Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αφίσα

στα 10

Εχουμε λιγότερο από ένα μήνα μέχρι την έναρξη του Φεστιβάλ. Και τώρα έχουμε και κάτι να κοιτάζουμε όσο περιμένουμε.

Flix Team
Το 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αφίσα

Η αφίσα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως και όλος ο σχεδιασμός των εφαρμογών της και η οπτική του ταυτότητα, δημιουργήθηκε από το designer Δημήτρη Παπάζογλου. Ο ίδιος εξηγεί το σκεπτικό του στο παρακάτω κείμενο:

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη 2016: Τα Highlights κι οι νέες ενότητες στο πρόγραμμα

«Η οπτική γλώσσα που υιοθετήθηκε τόσο για τον σχεδιασμό της αφίσας όσο και για το σύνολο των εφαρμογών που αποτελούν την οπτική ταυτότητα του φετινού 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εμπνέονται μέσα από μία σειρά βασικών χαρακτηριστικών του κινηματογράφου όπως το πανί-οθόνη προβολής, η επανάληψη, η διαφορετικότητα των κινηματογραφικών καρέ, η έννοια της προβολής (projection), η έννοια της κίνησης, αλλά και η προοπτική του ίδιου του χώρου της αίθουσας κατά την είσοδο του θεατή μέσα σε αυτή (σειρά καθισμάτων από το τελευταίο προς το πρώτο). Τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτυπώνονται αυτούσια όπως αναφέρονται πιο πάνω. Μεταφράζονται, συνδιαμορφώνονται και αναδομούνται μέσα από τη χρήση της τυπογραφίας δημιουργώντας ένα νέο, πολυεπίπεδο σε αναγνώσεις έργο, επιτρέποντας στον θεατή να δώσει την δική του ερμηνεία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ευρύτερη εμπειρία της τέχνης του κινηματογράφου. Επιπλέον η αυστηρή χρήση του ασπρόμαυρου σε συνδυασμό με την επιλογή μιας άκρως τεχνικής, monospaced, ισόπαχης γραμματοσειράς έρχονται να ενισχύσουν το σύνολο αυτής της εμπειρίας δημιουργώντας ταυτόχρονα τη σύνδεση ανάμεσα στον κλασικό κινηματογράφο αλλά και την τεχνολογία γύρω από αυτόν. Η αφίσα έχει σχεδιαστεί με σκοπό να επανατυπώνεται μέσα από δημιουργική ευελιξία (κατάλογοι, έντυπα, banners, κτλ) και όχι να αναπαράγεται αυτούσια ως προς τη σύνθεσή της. Το σύνολο των εφαρμογών του έργου λειτουργεί ως μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα επικοινωνίας επιτρέποντας ταυτόχρονα τον δημιουργικό πειραματισμό χωρίς να αλλοιώνονται τα κύρια χαρακτηριστικά του (κατανόηση του μηνύματος, αναγνωρισιμότητα, branding, concept)».

Διαβάστε ακόμη: Ενας Τζιμ Τζάρμους δεν είναι (ποτέ) αρκετός στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

57th thessaloniki poster 607

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: