Buzz

Advent Calendar: 19 Δεκεμβρίου 2014

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, πατάει το play σε μια σκηνή από τις πιο αγαπημένες μας διακοπές στο σινεμά.

Advent Calendar: 19 Δεκεμβρίου 2014

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα – δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar και φέτος, για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Από τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, χωρίς εξαιρέσεις, το Flix σας κάνει «δώρο» μια σκηνή από τις αγαπημένες μας... κινηματογραφικές διακοπές! Ταξίδια σε μέρη μαγικά, ταξίδια του μυαλού, ταξίδια ηλιόλουστα ή νοσταλγικά ασπρόμαυρα. Κάθε μέρα, με τον πρωινό σας καφέ ή τη βραδινή σας χαλάρωση, δείτε μια από τις πιο «ταξιδιάρικες» σκηνές του σινεμά που έχουμε αγαπήσει ή που σας προτείνουμε: κινηματογραφικές στιγμές που μάς πηγαίνουν μακριά, από τη Χαβάη ως... το διάστημα, για όσους δε θα φύγουν φέτος τις γιορτές, ή για όσους αγαπούν, σαν κι εμάς, τα ταξίδια στη μεγάλη οθόνη! Για 25 μέρες, το Flix σας χαρίζει μια αξέχαστη κινηματογραφική σκηνή διακοπών, για να λέμε καλημέρα ως τα Χριστούγεννα!

Σήμερα πατάμε το play στον «Θάνατο στη Βενετία». Ο Γκούσταβ φον Αχενμπαχ, διάσημος συνθέτης (και όχι συγγραφέας, όπως στο βιβλίο του Τόμας Μαν), απαλή αναφορά στον Μάλερ, παραθερίζει στο πολυτελές Λίντο για λόγους υγείας. Οι διακοπές του θ' αποδειχτούν όχι θεραπευτικές, αλλά μοιραίες, μια και ο ώριμος, κουρασμένος καλλιτέχνης θα κυριευτεί από μια ακαταμάχητη εμμονή για τον 14χρονο Τάτζιο, ενσάρκωση κατά τη γνώμη του της ιδανικής, αγνής και τέλειας ομορφιάς, που στην πορεία, όπως κάθε τι ιδανικό, θα διαβρωθεί από έναν καθολικό λοιμό. Η ταινία του Λουκίνο Βισκόντι έκανε πρεμιέρα στην Αγγλία, παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για τη διάσωση της βυθιζόμενης Βενετίας. Από τότε μέχρι σήμερα, το φιλμ, ένα από τα ομορφότερα στην ιστορία του σινεμά χωρίς προσδιορισμούς, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, προσέφερε τον ορισμό της μελαγχολίας, καθήλωσε με τη γοητευτική υπερβολή, συμπεριλήφθηκε στην ιστορία του queer cinema, έμεινε στην ιστορία με πολλούς τρόπους, από τον εκθειασμό της... ρίγας, μέχρι το τραγούδι «Ο Εξώστης» των Stereo Nova και παραμένει, όχι απλώς μια κλασική ταινία, αλλά μια ταινία που με όλο της το παρασκήνιο και το μελοδραματισμό της, αγγίζει μοναδικά συγκινησιακά επίπεδα. Στη σκηνή που ακολουθεί, ο Γκούσταβ φον Αχενμπαχ παρακολουθεί, μέσα στην πολυκοσμία της παραλίας του Λίντο, με τους μικροπωλητές και τις ολόσωμα καλυμμένες κυρίες, τον Τάτζιο με τους φίλους του να γαργαλούν κάθε ένστικτο αυτοσυντήρησης.

info Morte a Venezia / 1971 / σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι / σενάριο: Λουκίνο Βισκόντι, Νικόλα Μπανταλούκο, βασισμένοι στο μυθιστόρημα του Τόμας Μαν / φωτογραφία: Πασκουάλε Ντε Σάντις / μοντάζ: Ρουγκέρο Μαστρογιάνι / μουσική: Γκούσταβ Μάλερ (αλλά όχι για την ταινία...) / παραγωγή: Λουκίνο Βισκόντι / πρωταγωνιστούν: Ντερκ Μπόγκαρντ, Σιλβάνα Μάνγκανο, Ρόμολο Βάλι, Μαρκ Μπερνς, Μπιορν Αντρέζεν, Μαρίζα Μπέρενσον / διάρκεια: 130’ / Grand Hotel des Bains, στο νούμερο 41 της Lungomare Marconi 41, στο Λίντο της Βενετίας - αυτήν την εποχή κλειστό για ανακαίνιση




Δείτε ακόμα:

Δείτε εδώ, ένα-ένα, όλα τα κινηματογραφικά παράθυρα που άνοιξε πέρσι το Flix, από την 1η Δεκεμβρίου, μετρώντας μέχρι τα Χριστούγεννα!