Φεστιβάλ / Βραβεία

53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ημέρα όγδοη

στα 10

Ποια ταινία παίρνει το προβάδισμα στο Διαγωνιστικό Τμήμα; Πώς τα πάνε οι ελληνικές; Ποια είναι η αποκάλυψη του Φεστιβάλ; Διαβάστε καθημερινά τις κριτικές του Flix για τις ταινίες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ημέρα όγδοη

Νοτιοδυτικά / Sudoeste του Εντουάρντο Νούνιες [Διεθνές Διαγωνιστικό] Η Σεσίλια γεννιέται στα χέρια μιας μάγισσας, ενώ η μητέρα της πεθαίνει. Κρατώντας πάνω της το φυλαχτό από κοχύλια και σκοινί που της έφτιαξε η παράξενη γυναίκα, θα ζήσει σ' έναν κύκλο ολόκληρη τη ζωή της μέσα σε μια μέρα, στις παράγκες και τις παραλίες της παλιάς Βραζιλίας, της γεμάτης φτώχια, περηφάνια και μυστικισμό. Η ταινία, με διευθυντή φωτογραφίας τον σταθερό συνεργάτη του Βάλτερ Σάλες, μαγεύει από τα πρώτα της λεπτά, με την εικαστική της τελειότητα, την τεράστια σινεμασκόπ ασπρόμαυρη εικόνα της που βγαίνει απ' ευθείας από ένα όνειρο. Το φιλμ είναι μεγάλο σε διάρκεια και εκτυλίσσεται αργά, άρα δεν είναι για ανυπόμονους θεατές. Οσοι, όμως, παραδοθούν στην αφαιρετική του φαντασία, θα έχουν ζήσει δύο ώρες και κάτι μέσα σ' ένα φιλοσοφικό παραμύθι για μεγάλους, μια λαϊκή στην καρδιά της αλληγορία για τα βασικά στοιχεία της ζωής, που δεν έχουν χρόνο και τόπο, παρά μια βεβαιότητα επανάληψης. Δείτε το τρέιλερ. Λ.Γ.

berberian

Στούντιο Ηχογραφήσεων Μπερμπεριάν / Berberian Sound Studio του Πίτερ Στρίκλαντ [Ανοιχτοί Ορίζοντες] Τρία χρόνια μετά το «Katalin Varga», o βρετανος Πίτερ Στρίκλαντ, επιστρέφει με ένα παράξενο, ατμοσφαιρικό θρίλερ που μπαίνει στο υποσυνείδητο από τα... αυτιά σας. Αναμφίβολα σινεφίλ και σχεδόν φετιχιστικό στον τρόπο με τον οποίο κινηματογραφεί κάθε λεπτομέρεια, κάθε γύρισμα ενός διακόπτη, κάθε ανέβασμα της στάθμης ενός ήχου στο στούντιο στο οποίο διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το φιλμ του Στρίκλαντ, είναι μια υπνωτική άσκηση ύφους που αργά αλλά σταθερά βυθίζει τον θεατή σε μια ατμόσφαιρα απροσδιόριστης αλλά βαθιά καταπιεστικής αγωνίας. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

paradise02

Παράδεισος: Πίστη / Paradies: Glaube του Ούλριχ Ζάιντλ [Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ειδικές Προβολές] Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του σκηνοθέτη, «Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα», χτίζει το πορτρέτο μιας φανατικής χριστιανής, ερωτευμένης με τον Ιησού και αποφασισμένης να φέρει τον καθολικισμό πίσω στην Αυστρία. Με μια ανυποχώρητη κάμερα και με κατάμαυρο χιούμορ αλλά και σχεδόν εξοντωτική «σκληρότητα» κι αποστασιοποιήση. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

fog

Το Πρόσωπο της Ομίχλης / In the Fog του Σεργκέι Λόζνιτσα [Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ειδικές Προβολές] Με φόντο την γερμανική κατοχή της Λευκορωσίας, εν μέσω της ομίχλης ενός πολέμου που έχει πλέον χωρίσει τους ντόπιους σε συνεργάτες και αντάρτες, ο Σεργκέι Λοζνίτσα αφηγείται μια ιστορία για την τιμή και την προδοσία, την «αντίσταση» και την «επιβίωση». Για την μνήμη και την «κληρονομιά» μας, για την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Από τις καλύτερες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

aisiodoxoi

Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους? της Κωνσταντίνας Βούλγαρη [Ελληνικές Ταινίες] Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, στη δεύτερη ταινία της, προβάλει έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν στέκεται στο πολιτικό μανιφέστο. Η ηρωίδα της έχει τη δική της ενηλικίωση να αντιμετωπίσει. Κι αυτό από μόνο του είναι επαναστατικό. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.