Φεστιβάλ / Βραβεία

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Συνέντευξη Τύπου

στα 10

Χωρίς τον διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείας, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον της Οδού Αριστοτέλους.

Flix Team
53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Συνέντευξη Τύπου

Κεντρικό θέμα στην ομιλία του Δημήτρη Εϊπίδη. που εκφώνησε αντ' αυτού η συντονίστρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ελένη Ράμμου, υπήρξε ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του φετινού 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που ξεκινάει επίσημα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και για 10 ημέρες, έως και τις 11 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει 150 ταινίες απ' όλον τον κόσμο στα διάφορα τμήματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του.

«Ο κοινός άξονας, το κοινό στοιχείο των 150 συνολικά ταινιών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο άνθρωπος. Οι δημιουργοί συνθέτουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία και αναμετριούνται με τις ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Το μεγαλείο του ανθρώπου υμνούν και οι μεγάλοι δημιουργοί, τους οποίους τιμά φέτος το Φεστιβάλ με αφιερώματα. Στη μεγάλη οθόνη θα συνομιλήσουν οι αλληγορικές εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που χαράχτηκαν στη συλλογική μας μνήμη. Το ουμανιστικό σινεμά του Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι. Η ρεαλιστική γραφή του ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου. Η τολμηρή φωνή του εξόριστου ιρανού σκηνοθέτη κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί. Η διεισδυτική ματιά του Γερμανού κινηματογραφιστή Αντρέας Ντρέζεν.»

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα αφιερώματα του Φεστιβάλ.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκαν επίσης τα ονόματα της φετινής κριτικής επιτροπής που θα επιλέξουν ανάμεσα στις 15 πρώτες και δεύτερες ταινίες απ' όλον τον κόσμο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αυτές που θα βραβευτούν με τον Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο Αλέξανδρο, το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία και άλλα πέντε βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος) και αυτά είναι: στη θέση του Προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής ο Τόμας Ελζεσερ (Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ), ο Ολε Κρίστιαν Μάντσεν (σκηνοθέτης από τη Δανία και περσινός καλεσμένος του Φεστιβάλ), η Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ (Συνιδρύτρια και διευθύντρια του ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003), ο Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες (σκηνοθέτης από την Πορτογαλία - «O Fantasma») και ο Ελληνας διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης.

Ανάμεσα στις 15 ταινίες που διαγωνίζονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι και δύο ελληνικές: το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνέντευξη Τύπου για τις ελληνικές ταινίες που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη (διαβάστε περισσότερα εδώ), για το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο (διαβάστε περισσότερα εδώ), τη νέα ενότητα του Φεστιβάλ «Νυχτερινές Εικόνες» (διαβάστε περισσότερα εδώ) και στο συνεχώς αναπτυσσόμενο τμήμα της «Αγοράς» (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινάει στις 2 Νοεμβρίου με το «Holy Motors» του Λεός Καράξ και ολοκληρώνεται στις 11 Νοεμβρίου με το «Στη Χώρα των Αλλων» του Χονγκ Σανγκ - σου.

Το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη καθ' όλη τη διάρκεια του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου (2-11 Νοεμβρίου) και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Μέχρι τότε διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix.