Φεστιβάλ / Βραβεία

Αφρικανικός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη

στα 10

Από τις 23 έως τις 29 φεβρουαρίου, η 1η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου στην ταινιοθήκη της Ελλάδας, θα μας γνώρισει το σινεμά μιας μάλλον ανεξερεύνητης κινηματογραφικά ηπείρου.

Flix Team
Αφρικανικός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη
Σκηνή από το «Τeza» του Χαϊλέ Γκερίμα

Μέσα από τις 20 περίπου ταινίες που θα προβληθούν, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και τεκμηρίωσης και animation, μεταξύ των οποίων πολλές βραβευμένες και σε διεθνή φεστιβάλ, το κοινό θα κάνει ένα αξέχαστο ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο. Ξεκινώντας από το Κέιπ Τάουν και φτάνοντας μέχρι την Τύνιδα, θα έχει τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τις διαφορετικές κουλτούρες της κάθε χώρας -Αγκόλα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Μαρόκο, Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Τυνησία-, τη σύγχρονη αφρικανική κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και τη νέα γενιά Αφρικανών σκηνοθετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η προβολή της καινούριας ταινίας του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Ελκυστική Ψευδαίσθηση»που γύρισε μέσα σε λίγες εβδομάδες, με τη συνεργασία της Νιγηριανής κοινότητας στην Αθήνα.

Tο αφιέρωμα περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:

«Mbaku» του Οσκαρ Ζιλ (Αγκόλα)

Μια ματιά στο πρόβλημα της στειρότητας, μέσα από την ιστορία της Μιλένα, μιας άτεκνης γυναίκας την οποία αποκαλούν υποτιμητικά «Mbaku».

«Πες μου Σεχραζάντ» του Γιόσρυ Νας Αλλάχ (Αίγυπτος)

Μια τηλεπαρουσιάστρια που ασχολείται με τα προβλήματα των γυναικών στη χώρα της, αναγκάζεται να λογοκρίνει την εκπομπή της καθότι παντρεμένη με δημοσιογράφο που περιμένει προαγωγή.

«Κάιρο 6 7 8»του Μοχάμεντ Ντιάμπ (Αίγυπτος)

Με το σοβαρό θέμα της παρενόχλησης καταπιάνεται η ταινία του Ντιάμπ, που παρουσιάζει τις ιστορίες τριών Αιγυπτίων γυναικών από διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές τάξεις.

«Χασσάν και Μάρκους» του Ράμι Ιμάμ (Αίγυπτος)

Οι ζωές ενός μουσουλμάνου σεΐχη και ενός χριστιανού κήρυκα διασταυρώνονται όταν μετακομίζουν στην ίδια πολυκατοικία.

«Africano» του Αμρ Αράφα (Αίγυπτος)

Η μοιρασιά μιας πλούσιας κληρονομιάς γίνεται αφορμή για έναν από τους δικαιούχους να ταξιδέψει από την Αίγυπτο στη Νότιο Αφρική.

«Τeza» του Χαϊλέ Γκερίμα (Αιθιοπία)

Βραβευμένη σε μια σειρά από φεστιβάλ ανάμεσα στα οποία κι αυτό της Βενετίας, το φιλμ του Γκερίμα αφηγείται την ιστορία ενός αιθίοπα που μετά από σπουδές στη Γερμανία επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του.

«Ο, τι θέλει η Λόλα» του Ναμπίλ Αγιούς (Μαρόκο)

Μία νεαρή και δυναμική νεοϋορκέζα, μετά τη διήγηση ενός φίλου της, ταυτίζεται με την Ισμαχάν, μία αιγύπτια χορεύτρια ανατολίτικων χορών και ταξιδεύει στο Κάιρο σε αναζήτησή της.

«Περιμένοντας τον Παζολίνι» του Νταούμπ Αουλάντ Σιάντ (Μαρόκο)

Ο Τάμι, κομπάρσος σε ξένες ταινίες που γυρίζονται στο χωριό του, γνώρισε προσωπικά τον Παζολίνι, στα γυρίσματα του «Οιδίποδα» το 1966. Σαράντα χρόνια αργότερα, μία νέα ομάδα Ιταλών προετοιμάζει μια ταινία για τη Βίβλο στο χωριό. Εκείνος θεωρεί ότι ο φίλος του, ο Παζολίνι, επέστρεψε….

«Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου (Ελλάδα / Νιγηρία)

Η αναζήτηση της «Γης της Επαγγελίας», θα οδηγήσει τέσσερις Νιγηριανούς, όπως και πολλούς μετανάστες, στην Ελλάδα, όπου και σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως επρόκειτο για μια ψευδαίσθηση.

«Λευκός Γάμος» της Γιάν Τάρνερ (Νότια Αφρική)

Ο Έλβις και ο Τούμι ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο από το Γιοχάνεσμπούργκ προς το Κέιπ Τάουν για να αρχίσουν τις πρόβες για το γάμο του Έλβις. Ωστόσο τα σχέδια τους ανατρέπονται.

«Στάση Παράδεισος» της Γιάν Τάρνερ (Νότια Αφρική)

Ενας αστυνομικός, ανακαλύπτει ότι υπέυθυνος για μια σειρά απο ληστείες στον αυτοκινητόδρομο, είναι ο μοναδικός του φίλος και ιδιοκτήτης μιας καντίνας για φορτηγατζήδες.

«Cinecitta» του Ιμπραήμ Λεταϊέφ (Τυνησία)

Ενας σκηνοθέτης αποφασίζει να ληστέψει μια τράπεζα με συνεργούς τον παραγωγό του και το διευθυντή φωτογραφίας, προκειμένου να βρει τα χρήματα για να σκηνοθετήσει την ταινία που έχει στο μυαλό του.

«Η ελευθερία των γυναικών: Πορτρέτα γυναικών από την Τυνησία» της Τζελούλ Μπεγκουρά (Τυνησία)

Η ιστορία των γυναικών της Τυνησίας συνυφαίνεται με την ιστορία της ίδιας της χώρας, μέσω της δια αλληλογραφίας διήγησης μιας Τυνήσιας έφηβου στη Γαλλίδα φίλη της.

«Η Τέχνη του Μεζουέντ» της Σόνια Τσάμκι (Τυνησία)

Η διαδρομή και η εμπειρία των καλλιτεχνών του Μεζουέντ και φωτίζει τις μουσικές και κοινωνικές συνιστώσες ενός ολόκληρου τμήματος της τυνησιακής μουσικής κληρονομιάς.

«Περιπλάνηση» του Νούρι Μπουζίντ (Τυνησία)

Μικρού μήκους, τμήμα της σπονδυλωτής ταινίας «Η Αφρική όπως τη βλέπουν...». Η Αφρική του, αιώνιου «griot», που περιπλανιέται σ’ αυτή τη μαύρη γη, με μόνη αποσκευή την αιώνια σοφία του, και συγκρούεται με το καθεστώς.

«Κάστρα από Αμμο» του Μουσταφά Ταϊέμπ (Τυνησία)

Μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων στα ίχνη ενός μυστηριώδη καβαλάρη που γίνεται οδηγός μας στους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας της Τυνησίας. Επίσης θα προβληθεί η ταινία

Η είσοδος στις προβολές θα είναι δωρεάν. Κάποιες από τις ταινίες θα προβληθούν μόνο με ελληνικούς και κάποιες μόνο με αγγλικούς υπότιτλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 23/02

  • 20.00 Όλα καλά (Por Aqui Tudo Bem, 2011) 94’ Ελληνικοί υπότιτλοι (Είσοδος με προσκλήσες)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/02

  • 18.00 Μαντέλα: ιδιωτικές στιγμές (Mandela Privately, 1999) 52’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 19.00 Στάση Παράδεισος (Paradise Stop, 2011) 90’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 21:00 Ό, τι θέλει η Λόλα (Whatever Lola wants, 2008) 115’ Ελληνικοί υπότιτλοι

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/02

  • 18.00 Cinecitta (Tsinetsita, 2008) 98’ Αγγλικοί υπότιτλοι
  • 20.00 Mbaku (2010) 92’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 22.00 Περιμένοντας τον Παζολίνι (Fi Intidar Pasolini, 2007) 114’ Ελληνικοί υπότιτλοι

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/02

  • 18.00 Ελκυστική ψευδαίσθηση (Attractive Illusion, 2012) 80’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 19.30 Teza (2008) 140’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 22.00 Κάιρο 6 7 8 (Cairo 6 7 8, 2010) 100’ Αγγλικοί υπότιτλοι

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/02

  • 19.00 Ο θησαυρός του Σίντι Σαλέμ ( Le trésor de Sidi Salem, 2010) 69’ Αγγλικοί υπότιτλοι
  • 20.30 Πες μου Σεχραζάντ (Ehky ya Scheherazade, 2010) 135’ Αγγλικοί υπότιτλοι

ΤΡΙΤΗ 28/02

  • 18:00 Ο καμεραμάν του Μαντέλα (Mandela Cameraman, 1999) 24’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 18.45 Το χρώμα του ανθρώπου (Skin, 2008) 103’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 20:45 Η ελευθερία των γυναικών: πορτρέτα γυναικών από την Τυνησία (Women’s Freedom: Portraits of the women of Tunisia, 2002) 52’ Αγγλικοί υπότιτλοι
  • 22.00 Africano (2001) του Άμρ Αράφα (Amr Arafa) 105’ Αγγλικοί υπότιτλοι

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/02

  • 18:30 Περιπλάνηση (Errance, 2009) 13’ Αγγλικοί υπότιτλοι / Κάστρα από άμμο (Chateaux de sables, 2010)13’ Αγγλικοί υπότιτλοι / Η τέχνη του Μεζουέντ (L’ art de Mezoued, 2010) 52’ Αγγλικοί υπότιτλοι
  • 20:00 Λευκός γάμος (White Wedding, 2009) 93’ Ελληνικοί υπότιτλοι
  • 22.00 Χασσάν και Μάρκους (Hassan wa Morcus, 2008) 112’ Αγγλικοί υπότιτλοι