Buzz

Advent Calendar: 2 Δεκεμβρίου 2013

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, πατάει το play σε μια αγαπημένη μουσική σκηνή από το σινεμά.

Flix Team
Advent Calendar: 2 Δεκεμβρίου 2013

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα – δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar και φέτος, για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Από την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, χωρίς εξαιρέσεις, το Flix σας κάνει «δώρο» μια μουσική σκηνή από το σινεμά, στο… πνεύμα των ημερών. Κάθε μέρα, με τον πρωινό σας καφέ ή τη βραδινή σας χαλάρωση, δείτε μια από τις πιο «μουσικές» σκηνές του σινεμά που έχουμε αγαπήσει ή που σας προτείνουμε: κινηματογραφικές στιγμές γεμάτες μελωδίες, τραγούδια που γνωρίσαμε σε ταινίες και κρατήσαμε κοντά μας, νότες και στίχους που μιλούν πιο καθαρά από το καλύτερο σενάριο! Για 25 μέρες, το Flix σας χαρίζει μια μουσική σκηνή από το σινεμά, για να λέμε καλημέρα ως τα Χριστούγεννα!

Σήμερα πατάμε play στο «Bande à part» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ Το 1964, ένα μόλις χρόνο μετά την «Περιφρόνηση», ο Γκοντάρ, παίζοντας μ’ εκείνο που η κριτική είχε ήδη ονομάσει «nouvelle vague», διασκεύασε με το δικό του τρόπο το αστυνομικό μυθιστόρημα της Ντολόρες Χίτσενς, «Fool’s Gold», για να φτιάξει μια αλλιώτικη γκανγκστερική περιπέτεια, απρόσμενα ευαίσθητη, στιλάτη, ρομαντική και εξαιρετικά χαριτωμένη. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Οντίλ – η Ανα Καρίνα σε μια από τις εμβληματικές της εμφανίσεις – η οποία παρασύρει τον Αρτούρ και τον Φρανς να καταστρώσουν το σχέδιο για μια ληστεία. Στην παρακάτω σκηνή, που οι ηθοποιοί στα γυρίσματα ονόμαζαν «η σκηνή Μάντισον», η Οντίλ, ο Φρανς και ο Αρτούρ αποφασίζουν να χορέψουν μέσα σ’ ένα παριζιάνικο καφ, ακούγοντας ένα ρυθμικό σόουλ τραγούδι που έγραψε ειδικά για την ταινία ο Μισέλ Λεγκράν. Στη διάρκεια του χορού, ο ήχος κάνει διαλείμματα, για ν’ ακούσουμε τι σκέφτονται οι ήρωες την ώρα που χορεύουν. Τόσο ακαταμάχητη ήταν η σκηνή του χορού στο «Bande à part», που επαναλήφθηκε αμέτρητες φορές στο σινεμά, με πιο κλασικές εκείνες στο «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο και, φυσικά, στο «Simple Men» του Χαλ Χάρτλεϊ.

info Bande à part / 1964 / σκηνοθεσία, σενάριο: Ζαν-Λικ Γκοντάρ / Φωτογραφία: Ραούλ Κουτάρ / Μοντάζ: Φρανσουάζ Κολέν, Ντάλια Εζόβ, Ανιές Γκιγιεμό / Πρωταγωνιστούν: Ανα Καρίνα, Κλοντ Μπρασέρ, Σάμι Φρέι / Διάρκεια: 95’ / Τραγούδι: Μισέλ Λεγκράν


Δείτε ακόμα: