Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα στο Διαγωνιστικό του Λοκάρνο

στα 10

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, μετά τη «Χώρα Προέλευσης», θα κάνει το περίοπτο ντεμπούτο της στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα στο Διαγωνιστικό του Λοκάρνο

Το δημιουργικό δίδυμο του σκηνοθέτη – σεναριογράφου Σύλλα Τζουμέρκα και της παραγωγού Μαρίας Δρανδάκη μοιάζει να φέρνει καρπούς στο διεθνές κινηματογραφικό τοπίο. Μετά τη συμμετοχή της «Χώρας Προέλευσης», το 2010, στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η νέα ταινία του Τζουμέρκα, «A Blast», μόλις ανακοινώθηκε ότι επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου 2014. Με γυρίσματα σε Αθήνα, Αμβούργο και Πιερία, η ταινία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE.

Η Αγγελική Παπούλια υποδύεται την κεντρική ηρωίδα της ταινίας, τη Μαρία. Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Βίαιο και ειλικρινές, γενναίο σαν την ηρωίδα του, το «A Blast» την ακολουθεί στην προσπάθειά της να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της. Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς και μια κρυμμένη τρυφερότητα τρυπάει διαρκώς τη σκληρή πραγματικότητα, συνθέτοντας την τελική πορεία της Μαρίας προς την εξιλέωση, σε μια ελληνική ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Μέσα στα πυρετώδη χρόνια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας,» λέει ο Σύλλας Τζουμέρκας, «το “A Blast” μιλά για το τι σημαίνει να σε διαψεύδουν και να κάνεις κάτι γι' αυτό. Η ηρωίδα της ταινίας, η Μαρία, ξεκινά την ενήλικη ζωή της με τις καλύτερες προθέσεις. Δέκα χρόνια μετά, όπου κι αν κοιτάξει γύρω της, όλα έχουν ραγίσει. Απρόθυμη να συμφιλιωθεί με τη χαμένη της αξιοπρέπεια, την έλλειψη φροντίδας και τη νικημένη της αγάπη για τη ζωή, η Μαρία επιτίθεται. Επιτίθεται στον εαυτό της, στο παρελθόν της και τους αγαπημένους της, στη χώρα της και στην αντίληψη των άλλων για το φύλο της, σε έναν άγριο αγώνα για την αλήθεια μέσα της και γύρω της.»

info

  • Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
  • Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη
  • Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου
  • Μουσική: drogAtek
  • Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Jeroen Beker
  • Παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Bastide Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Nederlands Film Fonds, Film- und Medien Stiftung NRW, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Pan Entertainment, Graal SA, Marni Films, Mamoko Entertainment, Prosenghisi LTD, Movimento Film με τη συνεργασία της ΖDF/ARTE και την υποστήριξη των Media Programme of the European Union, Nipkow Programm, Eurimages Co-production Development Award, Cinelink – Sarajevo Film Festival.
  • Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, 2014
  • Διανομή στην Ελλάδα: StraDa Films

Το φεστιβάλ του Λοκάρνο θα διεξαχθεί φέτος από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα Pardi di Domani, συμμετέχει επίσης το «II» του Ευθύμη Κόσεμουντ Σανίδη.

Περισσότερα για το «A Blast»