Φεστιβάλ / Βραβεία

Στον Πέντρο Κόστα το μεγάλο βραβείο του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Στο «Cavalo Dinheiro» του Πέντρο Κόστα απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που συνεχίζεται μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Στον Πέντρο Κόστα το μεγάλο βραβείο του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

«Ο σκηνοθέτης επανεφευρίσκει τη μυθοπλασία μέσα από μνήμες που εξυφαίνονται στο σήμερα, αγκιστρωμένες στους ψιθύρους και τα σώματα μιας λησμονημένης αποικιοκρατούμενης κοινότητας στην σύγχρονη κοινωνία. Σε μια ταινία που ξορκίζει με αξιοπρέπεια σε κάθε πλάνο τον πόνο και τη βία της Ιστορίας, ο σκηνοθέτης της αναπτύσσει μια νέα προσέγγιση στην υλική υπόσταση των ταινιών, δομώντας ένα πυκνό πολυεπίπεδο σύμπαν και αμφισβητώντας θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικο-πολιτικών αντιπαραθέσεων στο σύγχρονο κόσμο.»

Με το παραπάνω σημείωμα δικαιολόγησε η φετινή κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας την απόφασή της να βραβεύσει το «Cavalo Dinheiro» του Πέντρο Κόστα με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Το «Cavalo Dinheiro» («Λεφτά για Αλογα») είναι μια άτυπη συνέχεια του «Νεολαία Εμπρός» του 2006 με κοινές θεματικές την εργασία, τη φτώχεια και την κοινότητα των μεταναστών από το Πράσινο Ακρωτήρ και ήρωα τον χαρισματικό Βεντούρα, έναν ηλικιωμένο εργάτη και οικουμενική πατρική φιγούρα.

Cavalo Dinheiro 607 «Cavalo Dinheiro»

Το βραβείο του τμήματος είναι μια προσφορά της Authorwave, μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες στο χώρο των οπτικοακουστικών. Η Authorwave προσφέρει διάκριση αξίας 10.000 ευρώ, με τη μορφή επεξεργασίας εικόνας, όπως και κατασκευής DCP (Ψηφιακή κόπια προβολής), για την επόμενη παραγωγή του νικητή σκηνοθέτη. Επιπλέον, η Authorwave παρέχει την δυνατότητα συνεργασίας στην εν λόγω μελλοντική παραγωγή, με την προσφορά στο επίπεδο της συμπαραγωγής πλήρους συστήματος κινηματογραφικής ψηφιακής μηχανής λήψης (ανάλυσης 4Κ), όπως και πλήρη κάλυψη όλης της μετα-παραγωγής, με υπηρεσίες πλέον αυτών που ήδη προσφέρονται ως διάκριση.

Belleville Baby 607«Belleville Baby»

Η κριτική επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με μέλη τους Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντή της Ταινιοθήκης και του Μουσείου Κινηματογράφου της Πορτογαλίας), Βαλερί Μασαντιάν (φωτογράφο και σκηνοθέτιδα), Κάλλια Παπαδάκη (συγγραφέα, ποιήτρια και σεναριογράφο), Εύα Στεφανή (ντοκιμαντερίστρια και εικαστική καλλιτέχνιδα), και Νίκο Ξυδάκη δημοσιογράφο, κριτικό βιβλίου και εικαστικών), απένειμε επίσης τιμητική μνεία στην ταινία «Belleville Baby» της Μία Ενγκμπεργκ από τη Σουηδία, σημειώνοντας: «Με πειραματική γραφή και φθηνές πρώτες ύλες, η σκηνοθέτις κατορθώνει να συνθέσει με αξιοθαύμαστη οικονομία ένα χειροποίητο μωσαϊκό με θραύσματα μνήμης και αυτοβιογραφίας.»

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζεται μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διαβάστε ακόμη: