Φεστιβάλ / Βραβεία

Αλλαγή στην κατηγορία Οσκαρ καλύτερης ταινίας

στα 10

Δύο χρόνια μετά την αλλαγή των κανονισμών που αύξησε τις υποψηφιότητες για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας από πέντε σε δέκα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών αποφάσισε να αλλάξει ξανά...πορεία.

Αλλαγή στην κατηγορία Οσκαρ καλύτερης ταινίας

Ετσι, οι φετινές υποψήφιες ταινίες για το σημαντικότερο Οσκαρ της χρονιάς θα κυμαίνονται ανάμεσα στις πέντε και τις δέκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υποψηφιότητες θα είναι αναγκαστικά δέκα, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο τελικός αριθμός των υποψήφιων ταινιών θα ανακοινωθεί μαζί με όλες τις υποψηφιότητες στις 24 Ιανουαρίου του 2012, όπου και θα φανεί η πραγματική αιτία της αλλαγής του κανονισμού, που είχε χαιρετισθεί πριν δύο χρόνια με ενθουσιασμό από τα μεγάλα στούντιο, αφού με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων ταινιών υπήρχε πλεόν θέση και για ταινίες που κανονικά δεν θα έφταναν ποτέ στα Οσκαρ.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν αυτά του «District 9» το 2010 και του Νιλ Μπλόμκαμπ και του «Στην Καρδιά του Χειμώνα» της Ντέμπρα Γκράνικ το 2011, που βρήκαν μια θέση μέσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς κατά τους ψηφοφόρους. To ενδιαφέρον θα εστιαστεί φέτος και στις «εμπορικές» ταινίες που ήδη αναμένουν μια θέση ανάμεσα στις 10 υποψηφιότητες, όπως το «Super 8» του Τζ. Τζ. Εϊμπραμς και το «X-Men: Η Πρώτη Γενιά» του Μάθιου Βον, οι οποίες, με την ανακοίνωση αυτή της Ακαδημίας, μάλλον πρέπει να αρχίσουν να ξεχνάνε το...όνειρο.

Η φετινή 84η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου 2010 στο Kodak Theatre.

Δείτε τις πρώτες προβλέψεις για τις υποψηφιότητες.