Industry

640.000€ σε ελληνικές συμπαραγωγές από το Eurimages

στα 10

20 ταινίες εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Eurimages, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Aνάμεσά τους και η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Flix Team
640.000€ σε ελληνικές συμπαραγωγές από το Eurimages

31 συνολικά πρότζεκτς κατατέθηκαν στο Eurimages, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας από 14 έως τις 18 Οκτωβρίου. 20 από αυτά προκρίθηκαν και κέρδισαν χρηματοδότηση - ανάμεσά τους και δύο ελληνικές παραγωγές: το «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου και «Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του Πανίκκου Χρυσάνθου. Από το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, παρέστη ο Αλέξης Γρίβας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages.

Το «Lobster», σε σενάριο του ίδιου του Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου, ενθουσίασε τους συμμετέχοντες και κατάφερε να αποσπάσει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας 460.000 ευρώ (μόνο 5 πρότζεκτς έφτασαν σ' αυτή την κλίμακα).

Να θυμήσουμε ότι πρόκειται για μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους. Διαβάστε περισσότερα για το «Lobster», όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Γιώργος Λάνθιμος.

1Eυθύμης Φιλίππου και Γιώργος Λάνθιμος από τη βράβευσή τους για το σενάριο των «Αλπεων» στο Φεστιβάλ Βενετίας, 2011

Από την ελληνική πλευρά, η παραγωγός εταιρεία είναι η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, από την Ιρλανδία η Element Pictures, από τη Μ. Βρετανία η Element Pictures, η Limp και η Scarlet Films, από τη Γαλλία η Haut & Court και από την Ολλανδία η Lemming Film. Τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η αγγλική εταιρεία Protagonist Pictures ενώ τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία.

«Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του Πανίκκου Χρυσάνθου, σε σενάριο του ίδιου, εξασφάλισε το ποσό των 180.000€. Η πλοκή ακολουθεί τη φιλία ενός ελληνοκυπρίου κι ενός τουρκοκυπρίου στρατιώτη που φυλούν σκοπιά στην πράσινη γραμμή, ο καθένας από τη δική του πλευρά. Πρόκειται για μία αντιπολεμική ιστορία που αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων ενάντια στις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του πολέμου. Την παραγωγή έχει αναλάβει από την πλευρά της Κύπρου η Artimages Ltd. και από την ελληνική πλευρά η Καβουκιδης Telefilm και η ΕΡΤ. Τα γυρίσματα θα γίνουν στην Κύπρο και θα ολοκληρωθούν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος θα ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη, ενώ ο δεύτερος την πρώτη Μαρτίου του 2014.

Συγχαρητήρια και στις δύο ταινίες. Θα παρακολουθούμε την πορεία τους και θα σας ενημερώνουμε.

Διαβάστε ακόμα: