Φεστιβάλ / Βραβεία

66o Φεστιβάλ Καννών: Αυτό είναι πρόγραμμα!

στα 10

Μόλις ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών, με εκπλήξεις αλλά και ηχηρές απουσίες στο Διαγωνιστικό του Τμήμα αλλά και το παράλληλο «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Διαβάστε αναλυτικά.

Flix Team
66o Φεστιβάλ Καννών: Αυτό είναι πρόγραμμα!

Δεκαεπτά ταίνιες διαγωνίζονται φέτος για τον Χρυσό Φοίνικα που θα αποφασίσει η κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ανάμεσά τους μερικές από αυτές που αναμένονταν (με μεγαλύτερη ίσως το «La Venus a la Fourrure» του Ρομάν Πολάνσκι και το «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν), μερικές εκπλήξεις (ο Φρανσουά Οζόν δεν θα σταματήσει ποτέ να κάνει ταινίες..., o Στίβεν Σόντερμπεργκ στο διαγωνιστικό με την τηλεταινία «Behind the Candelabra»), μερικά σιγουράκια (οι νέες ταινίες των Ασγκάρ Φαρχαντί, αδερφών Κοέν, Τζέιμς Γκρέι, Αρνό Ντεπλεσάν και Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν) και μερικές που μένουν να ανακαλυφθούν στην πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ.

Δείτε εδώ ποιες ταινίες περιμέναμε να βρίσκονται στο φετινό Φεστιβάλ και ποιες από αυτές τα κατάφεραν να βρουν το δρόμο για τις Κάννες.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τα επίσημα προγράμματα του 66ου Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 15 έως τις 26 Μαΐου.

2 Inside Llewyn Davis των Τζόελ και Ιθαν Κοέν

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

  • Un Chateau en Italie της Βαλερία Μπρούνι - Τεντέσκι / Τρίτη σκηνοθετική απόπειρα για την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (σε σενάριο μαζί με την Νοεμί Λόβσκι) με την ιστορία μιας οικογένειας που αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι της στην Ιταλία. Πρωταγωνιστούν ο Λουί Γκαρέλ, η ίδια τη Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και ο Ξαβιέ Μποβουά.
  • Inside Llewyn Davis των Τζόελ και Ιθαν Κοέν / Βασισμένοι (αναμένει να δούμε κατά πόσο) στο βιβλίο «The Mayor of MacDougal Street», τη βιογραφία του Ντέιβ Βαν Ρονκ, του φολκ θρύλου στα καφέ του Village των 60ς, εκείνοι κατασκεύασαν τον Λιούιν Ντέιβις (τον ερμηνεύει ο Οσκαρ Αϊζακ) - έναν...φαινομενικά loser, αντιπαθή σε όλους, μουσικό που προσπαθεί να επιβιώσει στην Νέα Υόρκη, στη σχέση του με την Τζιν (κόντρα ρόλος επιτέλους ο κοφτερός σαρκασμός της μελαχρινής Κάρι Μάλιγκαν) και στην μουσική του καριέρα (όπου εμπλέκονται οι μάνατζερ φιγούρες των Τζον Γκούντμαν και Φ. Μάρεϊ Αμπραχαμ). Στην ταινία παίζουν επίσης οι Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Γκάρετ Χέντλαντ και Ανταμ Ντράιβερ.(Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταίνία)
  • Michael Kohlhaas του Αρνό Ντεσπαλιέ / Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χάινριχ φον Κλάιστ που γράφτηκε το 1811, το φιλμ του Γαλλου Αρνό Ντεσπαλιέ τοποθετείται τον 16ο αιώνα και αφηγείται την ιστορία ενός εμπόρου αλόγων που οργανώνει ένα στρατό προκειμένου να εκδικηθεί για μια αδικία που έγινε εις βάρος του. Πρωταγωνιστούν ο Μαντς Μίκελσεν και ο Μπρούνο Γκαντζ.
  • Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian) του Αρνό Ντεπλεσάν / Με ειδικό ενδιαφέρον αναμένεται στις Κάννες και το «Jimmy P.», η πρώτη μη γαλλική ταινία του Αρνό Ντεπλεσάν (πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το «Conte de Noel» που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2008), βασισμένη στο κείμενο του διάσημου εθνολόγου και ψυχαναλυτή Ζορζ Ντεβερό «Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian» με τους Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Ματιέ Αμαλρίκ στο καστ.
  • Heli του Αμάτ Εσκαλάντε / Τρίτη ταινία του Μεξικανού Αμάτ Εσκαλάντε (όλοι θυμούνται το «Sangre» του 2005) το «Heli» αφηγείται μια ιστορία ενός αγοριού, του Χέλι, που στο υποβαθμισμένο Γκουαναχάτο του Μεξικό αναζητά τον πατέρα του για να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα χάος αστυνομικής διαφθοράς, ναρκωτικών, αγοραίου έρωτα, αγάπης, ενοχής και εκδίκησης.
  • Passe του Ασγκάρ Φαρχαντί / Το «Παρελθόν», η ταινία με την οποία ο Φαρχαντί θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει το θρίαμβο του «Ενας Χωρισμός» (Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, πρωτοφανής εμπορική επιτυχία στις αίθουσες της Γαλλίας) αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που την έχει εγκαταλείψει ο Ιρανός σύζυγός της, ακριβώς τη στιγμή που αυτή τον καλεί πίσω για να πάρουν διαζύγιο και αυτός ανακαλύπτει τη ζωή που άφησε πίσω του και τα παιδιά του να ανήκουν πλέον στο νέο σύντροφο της συζύγου του. Στην πρώτη του ταινία με γαλλικά λεφτά, ο Φαρχαντί εμπιστεύεται για τους κεντρικούς του ρόλους την Μπερενίς Μπεζό (του «Τhe Artist») και τον Ταχάρ Ραχίμ (του «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ). (Διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία)
  • The Immigrant του Τζέιμς Γκρέι / Ο υπέροχος σκηνοθέτης του «Little Odessa», του «The Yards» και του «Two Lovers» επιστρέφει στις Κάννες με την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Χοακίν Φίνιξ σε μια ταινία που αφηγείται την ιστορία δύο Πολωνών γυναικών στην Αμερική του 1920. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)
  • Grigris του Μαχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν / Δύο χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή του Τσαντ στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών με το «A Screaming Man», ο Μαχαμάτ - Σαλέχ Χαρούν επιστρέφει με την ιστορία ενός 25χρονου αγοριού, του Γκριγκρίς, ο οποίος είναι αποφασισμένος να γίνει χορευτής παρά την παράλυση στο ένα του πόδι, όταν η αρρώστια του θείου του τον αναγκάζει να εργαστεί για να κερδίσει χρήματα.
  • A Touch of Sin του Ζία Ζάνγκε / H νέα ταινία του Κινέζου Ζία Ζάνγκε που το 2008 είχε διεκδικήσει ξανά το Χρυσό Φοίνικα με το «24 City».
  • Like Father, Like Son του Χιροκάζου Κόρε - Εντα / Ενας από τους σπουδαιότερους νέους Ιάπωνες σκηνοθέτες, με συμμετοχές στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών με το «Nobody Knows» του 2004 και το «Distance» του 2001, επιστρέφει με μια ακόμη οικογενειακή ιστορία που επικεντρώνεται στην ιστορία ενός πατέρα που μαθαίνει πως το παιδί του δεν είναι δικό του.
  • La Vie d' Adele του Αμπντελατίφ Κεσίς / Με αρχικό τίτλο «Le Bleu est Une Couleur Chaude», ο σκηνοθέτης του «Κους Κους Με Φρέσκο Ψάρι» φτάνει στις Κάννες με την ιστορία της Αντέλ, μιας νεαρής κοπέλας που ονειρεύεται να ζήσει τον έρωτα της ζωής της, Κι όταν γνωρίζει τον Τόμας, έναν όμορφο σκοτεινό άντρα που την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, το όνειρό της μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα. Μόνο που πριν το μεγάλο ρομάντζο τους ξεκινήσει, η Αντέλ συναντά ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά και δεν μπορεί να σταματήσει να την φαντασιώνεται στο κρεβάτι της. Η Αντέλ δεν μπορεί να το αρνηθεί πια, της αρέσουν τα κορίτσια κι όταν η φαντασίωση της γίνεται πραγματικότητα, ο έρωτας που ονειρευόταν μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, απλά όχι ακριβώς όπως τον φανταζόταν. Στο ρόλο της Αντέλ, βρίσκουμε και το μοναδικό «ελληνικό ενδιαφέρον» του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος, την Αντέλ Εξαρχόπουλος που με αντίπαλο δέος την Λέα Σειντού (το κορίτσι με τα μπλε μαλλιά) θα αποτελέσουν το πιο καυτό ζευγάρι των φετινών Καννών. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)
  • Shield of Straw του Τακάσι Μιίκε / O Ιάπωνας στιλίστας επιστρέφει και αυτός στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών (μετά το 2011 και το «Hara-Kiri: Death of a Samurai») με την ιστορία ενός δολοφόνου παιδιών ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, αλλά πριν από αυτήν θα πρέπει να γλιτώσει από το μένος του παππού ενός παιδιού που έχει πληρώσει ζωντανούς και νεκρούς για να τον σκοτώσουν πριν φτάσει στο δικαστήριο.
  • Jeune et Jolie του Φρανσουά Οζόν / Μια νέαρή κοπέλα γίνεται πόρνη για την ευχαριστήση της στην (αισίως) 14η ταινία του Φρανσουά Οζόν που για δεύτερη φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα (μετά το «Swimming Pool» του 2003) θα δώσει έναν αέρα γαλλικής μοντερνιτέ. Στους κεντρικούς ρόλους το μοντέλο Μαρίν Βακτ και η Σαρλότ Ράμπλινγκ.
  • Nebraska του Αλεξάντερ Πέιν / Το «Nebraska» είναι η ιστορία ενός στρυφνού, αλκοολικού, ηλικιωμένου άντρα που είναι πεπεισμένος ότι έχει κερδίσει ένα τεράστιο ποσό σε μια κλήρωση και πείθει τον αποξενωμένο γιο του να τον συνοδεύσει ως τη Νεμπράσκα για να διεκδικήσουν τα κέρδη του. Το ταξίδι αυτού του αταίριαστου ζευγαριού, θα τους οδηγήσει μέσα από τους λιγότερο ταξιδεμένους δρόμους μιας Αμερικής που δεν βλέπουμε συχνά στην οθόνη, σε μέρη όπου έζησε κι άφησε τα σημάδια του ο ηλικιωμένος άντρας. Σε παλιούς φίλους και κυρίως εχθρούς, σε αναμνήσεις και φαντάσματα του παρελθόντος. Ο Μπρους Ντερν και ο Γουίλ Φόρτε πρωταγωνιστούν στους ρόλους του πατέρα και του γιου, σε μια ταινία που όπως λέει ο Πέιν «είναι απλά μια μικρή κωμωδία. Τίποτα σπουδαίο, τίποτα αληθινά φιλόδοξο. Απλά μια μικρή κωμωδία. Για να είμαι ειλικρινής είμαι πάντα τόσο απελπισμένος όταν ψάχνω να βρω το επόμενο project μου. Είναι πάντα δύσκολο. Σοβαρολογώ. Κι αυτή η ταινία δεν κρύβει καμιά βαθιά δήλωση για μένα, ούτε είναι ιδιαίτερα προσωπική. Ούτε οι “Απόγονοι” ήταν μια προσωπική ταινία. Ηταν απλά μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια ταινία που θεώρησα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να κάνω». Από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)
  • La Venus a La Fourrure του Ρομάν Πολάνσκι / Σκέφεστε κάποιο μεγαλύτερο γεγονός για ένα Φεστιβάλ από τον Ρόμαν Πολάνσκι να διασκευάζει το θεατρικό «Venus in Fur» του Ντέιβιντ Ιβς, με πρωταγωνιστές την Εμανουέλ Σενιέ και τον Λουί Γκαρέλ στην ιστορία μιας ηθοποιού που προσπαθεί να πείσει έναν σκηνοθέτη να την προσλάβει για τον καινούριο του έργο; Εμεις όχι.
  • Behind the Candelabra του Στίβεν Σόντερμπεργκ / Αγαπημένος του Φεστιβάλ Καννών, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ (Χρυσός Φοίνικας για το «Σεξ, Ψέμματα και Βιντεοταινίες), θα επιστρέψει στην Κρουαζέτ για να παρουσίασει το γυρισμένο για την τηλεόραση «Behind the Candelabra» για τη θυελλώδη ζωή του Λιμπεράτσε (τον υποδύεται ο Μάικλ Ντάγκλας) και τη σχέση του με τον εραστή του, Σκοτ Θόρσον (τον υποδύεται ο Ματ Ντέιμον) που στην Αμερική θα διανείμει εμπορικά το ΗΒΟ, αφού ο Σόντερμπεργκ δεν μπόρεσε να βρει εύκολα χρηματοδότη για την γκέι εξτραβαγκάνζα που αναμένεται να είναι το φιλμ, το τελευταίο του, αν και εφόσον ισχύουν οι δηλώσεις του. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)
  • La Grande Bellezza του Πάολο Σορεντίνο / Πρωταγωνιστής στο «La Grande Βellezza» του μόνιμου κατοίκου των Καννων, Πάολο Σορεντίνο («Il Divo», «This Must Be the Place») είναι ο Τόνι Σερβίλιο (του «Il Divo») στον ρόλο ενός διάσημου συγγραφέα που όμως μοιάζει μπλοκαρισμένος από την επιτυχία του τελευταίου βιβλίου του και παραμένει ανίκανος να γράψει το επόμενο. Δίπλα του ο Καρλο Βερντόνε στον ρόλο ενός δημοσιογράφου που νοσταλγεί την εποχή της λαμπερής Ρώμης της «Dolce Vita» και περνά τα βράδια του τριγυρνώντας από πάρτι σε πάρτι και η Σαμπρίνα Φερίλι, σε αυτόν μιας φαμ-φατάλ που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)
  • Borgman του Αλεξ Βαν Γουόρμερνταμ / Από την Ολλανδία η συμμετοχή του Αλεξ Βαν Γουόρμερνταμ με ένα σκοτεινό παραμύθι - παραβολή με επίκεντρο την εισβολή ενός περίεργου άντρα στη ζωή μιας οικογένειας.
  • Only God Forgives του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν / Δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Drive», το δίδυμο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (Βραβείο Σκηνοθεσίας το 2011) και Ράιαν Γκόσλινγκ επιστρέφουν με το βίαιο «Only God Forgives», το οποίο ακολουθεί τον Τζούλιαν (Ράιαν Γκόσλινγκ) ο οποίος όταν δολοφόνησε έναν αστυνομικό αυτοεξορίστηκε στην Μπανγκόκ. Τώρα διευθύνει ένα γυμναστήριο ταϊλανδέζικου μποξ, όμως το πραγματικό, άγριο ξύλο πέφτει στους δρόμους και το παρασκήνιο. Κι αυτό γιατί το γυμναστήριο δεν είναι παρά η βιτρίνα της πραγματικής επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών που διαχειρίζεται με τον αδελφό του, ενώ η μητέρα τους κινεί τα νήματα από την Φλόριντα. Οταν ο αδελφός του βρίσκεται δολοφονημένος, ο Τζούλιαν ξεκινάει μία αποστολή ανελέητης εκδίκησης ενάντια στο διάβολο τον ίδιο: έναν αστυνομικό που φέρει το παρατσούκλι «Εκδικητής Αγγελος». Μαζί με τον Γκόσλινγκ, πρωταγωνιστεί αγνώριστη η Κριστίν Σκοτ Τόμας. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)

2 Miele της Βαλέρια Γκολίνο

ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ

  • The Bling Ring της Σοφία Κόπολα (ταινία έναρξης)
  • Omar του Χάνι Αμπού-Ασάντ
  • Death March του Αντόλφο Αλίξ Τζούνιορ
  • Fruitvale Station του Ράιαν Κούγκλερ
  • Les Salauds της Κλερ Ντενί
  • Norte, The End of History (Norte, Hangganan Ng Kasaysayan) του Λαβ Ντίαζ
  • As I Lay Dying του Τζέιμς Φράνκο
  • Miele της Βαλέρια Γκολίνο
  • L' Inconnu du Lac του Αλέν Ζιροντί
  • Bends της Φλόρα Λάου
  • L' Image Manquante του Ρίτι Παν
  • La Jaula de Oro του Ντιέγκο Κεμάντα-Ντίεζ
  • Anonymous του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
  • Sarah Prefere la Course της Κλοέ Ρομπισό
  • Grand Central της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι

2

ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

  • Ο Υπέροχος Γκάτσμπι του Μπαζ Λούρμαν (Ταινία Εναρξης)
  • Zulu του Σερόμ Σαλ (Ταινία Λήξης)
  • All is Lost του Τζ. Σι. Τσάντορ
  • Blood Ties του Γκιγιόμ Κανέ

2 Blind Detective του Τζόνι Το

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Monsoon Shootout του Αμίτ Κουμάρ
  • Blind Detective του Τζόνι Το

2 Max Rose

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΕΡΙ ΛΟΥΙΣ

  • Max Rose του Ντάνιελ Νόα

2 Muhammad Ali's Greatest Fight του Στίβεν Φρίαρς

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Muhammad Ali's Greatest Fight του Στίβεν Φρίαρς
  • Stop the Pounding Heart του Ρομπέρτο Μινερβίνι
  • Week End of a Champion του Ρομάν Πολάνσκι
  • Seduced and Abandoned του Τζέιμς Τόμπακ
  • Cinefondation: Bite the Dust (Otdat Konci) της Ταϊζία Ιγκουμέντσεβα

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

  • Bombay Talkies των Ανουράγκ Κασιάπ, Ντιμπακάρ Μπανερτζί, Ζόγια Ακτάρ, Καράν Τζοχάρ

Διαβάστε περισσότερα για το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών που ξεκινάει στις 15 Μαΐου.

Tags: cannes 2013