρτητο και «οικογενειακό» ακόμα φεστιβάλ που προγραμματίζεται αποκλειστικά από σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο και βοηθά στην καλλιτεχνική αναγνώριση σκηνοθετών από όλο τον κόσμο (από τον Κρίστοφερ Νόλαν στον Μάρκ Φόρστερ κι από την Λίνα Ντάναμ στον Μπέν Ζάιτλιν), φέτος γιορτάζει την 21η χρονιά του και θα πραγματοποιηθεί στο Παρκ Σίτι της Γιούτα από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου του 2015.

Ολες οι ταινίες που συμμετέχουν έχουν προϋπολογισμό που δεν αγγίζει το 1 εκατομμύριο δολάρια, δεν έχουν αμερικανική διανομή και επιλέγονται με αξιοκρατικές διαδικασίες («blind submissions») από την κοινότητα των προγραμματιστών (σημείωση: ο κανόνας ισχύει για τις συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους).

slamdance 2015 key art

Στο φετινό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (Μυθοπλασίας & Ντοκιμαντέρ) υπάρχουν 18 πρεμιέρες (13 παγκόσμιες και 5 αμερικανικές) και δημιουργοί από όλο τον κόσμο (Τουρκία, Βραζιλία, Αυστρία, Ιταλία, Ιρλανδία), ενώ στις Ειδικές Προβολές που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ώρες συναντάμε και την Ελλάδα: το «Α», η νέα ταινία του Στάθη Αθανασίου (και η πρώτη ελληνική 100% crowdfunded παραγωγή) φιγουράρει στις επιλογές του φεστιβάλ.

Κι όχι, αυτό δεν έχει να κάνει με την καταγωγή της Διευθύντριας του Φεστιβάλ, Αννας Γερμανίδη: η ταινία άρεσε πολύ σε όλο το team των προγραμματιστών.

«Με μεγάλη χαρά πάντα βλέπω το ελληνικό σινεμά να κάνει μεγάλα βήματα στο εξωτερικό και προσπαθώ να ενημερώνομαι και να διατηρώ μια σταθερή επικοινωνία με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα και όσο μπορώ να κάνω γνωστές τις δυνατότητες που παρέχει το Slamdance» δήλωσε η Γερμανίδη στο Flix. Διαβάστε τη συνέντευξη της Αννας Γερμανίδη, Slamdance Film Director, στο Flix.

Alpha Slamdance2

Το φιλμ του Στάθη Αθανασίου είναι μια νέα ανάγνωση πάνω στον μύθο της Αντιγόνης, τοποθετημένη σε ένα απροσδιόριστο κοντινό μέλλον, με ηρωίδα μια γυναίκα που τολμά να αψηφήσει τους αυστηρούς κανόνες μιας κοινωνίας, για να τιμήσει τις δικές της ηθικές υποταγές. Ο Αθανασίου τοποθετεί το «Α» ως «μια πολιτική ταινία επιστημονικής φαντασίας» που γεννήθηκε από την ιδέα του να μιλήσει για τον μύθο της «Αντιγόνης», αλλά ταυτόχρονα να συγκρουστεί με το υλικό, κάτι που έδωσε στο σενάριο το σχήμα του και έφερε την βαθιά συμβολική ηρωίδα πιο κοντά στην πραγματικότητα της εποχής μας.

Διαβάστε περισσότερα για το «Α» του Στάθη Αθανασίου

Από τις υπόλοιπες επιλογές του διαγωνιστικού προγράμματος του Slamdance 2015 ξεχωρίζουμε το «Ratter» του Μπρένταν Κρέιμερ (με πρωταγωνίστρια την Ασλεϊ Μπένσον του «Pretty Little Liars»), το «Tired Moonlight» της Μπρίτνι Γουέστ (με τον Αλεξ Καρπόφσκι των «Girls»), το «Body» των Νταν Μπερκ και Ρόμπερτ Ολσεν, το «Darkness on the Edge of Town» του Ιρλανδού Πάτρικ Ράιαν (με πρωταγωνιστή τον Μπράιαν Γκλίσον), και το ντοκιμαντέρ «Sweet Micky For President» του Μπεν Πάτερσον (η γνωστή ιστορία όπου ο Pras Michel των Fugees βοήθησε τον Μισέλ Μαρτέλι να κερδίσει τις εκλογές στην Αϊτή).

Darkness on the Edge of Town SlamdanceDarkness on the Edge of Town του Πάτρικ Ράιαν

Διαβάστε αναλυτικά το Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Slamdance 2015.

Πρεμιέρα του φεστιβάλ θα είναι το «Bloodsucking Bastards», η «action παρωδία τρόμου» του Μπράιαν Τζέιμς Ο' Κόνελ, ενώ από τα υπόλοιπα τμήματα του φεστιβάλ (Ειδικές Προβολές, Beyond και Μικρού Μήκους) ξεχωρίζουν τα «The Trouble with Dot & Harry» του Γκάρι Βάλκοφ, «Birds of Neptune» του Στίβεν Ρίχτερ, «Female Pervert» της Τζιγούνγκ Λι, «Footprints» του Μπιλ Πλίμπτον.

bloodsucking bastards SlamdanceBloodsucking Bastards του Μπράιαν Τζέιμς Ο' Κόνελ

Διαβάστε αναλυτικά τα παράλληλα προγράμματα στο επίσημο site του Slamdance 2015.

Διαβάστε περισσότερα: