Buzz

Advent Calendar: 6 Δεκεμβρίου 2013

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, πατάει το play σε μια αγαπημένη μουσική σκηνή από το σινεμά.

Flix Team
Advent Calendar: 6 Δεκεμβρίου 2013

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα – δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar και φέτος, για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Από την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, χωρίς εξαιρέσεις, το Flix σας κάνει «δώρο» μια μουσική σκηνή από το σινεμά, στο… πνεύμα των ημερών. Κάθε μέρα, με τον πρωινό σας καφέ ή τη βραδινή σας χαλάρωση, δείτε μια από τις πιο «μουσικές» σκηνές του σινεμά που έχουμε αγαπήσει ή που σας προτείνουμε: κινηματογραφικές στιγμές γεμάτες μελωδίες, τραγούδια που γνωρίσαμε σε ταινίες και κρατήσαμε κοντά μας, νότες και στίχους που μιλούν πιο καθαρά από το καλύτερο σενάριο! Για 25 μέρες, το Flix σας χαρίζει μια μουσική σκηνή από το σινεμά, για να λέμε καλημέρα ως τα Χριστούγεννα!

Σήμερα πατάμε play στο «Simple Men» του Χαλ Χάρτλεϊ Το 1992, ο Χαλ Χάρτλεϊ ήταν μορφή ιερή για το φανατικό κοινό του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά που είχε μόλις διαμορφώσει σχολή και παρουσίαζε τις ωραιότερες ταινίες της δεκαετίας. Ο Χάρτλεϊ ήταν ήδη «ο σκηνοθέτης του “Unbelievable Truth” και του “Trust”», δουλεύοντας μόνος, με μια σταθερή παρέα συνεργατών, σαν ατίθασος auteur των ‘90ς, καλώντας μας σε συχνές επισκέψεις σ’ ένα παράδοξο νουάρ σύμπαν, με ήρωες βγαλμένους από τα βάθη του κυνισμού, μια γενναιόδωρη τρυφερότητα για τους outsiders κι ένα ανέκφραστο χιούμορ που διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά. Στο «Simple Men», δυο αδέρφια, ο ιδεαλιστής Ντένις και ο οργισμένος Μπιλ, αποφασίζουν να βρουν τον αναρχικό πατέρα τους που το έσκασε από το νοσοκομείο. Παράλληλα, ο Μπιλ, προδομένος από την κοπέλα του, ορκίζεται να ραγίσει την καρδιά της πρώτης γυναίκας που θα συναντήσει. Ο δρόμος τους φέρνει σ’ ένα diner στη μέση του πουθενά, όπου θα γνωρίσουν ένα μάτσο αλλόκοτους χαρακτήρες. Στην ταινία ξανασυναντάμε τους «μόνιμους», πια, ηθοποιούς του Χάρτλεϊ, τον Ρόμπερτ Τζον Μπερκ, τον Μπιλ Σέιτζ και τον Μάρτιν Ντόνοβαν και, για πρώτη φορά στην οθόνη (μετά τη μικρού μήκους του Χάρτλεϊ, «Theory of Achievement»), μάς καθηλώνει η fatale φιγούρα της Ελίνα Λόουενσον. Στη σκηνή που ακολουθεί, εκείνη, ανάμεσα στον Μπιλ Σέιτζ και τον Μάρτιν Ντόνοβαν, ξεκινά τη σκηνή του χορού, την επιτομή του cool (ή μήπως kool;) της δεκαετίας, έναν απροκάλυπτο φόρο τιμής στο «Bande à Part» του Γκοντάρ που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και να συγκρίνετε εδώ.

info Simple Men / 1992 / σκηνοθεσία, σενάριο: Χαλ Χάρτλεϊ / Φωτογραφία: Μάικλ Σπίλερ / Μοντάζ: Στιβ Χάμιλτον / Μουσική: Νεντ Ράιφλ (ψευδώνυμο του Χαλ Χάρτλεϊ), Yo La Tengo / Παραγωγή: Τζερόμ Μπράουνστιν, Χαλ Χάρτλεϊ, Τεντ Χόουπ, Μπρους Γουάις / Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Τζον Μπερκ, Μάρτιν Ντόνοβαν, Ελίνα Λόουενσον, Μπιλ Σέιτζ, Κάρεν Σίλας / Διάρκεια: 105’ / Τραγούδι: «Kool Thing» από τους Sonic Youth


Δείτε ακόμα: