Industry

Αν είσαι ο Τζον Γουίλιαμς, τότε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κι ο Τζορτζ Λούκας διοργανώνουν το πάρτι σου

στα 10

Το American Film Institute τίμησε τον Τζον Γουίλιαμς, σε μια βραδιά κινηματογραφικού κύρους μεγατόνων.

Αν είσαι ο Τζον Γουίλιαμς, τότε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κι ο Τζορτζ Λούκας διοργανώνουν το πάρτι σου

Συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις κινηματογραφικές οργανώσεις και φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες κι οι ηθοποιοί να τιμώνται πολύ συχνότερα απ' ό,τι άνθρωποι άλλων ειδικοτήτων του σινεμά. Αλλά όταν πρόκειται για τον Τζον Γουίλιαμς, καμιά πεπατημένη δεν ισχύει. Ετσι, η 44η ετήσια γιορτή του American Film Institute ήταν αφιερωμένη για πρώτη φορά σε κάποιον που δεν είναι ούτε σκηνοθέτης, ούτε ηθοποιός: στον Τζον Γουίλιαμς, μακράν τον πιο διακεκριμένο συνθέτη της μεγάλης οθόνης - και το «πάρτι» τοποθετήθηκε στα ικανά χέρια του Στίβεν Σπίλμπεργκ, του Τζορτζ Λούκας και του Χάρισον Φορντ, σε μια βραδιά με αστέρια από έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά.

Διαβάστε ακόμη: Δεν βάλανε μυαλό! Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Χάρισον Φορντ ξεκινούν τα γυρίσματα του πέμπτου Ιντιάνα Τζόουνς

τζον γουίλιαμς 607

Στο Hollywood's Dolby Theatre στήθηκε η γιορτή για τον 84χρονο Τζον Γουίλιαμς, τον άνθρωπο που έχει δώσει μελωδία στα «Star Wars», τον «Superman», τον «Ιντιάνα Τζόουνς», τον «Χάρι Πότερ» και σε 27 ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ, από το νταμ-νταμ-νταμ-νταμ του «Jaws» το 1975, ως τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», τον «E.T.», το «Jurassic Park», τη «Λίστα του Σίντλερ», τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», συνολικά 150 ταινίες μέσα στο διάστημα επτά δεκαετιών, το ρεκόρ των 50 οσκαρικών υποψηφιοτήτων και 5 Οσκαρ στο σαλόνι του.

τζον γουίλιαμς 607 Με τον Χάρισον Φορντ

«Με κάποιον τρόπο, έχει γράψει τη μουσική της ζωής μας,» είπε για τον Τζον Γουίλιαμς ο Πρόεδρος του AFI, Χάουαρντ Στρίνγκερ και δεν πέφτει μακριά από την αλήθεια. «Τζον, είσαι μια ιδιοφυία,» δήλωσε από σκηνής ο Χάρισον Φορντ και προσέθεσε, αναφερόμενος στο θέμα από το «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», «Αυτή η άτιμη η μουσική με ακολουθεί παντού! Την παίζουν κάθε φορά που ανεβαίνω σε μια σκηνή, κάθε φορά που κατεβαίνω από μια σκηνή, έπαιζε μέσα στο χειρουργείο όταν πήγα για κολονοσκόπηση.»

Ακούστε το soundtrack του Τζον Γουίλιαμς για το «Star Wars: H Δύναμη Ξυπνάει»

τζον γουίλιαμς 607 Με τον Τζέι Τζέι Εϊμπραμς

O Τζέι Τζέι Εϊμπραμς, που υπέγραψε το πιο πρόσφατο κι εξαιρετικά επιτυχημένο επεισόδιο του «Πολέμου των Αστρων», που έφερε στον Γουίλιαμς και την 50ή του οσκαρική υποψηφιότητα, είπε για τον συνθέτη, «Είναι ο πιο γλυκός υπερήρωας όλων των εποχών, κανείς δεν μπορεί, ποτέ, να πει αρκετά για τη σημασία της μουσικής του Τζον Γουίλιαμς.»

Δείτε ακόμη: Οταν το Star Wars συνάντησε τον Τζέιμς Μποντ... Υπέροχοι εναλλακτικοί τίτλοι αρχής για τον «Πόλεμο των Αστρων»

τζον γουίλιαμς 607 Με τον Τζορτζ Λούκας

Ο Τζορτζ Λούκας εξήγησε ότι «η μουσική είναι η μαγική χρυσόσκονη των ταινιών,» τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Τζον Γουίλιαμς στο δικό του έργο και... στη ζωή του, με κυνικό χιούμορ: «Η μουσική σου μετέτρεψε μια νεανική ταινία φαντασίας σ' ένα franchise που καθόρισε την ποπ κουλτούρα. Εκανες τη ζωή μου τόσο εύκολη. Είχα άπειρες ιδέες για άλλες ταινίες και ποτέ δε χρειάστηκε να τις κάνω, χάρη στο "Star Wars"!».

Διαβάστε ακόμη: To «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρήκε τον πρωταγωνιστή του

τζον γουίλιαμς 607 Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και την Ντρου Μπάριμορ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που εκφώνησε τον τιμητικό λόγο, εξήγησε πώς δουλεύουν με τον Γουίλιαμς: ότι πρώτα του δείχνει την εκάστοτε ταινία και, μαζί, επιλέγουν ποιες σκηνές πρέπει να έχουν μουσική και ποιες όχι, όσο ο συνθέτης κάθεται στο πιάνο του, ένα 100χρονο Στάινγουεϊ, μ' ένα σημειωματάριο και προχειρογράφει τα μουσικά θέματά του. «Η μουσική του Τζον είναι τόσο σύνθετη όσο του Ντεμπισί και τόσο περίτεχνη όσο του Στραβίνσκι,» είπε ο Σπίλμπεργκ, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Γουίλιαμς στήνει την ενορχήστρωση ενός κομματιού από 100 μουσικούς. Στη συνέχεια ο Σπίλμπεργκ παρουσίασε στην οθόνη του θεάτρου την εμβληματική σκηνή από τον «Ε.Τ.», με το ποδήλατο που περνά μπροστά από το φεγγάρι, μια φορά με μουσική και μία χωρίς: «Χωρίς τον Τζον Γουίλιαμς, τα ποδήλατα δεν πετούν στ' αλήθεια,» σχολίασε συγκινημένος ο Σπίλμπεργκ, «γιατί εσύ εμφυσάς πειστικότητα σε κάθε καρέ».

Διαβάστε ακόμη: Κρατήστε μια θέση στα classics για το «The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

τζον γουίλιαμς 607 Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο ευχαριστήριος λόγος του Τζον Γουίλιαμς ήταν περισσότερο αφιερωμένος στους... συναδέλφους του, όλων των εποχών: αναφέρθηκε στον Αλφρεντ Νιούμαν ως «τον καλύτερο διευθυντή ορχήστρας στο Χόλιγουντ, μέχρι που εμφανίστηκε ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ» και στον Μπέρναρντ Χέρμαν, ο οποίος «θα έπρεπε ήδη να έχει τιμηθεί από το AFI, παρότι μάλλον θα είχε βρει κάποια δικαιολογία για να μην έρθει στην τελετή.» Μίλησε, ακόμα, για τη θέση της κινηματογραφικής μουσικής μέσα στο πλαίσιο της παράδοσης της κλασικής μουσικής: «Ο Μπετόβεν πιθανότατα θα την κορόιδευε, αλλά ο Βάγκνερ σίγουρα θα είχε ένα στούντιο στο Μπέρμπανκ!». Ο Γουίλιαμς θυμήθηκε την πρώτη φορά που είδε τη «Λίστα του Σίντλερ» μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ κι ότι συγκινήθηκε τόσο, που είπε στον σκηνοθέτη ότι θα έπρεπε να βρει έναν καλύτερο συνθέτη για τη μουσική της ταινίας. «Το ξέρω,» απάντησε ο Σπίλμπεργκ, «αλλά όλοι οι καλύτεροι έχουν πεθάνει.» Κι ο Γουίλιαμς γέμισε την αίθουσα με γέλιο, όταν θυμήθηκε πως είχε γράψει ένα παθιασμένο ερωτικό θέμα για τον Λουκ Σκάιγουκερ και την Πριγκίπισσα Λέια, προτού μάθει ότι τελικά θα ήταν... αδέλφια!

Διαβάστε ακόμη: To «Star Wars VIII» ξεκίνησε γυρίσματα

Οσο για τη συνέχεια, ο Τζον Γουίλιαμς είναι ήδη κλεισμένος για να υπογράψει τη μουσική του «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αλλά, φυσικά και για τα «Star Wars: Episode VIII» και «Indiana Jones 5». Τουλάχιστον!

Δείτε ακόμη: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Εμα Στόουν, Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ - το ακυκλοφόρητο βίντεο με τις μυστικές ακροάσεις για το «Star Wars: η Δύναμη Ξυπνάει»

Θυμηθείτε παρακάτω κάποια από τα κλασικότερα κινηματογραφικά μουσικά θέματα του Τζον Γουίλιαμς: