Buzz

Θύελλα σε φλιτζάνι του τσαγιού: Βρετανοί πολιτικοί εναντίον του «The Iron Lady»

στα 10

Ξεχάστε τους κριτικούς. Ισως η μόνες γνώμες που πρέπει ν ακούσετε για το «The Iron Lady», να είναι αυτές των πολιτικών

Θύελλα σε φλιτζάνι του τσαγιού: Βρετανοί πολιτικοί εναντίον του «The Iron Lady»

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών και υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου, στενός συνεργάτης της Μάργκαρετ Θάτσερ όσο βρισκόταν στην εξουσία, Νόρμαν Τέμπιτ σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph δηλώνει ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Μάργκαρετ που ξέρει, στην γυναίκα που υποδύεται η Μέριλ Στριπ στην οθόνη.

Μέλος της κυβέρνησης της Θάτσερ από το 1981 έως το 1987, ο Τέμπιτ γράφει ότι η Σιδηρά Κυρία όπως την ήξερε, ήταν σκληρή κι αποφασισμένη αλλά ποτέ αδιάλλακτη ή υπερβολικά φορτισμένη συναισθηματικά: «Ηταν πάντα ανοιχτή στην δύναμη της πειθούς, αλλά μόνο σε άποψη και αντιρρήσεις σωστά δομημένες και παρουσιασμένες και ναι, μπορούσε να είναι σκληρή -συχνά άδικα- σε συναδέλφους που δεν έφταναν στο επίπεδο που είχε μάθει να λειτουργεί. Εν τούτοις δεν υπήρξε ποτέ, ή τουλάχιστον δεν είχε υποπέσει ποτέ στη δική μου αντίληψη, να είναι η σχεδόν υστερική, τρομερά έντονη συναισθηματικά, υπερβολική γυναίκα που η Μέριλ Στριπ υποδύεται στην οθόνη».

Ο Τέμπιτ αναρωτιέται επίσης ποιοι υπήρξαν οι σύμβουλοι της σκηνοθέτιδας Φιλίντα Λόιντ και της σεναριογράφου Αμπι Μόργκαν. «Θα φανταζόταν κανείς πως αν κάποιος θέλει να κάνει μια, ας την πούμε βιογραφική, ταινία για την ζωή μιας από τις κεντρικές φιγούρες της πολιτικής σκηνής του 20ου αιώνα, θα πλησίαζε αυτούς που υπήρξαν κοντά της τα χρόνια της δύναμής της. Δεν είμαι σίγουρος ποιους πλησίασαν οι δημιουργοί της ταινίας, αλλά σίγουρα δεν πλησίασαν εμένα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας ακόμη συνεργάτης της Θάτσερ ο πρώην σύμβουλός της σε θέματα δημοσιότητας Τιμ Μπελ, απέρριψε άρδην το φιλμ, ακόμη κι αν όπως ξεκαθαρίζει δεν την έχει δει. «Δεν με νοιάζει να δώσω υπόσταση σε σκουπίδια» είπε στην εφημερίδα. «Η μόνη αξία που μπορεί να έχει είναι να βγάλει λεφτά για την Μέριλ Στριπ κι όποιον έγραψε το σενάριο. Δεν έχω καμιά πρόθεση να τη δω. Δεν χρειάζομαι μια ταινία για να θυμηθώ τις εμπειρίες μου κοντά της. Για μένα αυτό το φιλμ είναι ένα μη γεγονός».

Από την άλλη o πρώην βουλευτής των Τόρις Μάθιου Πάρις, έχοντας δει μόνο κλιπ και το τρέιλερ της ταινίας λέει ότι αν μη τι άλλο η Στριπ έχει συλλάβει την προφορά και την εκφορά του λόγου και τις εκφράσεις του προσώπου της, αλλά επιφυλάσσεται για την τελική του άποψη όταν δει την ταινία.

Οσο για τους κριτικούς, οι πρώτες γνώμες, για την ερμηνεία της Στριπ τουλάχιστον είναι διθυραμβικές, ενώ το πρακτορείο στοιχημάτων Γουίλιαμ Χιλ δίνει την ηθοποιό τέσσερις στις πέντε πιθανότητες να κερδίσει το Οσκαρ Γυναικείας ερμηνείας. Δείχνοντας μάλιστα ότι ακόμη και οι άνθρωποι των στοιχημάτων ίσως ξέρουν κάτι από την τέχνη του σινεμά, δίνει μόνο μία στις δεκαέξι πιθανότητες στο φιλμ να φύγει με το βραβείο καλύτερης ταινίας την βραδιά των Οσκαρ.

UPDATE

Η ίδια η Μέριλ Στρίπ δε σχολίασε αυτές τις πρώτες κριτικές, παρά περιορίστηκε να δηλώσει ότι «παρόλο που διαφωνούσε με τις πολιτικές απόψεις της Θάτσερ, είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βυθιστεί στην προσωπικότητά της...»

Η σκηνοθέτιδα Φιλίντα Λόιντ («Mama Mia!») όμως αποδείχτηκε πραγματική «Σιδηρά Κυρία» απέναντι στην κριτική των πολιτικών. «Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει καν δει την ταινία. Δεν πρόκειται για βιογραφία, αλλά για ερμηνεία του πώς θα πρέπει να ήταν η ζωή της. Είναι μια ταινία, κύριοι!»

Κι όσο για το αν έκανε καλή δουλειά η πρωταγωνίστριά της: «Δεν υπάρχουν λόγια. Οσοι την είδαμε να γλιστράει και να εξαφανίζεται κάτω από το ρόλο ξέρουμε. Η Μέριλ μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε Θάτσερ - τόσο στις μέρες της δόξας, όσο και στα βαθιά εύθραυστα γηρατειά της... »

Διαβάστε περισσότερα: