Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival 2018: Σε δύο πλέον νησιά, με πρεμιέρες, παράλληλες δράσεις και εγκαίνια ατελιέ σεναρίου

στα 10

Επεκτείνονται από φέτος τόσο ο νησιωτικός χάρτης όσο και οι ποικίλες εκδηλώσεις του πρώην Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου.

Aegean Film Festival 2018: Σε δύο πλέον νησιά, με πρεμιέρες, παράλληλες δράσεις και εγκαίνια ατελιέ σεναρίου

Ξεκίνησε το 2010 ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, κι από φέτος διευρύνει τα υδάτινα σύνορά του και στις Κυκλάδες. Ο λόγος για το ονομαζόμενο πλέον Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί το σινεφίλ κοινό σε δύο εβδομάδες στη δωδεκανησιώτικη έδρα του στην Πάτμο (17-22 Ιουλίου), πριν το πρόγραμμα μεταφερθεί και στην Πάρο (24-29 Ιουλίου), τον νέο «συνεργάτη» της διοργάνωσης.

Aegean Film Festival 607

23 μεγάλου μήκους φιλμ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων τα οκτώ σε πανελλήνια πρεμιέρα, καθώς και μια πυκνή λίστα μικρού μήκους φιλμ έχει επιλέξει το φεστιβάλ για τις φετινές του εργασίες. Ανάμεσα σε άλλες, θα προβληθούν η διακεκριμένη σουηδική κομεντί «Amateurs» της Γκαμπριέλα Πίσλερ, η νέα δουλειά της Γερμανίδας Μαργκαρέτε Φον Τρότα «Forget About Nick», τα βραβευμένα στο Φεστιβάλ του Σάντανς ντοκιμαντέρ «Three Identical Strangers» του Τιμ Γουόρντλ και «Genesis 2.0» των Κρίστιαν Φράι και Μαξίμ Αρμπουγκάεφ, καθώς και η νέα ταινία τεκμηρίωσης της Κατερίνας Ευαγγελάκου «Τα Σύνορα της Ελλάδος», σε παραγωγή της Cosmote TV, που συνεχίζει να στηρίζει το ΦΚΑ για πέμπτη χρονιά ως μεγάλος χορηγός.

Genesis 607 Genesis 2.0

Three Identical Strangers 607 Three Identical Strangers

Forget About Nick Forget About Nick

Μια σειρά από events και δράσεις θα συνοδέψουν τον κινηματογραφικό κορμό της διοργάνωσης, μεταξύ αυτών και το 2ο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Echoes – Φωνές του Αύριο», αφιερωμένο στην προστασία του Αιγαίου Πελάγους και την επιμόρφωση της νέας γενιάς, και αποτελούμενο από προβολές ντοκιμαντέρ, ομιλίες, καθώς και τη σύσταση σχετικών δράσεων που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στα δύο νησιά.

Εκτός, όμως, από την προσθήκη της Πάρου στον χάρτη του, που σημαίνει «ιδανική συμπλήρωση της σπουδαίας πολιτιστικής ιστορίας του νησιού από ένα φεστιβάλ κινηματογράφου», όπως τονίζει ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, το ΦΚΑ επιφυλάσσει φέτος μια ακόμη πρωτιά: ένα 12ήμερο εργαστήριο σεναρίου το οποίο ξεκινά παραμονές του φεστιβάλ από την Αθήνα και όπου, όπως σημειώνει ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Μπάμπης Τσούτσας, νέοι δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη δημιουργία και τη μελέτη της αρχικής ιδέας για ένα φιλμ, στον «σπόρο» δηλαδή του σεναρίου. Το ατελιέ, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της FIPRESCI και του Ιδρύματος Νιάρχος, θα επιβλέψει ο Αμερικανός σεναριογράφος Τζέικομπ Κρούγκερ.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται με τη χορηγία των Cosmote TV και Sundance TV, τη συμπαραγωγή των Δήμων Πάτμου και Πάρου, υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΟΤ, και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook

Aegean Film Festival 607