Buzz

Advent Calendar: 7 Δεκεμβρίου 2012

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, πατάει το play σε μια αγαπημένη κινηματογραφική σκηνή.

Advent Calendar: 7 Δεκεμβρίου 2012

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα – δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Από την 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, το Flix σας κάνει «δώρο» μια κινηματογραφική σκηνή στο… πνεύμα των ημερών, για να φτάσετε με καλή παρέα ως τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα, με τον πρωινό σας καφέ ή τη βραδινή σας χαλάρωση, δείτε μια σκηνή από μια ταινία που έχουμε αγαπήσει ή που σας προτείνουμε: η περίοδος των γιορτών, άλλωστε, είναι ιδανική για σινεμά! Ταινίες παλιές και ταινίες καινούριες, κλασικές ή πιο ιδιοσυγκρασιακές, που φιλοξενούν οικογένειες, συμβατικές ή μη, ομάδες ανθρώπων με δεσμούς αίματος ή συναισθήματος που φτιάχνουν τη δική τους ζώνη ασφάλειας, στοργής και αγάπης.

Σήμερα πατάμε play στο «Freaks» του Τοντ Μπράουνινγκ. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων ταινιών τρόμου, σαν το «Dracula» με τον Μπέλα Λουγκόζι και αρκετές (βωβές) συνεργασίες με τον Λον Τσέινι, ο Τοντ Μπράουνινγκ, ένας από τους πιο μυστηριώδεις και παράξενους δημιουργούς που πέρασαν ποτέ από το Χόλιγουντ, έχοντας συμβόλαιο με την MGM, αποφάσισε να κάνει μια ταινία με ήρωες από τον κόσμο που αγαπούσε πραγματικά: το τσίρκο. Η ιστορία του «Freaks» παρακολουθεί την αδίστακτη ακροβάτη Κλεοπάτρα καθώς εκείνη παρασύρει στα ερωτικά της δίχτυα τον νάνο Χανς, μόνο και μόνο για να του κλέψει την περιουσία. Στην ταινία εμφανίζεται μια πλειάδα από πραγματικά πρόσωπα του τσίρκου, το καθένα με τη «φρικτή» ιδιαιτερότητά του: άνθρωποι χωρίς άκρα, η γυναίκα με το μούσι, μικροί άνθρωποι, ερμαφρόδιτες χορεύτριες, οι γυναίκες-πουλιά με το δυσανάλογο κεφάλι, μια ομάδα πρωταγωνιστών, σφιχτοδεμένη μέσα στο δικό της σύμπαν. Η ταινία φυσικά κατακρεουργήθηκε από την MGM (από τα 90 λεπτά της σε 64), προκάλεσε σωματικές αντιδράσεις αηδίας στο κοινό, απαγορεύτηκε στην Αγγλία για 30 χρόνια και κατέστρεψε την καριέρα του Τοντ Μπράουνινγκ για πάντα, παρότι σήμερα θεωρείται cult αποκάλυψη. Στη σκηνή που ακολουθεί, στο γαμήλιο δείπνο της Κλεοπάτρα και του Χανς, η ομάδα του τσίρκου προτίθεται να κάνει την ακροβάτη «μια από αυτούς», να την εντάξει σ’ αυτήν την ιδιαίτερη οικογένεια, μια υπόσχεση που στην πορεία της ταινίας θα έχει τραγική κατάληξη. Για όσους δεν έχουν δει μέχρι σήμερα το «Freaks», η θέασή του εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση. Για όσους έχουν αγαπήσει την ταινία, gooble gobble!

info Freaks / 1932 / σκηνοθεσία: Τοντ Μπράουνινγκ / σενάριο: Κλάρενς Ααρον Ρόμπινς / Φωτογραφία: Μέριτ Μπ. Γκέρσταντ / Μοντάζ: Μπάζιλ Ράνγκελ / Παραγωγή: Τοντ Μπράουνινγκ / Πρωταγωνιστούν: Γουόλας Φορντ, Λίλα Χάιαμς, Ολγκα Μπακλανόβα, Ρόσκο Εϊτς / Διάρκεια: 64’

Δείτε ακόμα: