Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Αλέξανδρος Σκούρας μιλάει (γρήγορα) στο Flix μετά τη βράβευση του «Κύβου» με το Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα

στα 10

Ο νικητής της Δράμας εξηγεί πόσο προσωπική είναι η ιστορία ενός άντρα που ήξερε να λυνει με εξωπραγματική ταχύτητα τον κύβο του Ρούμπικ.

Ο Αλέξανδρος Σκούρας μιλάει (γρήγορα) στο Flix μετά τη βράβευση του «Κύβου» με το Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα

Ο Μάκης, ένας άεργος 35άρης, δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο στη ζωή του, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του και τη μητέρα του, μαζεύονται στο πατρικό τους σπίτι για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Κύβου», της έκτης μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας του Αλέξανδρου Σκούρα που έφυγε από το 39ο Φεστιβάλ Δράμας με το Χρυσό Διόνυσο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τον ήθελαν ανάμεσα στα πολύ μεγάλα φαβορί για κάποιο μεγάλο βραβείο ήδη από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε. Μια υπόθεση που δεν περιγράφει, ωστόσο, την πυκνότητα των συναισθημάτων και τη σκηνοθετική απλότητα με την οποία ο Αλέξανδρος Σκούρας τα αφήνει να απλωθούν πάνω σε ένα οικογενειακό δράμα που συγκινεί, τρομάζει, πληγώνει και λυτρώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Μιλώντας βιαστικά (σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη) στο Flix, λίγα λεπτά μετά τη βράβευσή του, ο Αλέξανδρος Σκούρας εξομολογείται τα προσωπικά στοιχεία που έχει η ταινία, την επιλογή του να χρησιμοποιήσει την πραγματική δεξιότητα του Μάκη Παπαδημητρίου με τον κύβο του Ρούμπικ ως σεναριακή ιδέα και το δρόμο του προς την πρώτη του μεγάλου μήκους απόπειρα που έχει ήδη τον τίτλο «Ελευσίνα» και είναι σίγουρα από αυτές που περιμένουμε να δούμε - αν ήταν δυνατόν ακόμη και τώρα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα τα βραβεία του 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Κύβος 607

Αυτή η ιστορία με συγκινούσε και με συγκινεί μέχρι και σήμερα. Από τη στιγμή που την έγραψα μου ήταν αδύνατον να σκεφτώ κάτι άλλο. Με έπιανε κάτι και δεν με άφηνε. Ηθελα να κάνω αυτήν την ταινία τώρα. Ηταν αδύνατον να περίμένω κάποια χρηματοδότηση, να το καταθέσω κάπoυ. Ηθελα να το κάνω τώρα.

Δεν ξορκίζω τίποτα με την ταινία. Η ιστορία είναι όσο προσωπική όσο ότι δεν ήξερα πως να δείξω την αγάπη μου στη μητέρα μου. Οπως στην ταινία ο ήρωας του Μάκη Παπαδημητρίου βρίσκει έναν ακραίο τρόπο να δείξει την αγάπη του στη μητέρα του. Υπάρχουν στοιχεία προσωπικά: μεγάλωσα με τη μητέρα μου μόνος μου, είναι μια σχέση μητέρας - γιου, οπότε εκεί υπάρχει κάτι πολύ δικό μου.

Κύβος 607

Κύβος 607

Κύβος 607

Ο ρόλος γράφτηκε για τον Μάκη Παπαδημητρίου. Ο κύβος ήρθε μετά. Δηλαδή ο κύβος είναι πάντα εκεί γιατί είναι ένα παιχνίδι που ο Μάκης παίζει συνέχεια και εξαιρετικά με πρωτοφανή δεξιότητα. Οταν γράφεις ένα χαρακτήρα πάνω σε ένα συγκεκριμένο ηθοποιό, χρησιμοποιείς πράγματα της προσωπικότητας του.

Ο κύβος για μένα είναι ένα εμμονικό πράγμα. Δείχνει έναν άνθρωπο - τον ήρωα της ταινίας - που είναι έξυπνος και καταφέρνει κάτι ακραίο όπως το να λύνει τον κύβο σε δευτερόλεπτα, αλλά ταυτόχρονα αποτυγχάνει σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή του.

Κύβος 607

Κύβος 607

Κύβος 607

Το βραβείο στη Δράμα έχει σημασία για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε. Σημαίνει πως όλοι όσοι προσπαθήσαμε για να γίνει η ταινία κάτι κάναμε. Διαφορετικά δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω. Δεν κάνει σίγουρα την ταινία καλύτερη. Η ταινία έχει τελειώσει, καλή η κακή.

Δεν φοβάμαι τη μεγάλου μήκους. Θέλω να είμαι προετοιμασμένος καλά. Δεν θέλω να φτάσω σε ένα σημείο να ξεκινήσω χωρίς να έχω την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτός είναι ο μεγάλος μου φόβος. Θέλω να είμαι έτοιμος. Σιγα σιγά φτάνω προς τα εκεί.

Δείτε εδώ και διαβάστε περισσότερα για τον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα


Αναζητήστε τον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα στα ταξίδια των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Δράμας στην Ελλάδα που ξεκινούν τον Οκτώβριο από την Αθήνα.

Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφία των 62 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Διαβάστε ακόμη: