Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival 2019: Popup the (film) volume

στα 10

Μέρες, ταινίες και νύχτες από το Aegean Film Festival 2019.

Aegean Film Festival 2019: Popup the (film) volume

Το Flix βρίσκεται στην Πάτμο για το δεύτερο μέρος του 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου και μεταφέρει ατμόσφαιρα μέσα κι έξω από τις αίθουσες...

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται φέτος 9 με 14 Ιουλίου στην Πάρο και 16 με 21 Ιουλίου στην Πάτμο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

aegean

Στο μπαράκι Kasbah στη Σκάλα, μια οθόνη στημένη μπροστά στον τοίχο του διπλανού καφέ προβάλλει μικρού μήκους σπουδαστικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Καθόμαστε στην ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση αυλή του μαγαζιού, ενώ περαστικοί, δίπλα μας, κοντοστέκονται, χαζεύουν, καρφώνονται. Αυτό είναι και το νόημα του Pop Up Films, ενός προγράμματος-έκπληξη του φετινού Aegean Film Festival. Street προβολές σε πλατείες, δρομάκια, παραλίες της νήσου της Αποκάλυψης.
H συλλογή που παρακολουθούμε είναι επιλεγμένα φιλμ από το εγγλέζικο Barnes Film Festival και τον –παρόντα- διευθυντή του Σαμ Κάλις. Εννέα ταινιάκια πολλά υποσχόμενων δημιουργών. Ξεχωρίζουμε το χειροποίητο animation «Perched» του Λίαμ Χάρις, γύρω από τις περιπέτειες του γερο-καπετάνιου ενός υποβρυχίου που ισορροπεί στην,,, κορυφή ενός βουνού, για τη φαντασία, το χιούμορ και την ευαισθησία του.

Aegan

Δεύτερη μέρα της διοργάνωσης στην Πάτμο (η Πάρος, που πέρυσι επόταν, φέτος προηγήθηκε) και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ήδη πυκνό. Με το τέλος της ενότητας του Barnes (ακολουθεί δεύτερο σκέλος προβολών με μικρού μήκους από το London Short Film Festival), εμείς φεύγουμε για την κλειστή αίθουσα του Πάτμιου Πνευματικού Κέντρου για το πάνελ με τον Στρατή Χατζηελενούδα, τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Back to the Top».
Η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του, πάνω στον αγώνα ενός 33χρονου παραπληγικού πάνκη να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, έχει προηγηθεί, και το πάνελ έχει γρήγορα «μαζευτεί» σε ένα οικείο και φιλικό q&a με τον δημιουργό. Αυτά, ως ολοκλήρωση του διήμερου φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ με τίτλο «Access», που περιλαμβάνει άλλα τέσσερα διεθνή ντοκιμαντέρ με ιστορίες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους.

Terror

Αμέσως μετά περνάμε δίπλα, στο θερινό σινεμά του Πάτμιου, για να αντικρίσουμε εικόνες πολύ γνώριμες. Κτηνώδεις πολεμιστές ενός αδιευκρίνιστου μέλλοντος σπιντάρουν με τα αυτοσχέδια οχήματά τους στη μέση του αυστραλέζικου outback. Τα μουγκρητά τους γίνονται καλαμπούρια και γρήγορα αντιλαμβανόμαστε πως δεν πρόκειται για νέο «Mad Max», αλλά για παρωδία του αυστραλέζικου σινεμά.
Πρωτότυπο υλικό μπλέκεται με φρεσκοσκηνοθετημένο καθώς η διακωμώδηση συνεχίζεται με «υβριδικά» πλάνα από δεκάδες φημισμένα φιλμ της Ηπείρου, από το «Walkabout», το «Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων» ή τον «Άνθρωπο από το Χιονισμένο Ποτάμι» μέχρι την «Κρουαζιέρα στην Άκρη του Τρόμου», το «Μπέιμπ» ή το «Λαντάνα». Τίτλος, «Terror Nullius». Μεσαίου μήκους δουλειά της κολεκτίβας εικαστικών Soda_Jerk, των Αυστραλών αδελφών Νταν και Ντόμινικ Ανγκελόρο, που αξίζει πραγματικά να αναζητήσει κάθε συνεπής σινεφίλ.

aegean

Δεύτερη μέρα του Aegean Film Festival, αλλά πρώτη πρακτικά για μας που φθάσαμε στην Πάτμο αργά την Τρίτη, τη νύχτα της έναρξης με το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια «Diego Maradona» στο θερινό σινεμά του Δημοτικού Σχολείου της Σκάλας και το «Oταν οι Ντομάτες Συνάντησαν τον Βάγκνερ» στο Πάτμιο (το δεύτερο, μετά από μια μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος, που ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπάμπης Τσούτσιας, αστιευόμενος, θεώρησε βέβαιο πως θα αποδοθεί από τους κατά κανόνα προληπτικούς μηχανικούς προβολής στην μετά έκλειψης πανσέληνο!).
Eχουμε μακρύ κινηματογραφικό δρόμο ακόμα μέχρι την Κυριακή της λήξης με το ξεσηκωτικό «Yesterday» του Ντάνι Μπόιλ. Θα επανέλθουμε.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου πραγματοποιείται με την υποστήριξη και σε συνδιοργάνωση με τους ΔΗΜΟΥΣ ΠΑΤΜΟΥ & ΠΑΡΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και υπό την αιγίδα της UNESCO. Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου είναι η COSMOTE TV που στηρίζει σταθερά το όραμα του Φεστιβάλ για την ανάπτυξη της νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών.

9th aegean film festival 607

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται φέτος 9 με 14 Ιουλίου στην Πάρο και 16 με 21 Ιουλίου στην Πάτμο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.