Buzz

To «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

στα 10

Το πολυαναμενόμενο νέο πρότζεκτ του Αλφόνσο Κουαρόν έχει ημερομηνία προβολής στο νεοϋορκέζικο φεστιβάλ και επίσημη σύνοψη.

To «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που το «Gravity» χάρισε στον Αλφόνσο Κουαρόν το Οσκαρ σκηνοθεσίας και ταυτόχρονα το ρεκόρ του πρώτου ισπανόφωνου και Μεξικανού δημιουργού που κέρδισε ποτέ το συγκεκριμένο βραβείο.

Aπό τότε διαβάζουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες για την επόμενη ταινία του, το «Roma», ένα οικογενειακό δράμα που τον επιστρέφει στα πάτρια του εδάφη. Από τις λίγες φήμες που είχαν ακουστεί, καταλαβαίνουμε ότι ο Κουαρόν ξετυλίγει έναν χρόνο από τη ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας στην Πόλη του Μεξικού, στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

«Η επιστροφή στη χώρα μου με μία ιστορία που διαδραματίζεται στα 70ς ήταν πολύ προσωπική και βιωματική εμπειρία για μένα» είχε πει ο Κουαρόν στο τέλος των γυρισμάτων πέρσι το Μάιο.

Δείτε το βίντεο με τον Κουαρόν επί το έργον, στα γυρίσματα της ταινίας Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν

Roma Alfonso Cuaron  607

Σήμερα (και αφού η ταινία «προσπέρασε» το Φεστιβάλ Καννών λόγω Netflix) μαθαίνουμε ότι το «Roma» επιλέχθηκε από το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης για μια προβολής στις 5 Οκτωβρίου και στην αίθουσα Alice Tully Hall. Σύμφωνα με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του NYFF, η προβολή θα σηματοδοτεί την κορύφωση του φεστιβάλ («Centerpiece Slot»), ακριβώς στη μέση των εκδηλώσεών του, καθώς οι ημερομηνίες διεξαγωγής του είναι από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Αυτό ίσως να σημαίνει πως η ταινία θα «προσπεράσει» και το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο ακόμη δεν έχει δείξει τις διαθέσεις του για τις ταινίες που ανήκουν στο Netflix; Θα ξέρουμε σε λίγες ημέρες όταν ανακοινωθεί το πρόγραμμα της Μόστρας και γύρω από αυτήν τα προγράμματα του Φεστιβάλ του Τορόντο και του Τελιουράιντ.

«Είναι τιμή μου που το «Roma» θα προβληθεί στην καρδιά του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης» δήλωσε ο Κουαρόν. «Το NYFF έχει μία μακρά ιστορία στήριξης και ανάδειξης ουσιαστικού και συναρπαστικού σινεμά, οπότε η επιστροφή μου σε αυτή τη διοργάνωση μοιάζει ιδανική. Το «Roma» είναι για μένα ένα πολύ προσωπικό πρότζεκτ - με έμαθε πολλά και με άλλαξε καθολικά.»

Roma Alfonso Cuaron  607 2

«Με συγκλόνισε το "Roma"» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Κέντ Τζόουνς. «Εμεινα άναυδος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο - με το ταλέντο, την ικανότητα και τη δουλειά όλων στην ταινία. Με τη δύναμη, την ενέργεια και την γοητεία της εικόνας. Με την συνειδητοποίηση ότι παρακολουθώ κάτι μαγικό: μία ιστορία για το μεγαλείο της μικρής μας ζωής, το δώρο να είμαστε παρόντες σε αυτό τον πλανήτη. Η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν είναι ένα κινηματογραφικό θαύμα...»

Κι ενώ η πλοκή του «Roma» ήταν μέχρι τώρα επτασφράγιστο μυστικό, με την ανακοίνωση του NYFF κυκλοφόρησε και η επίσημη σύνοψη της ταινίας:

Roma Alfonso Cuaron  607 3

«Η νέα ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν είναι ένα οικογενειακό δράμα, εμπνευσμένο από αυτοβιογραφικές μνήμες, το οποίο μάς επιστρέφει στο Μέξικο Σίτι στις αρχές της δεκαετίας του 70. Η πλοκή διαδραματίζεται στο μεσοαστικό σπίτι μίας οικογένειας την οποία φροντίζει σταθερά κι ως ήρεμη δύναμη η εσωτερική οικονόμος και νταντά των παιδιών. Μπορεί οι ηθοποιοί να είναι καταπληκτικοί, όμως ο ίδιος ο μικρόκοσμος αυτού του σπιτιού πρωταγωνιστεί: ένα σπίτι ζωντανό και παλλόμενο, που επηρεάζεται κι αντιδρά - είτε γιατί σοβαρά γεγονότα έρχονται να κλονίσουν τις ζωές των κατοίκων του, είτε γιατί οι μικρές μικρές αλλαγές στη ζωή φέρνουν και την αλλαγή στην καθολική ατμόσφαιρα. Ο Κουαρόν κινηματογραφεί ένα έπος, πλασμένο από μικροστιγμές καθημερινότητας όπου ο χρόνος κ ο χώρος απλώνονται, για αυτό και καταλήγει να μας συγκινεί με μία προσωπική και ταυτόχρονα παγκόσμια κινηματογραφική εμπειρία. Γυρισμένο με μαγική ασπρόμαυρη φωτογραφία και έναν πρωτοποριακό πειρασματισμό στο σχεδιασμό ήχου, το «Roma» είναι το αποτέλεσμα ενός πραγματικού κινηματογραφικού οραματιστή.»

Το Netflix θα κυκλοφορήσει και θα διανείμει την ταινία διεθνώς, όμως δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την ημερομηνία πρεμιέρας του στην πλατφόρμα.

Διαβάστε περισσότερα: