Φεστιβάλ / Βραβεία

68o Φεστιβάλ Καννών: Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής οι αδελφοί Κοέν

στα 10

Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, οι Κάννες δεν επιλέγουν έναν, αλλά δύο προέδρους της Κριτικής Επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού Προγράμματος. Κι αυτοί είναι οι Τζόελ και Ιθαν Κοέν.

68o Φεστιβάλ Καννών: Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής οι αδελφοί Κοέν

Μπορεί από χθες να μελετάμε το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που μόλις ανακοινώθηκε, οι Κάννες όμως με ένα post στην επίσημη σελίδα τους στο facebook έφεραν καλά νέα για όσα μάς περιμένουν τον Μάιο στην Κρουαζέτ. Ανακοίνωσαν ότι φέτος οι αδελφοί Κοέν, αγαπημένοι του φεστιβάλ από τα παλιά, αναλαμβάνουν την πιο τιμητική θέση.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, θα έχουμε δύο προέδρους. Πρόεδροι της κριτικής επιτροπής του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα είναι οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ιθαν Κοέν, οι οποίοι έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία στις Κάννες. Το Χρυσό Φοίνικα το 1991 με το «Barton Fink» και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής το 2013 με το «Inside Llewyn Davis».

Coen Cannes 1991 607 Tζον Τορτούρο και αδελφοί Κοέν στο φεστιβάλ Καννών του 1991 παρουσιάζοντας το «Barton Fink» που έφυγε με το Χρυσό Φοίνικα

«Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στις Κάννες φέτος, είπαν με κοινή δήλωσή τους οι αδελφοί Κοέν από τα γυρίσματα του «Hail Caesar!» με πρωταγωνιστές τους Τζοτζ Κλούνεϊ, Κριστόφ Λαμπέρ, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τίλντα Σουίντον, Τζος Μπρόλιν και Τσάνινγκ Τέιτουμ. «Πάντα χαιρόμαστε με την ευκαιρία να παρακολουθούμε ταινίες από όλο τον κόσμο. Οι Κάννες υπήρξαν ένα πολύ σημαντικό φεστιβάλ για εμάς από την αρχή της καριέρας μας. Το ότι αναλαμβάνουμε την προεδρία της επιτροπής είναι μία ξεχωριστή τιμή, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν προεδρεύσαμε σε τίποτα. Θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όσο πλησιάζει ο καιρός...»

Coen Cannes 2013 607 Τζόελ και Ιθαν Κοέν στο photo call του «Inside Llewyn Davis» στο φεστιβάλ Καννών 2013

Η απόφαση των Καννών να τοποθετήσουν τα δύο αδέλφια στην τιμητική προεδρική θέση έχει να κάνει με το γενικότερο θέμα 68ου Φεστιβάλ: το 2015 είναι η επέτειος 120 χρόνων από την ανακάλυψη του κινητοσκοπίου (βασιζόμενοι στο οποίο κατασκεύασαν τη φορητή συσκευή του κινηματογράφου), από τους αδελφούς Λιμιέρ. Οπότε το Φεστιβάλ θα τιμήσει αρκετά αδέλφια κινηματογραφιστών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία μέσα σ' αυτά τα 120 χρόνια (από τους Ταβιάνι μέχρι τους Νταρντέν).

Το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα λάβει χώρα φέτος από τις 13 έως τις 24 Μαΐου του 2015. Το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα: