Buzz

35 γυναίκες κατηγορούν τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμό και φωτογραφίζονται

στα 10

Το New York magazine κυκλοφόρησε χθες με το πιο προκλητικό εξώφυλλο των τελευταίων του χρόνων: 35 (από τις 46 στο σύνολο) γυναίκες που κατηγορούν τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμό μιλούν ανοιχτά και φωτογραφίζονται μαζί.

35 γυναίκες κατηγορούν τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμό και φωτογραφίζονται

Το σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι απασχολεί εδώ και μήνες την κοινή γνώμη: ο πάλαι ποτέ «πατερούλης» κωμικός της μικρής μας οθόνης βρίσκεται να κατηγορείται στα 77 του χρόνια από 46 (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Οι κατηγορίες είναι κοινές (νάρκωνε γυναίκες με υπνωτικά χάπια μέσα σε ποτό και τις βίαζε) και οι ιστορίες των γυναικών πηγαίνουν πίσω στο 1969 και εκτείνονται 3.5 δεκαετίες.

Θυμηθείτε τις πρώτες αποκαλύψεις: Φάκελος Μπιλ Κόσμπι: το χρονικό ενός σκανδάλου

Πρόσφατα, ήρθε στη δημοσιότητα έγγραφο που ανακάλυψε το Associated Press, όπου ο Κόσμπι παραδέχεται τις πράξεις του: τα πρακτικά της ένορκης κατάθεσης του Κόσμπι στην υπόθεση της Αντρεα Κόνσταντ (2005), προπονητή της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Temple University, η οποία πρώτη έκανε μήνυση στον ηθοποιό, υποστηρίζοντας ότι το 2004 την νάρκωσε και την κακοποίησε στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια. Η Κόνσταντ κι ο Κόσμπι προχώρησαν σε συμφωνία και οι όροι εξαγόρασαν τη σιωπή της. Για αυτό και όταν πριν από μήνες εμφανίστηκαν τόσες και τόσες γυναίκες-θύματα του κωμικού, εκείνη δεν μίλησε. Να όμως που τίποτα δε μένει κρυφό. Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης, ο Κόσμπι ομολογεί ότι «χρησιμοποιούσε το υπνωτικά Quaaludes και Benadryl για να ναρκώνει γυναίκες πριν το σεξ». Ομολόγησε ότι τους διέλυε 3 χάπια στο ποτό τους. Κι ότι το χρησιμοποίησε σε μία τουλάχιστον γυναίκα, αλλά «και άλλες».

Bill Cosby accusers New York mag 607 Δε φοβόμαστε πια! Ο Κόσμπι κάποτε έλεγχε τα media, αλλά τώρα υπάρχουν τα social media. Δεν μπορεί να μας εξαφανίσει πια

Σήμερα, το περιοδικό New York κυκλοφορεί με εξώφυλλο και κεντρικό θέμα 35 μαρτυρίες από το σύνολο των 46. Ναι, 35 γυναίκες δέχθηκαν να φωτογραφηθούν μαζί και να περιγράψουν πώς ο Κόσμπι τις νάρκωσε και τις βίασε. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 44 έως 80 ετών. Η δράση του Κόσμπι άλλωστε μετρά πάνω από 50 χρόνια.

Bill Cosby accusers New York mag 607 2 Βικτώρια Βαλεντίνο, 72 ετών, καταγγέλει περιστατικό του 1979

Η ιδέα και η δυναμική του άρθρου και της φωτογράφησης (την οποία έκανε η Αμάντα Ντέμι για το New York) είναι απλή: οι κατηγορίες τώρα έχουν πρόσωπο. Οι γυναίκες βγήκαν μπροστά για να σιγάσουν τις φωνές και των τελευταίων που αμφισβητούν, που δεν πιστεύουν, που σωπαίνουν. Φανερώνουν, σήμερα, τα πρόσωπά τους και συνοδεύουν με αυτά τις τρομαχτικές μνήμες τους. Ιστορίες που δεν τεντώνουν το δάχτυλο μόνο στον κατηγορούμενο Κόσμπι, αλλά ξυπνούν ερωτηματικά και για όλους εμάς: στην ερώτηση «γιατί αυτές οι γυναίκες δεν μίλησαν νωρίτερα», ας κοιτάξουμε στον συλλογικό μας καθρέφτη. Μπορούσαν; Θα τις πιστεύαμε; Ή έχουμε χτίσει ένα σύστημα με τόσα στεγανά, που ο διάσημος, συμπαθής, Media King θύτης παραμένει ανενόχλητος και οι γυναίκες καταλήγουν με τη ρετσινιά της τσούλας; Με καριέρες που αυτοκτονούν πριν καν αρχίσουν;

Διαβάστε επίσης: Ομολογία Μπιλ Κόσμπι: νάρκωνε γυναίκες και τις βίαζε

Bill Cosby accusers New York mag 607 1 Τζούελ Αλισον, καταγγέλει περιστατικό του 1987

Η Νορίν Μαλόουν, που υπογράφει το κομμάτι για το περιοδικό, γράφει: «Θα ήταν καλό να κοιτάξουμε τις γυναίκες που κατηγορούν τον Μπιλ Κόσμπι ως μία μελέτη. Μία μελέτη για το πώς μέσα στο χρόνο οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν αντιδράσει απέναντι στο θέμα του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης. Πώς οι γυναίκες-θύματα έχουν κληθεί να ξεπεράσουν εντελώς μόνες τους το τραύμα, γιατί η παραμικρή έκκληση για βοήθεια θα τις βίαζε ξανά και ξανά. Πάντα η πρώτη μας αντίδραση είναι ότι τα θύματα επιζητούν δημοσιότητα και χρήματα. Οπως ο ίδιος ο Κόσμπι άλλωστε είπε σε αρκετά από τα θύματά του: «κανείς δε θα σε πιστέψει».

Δείτε το καυστικό σκετς της Εϊμι Σούμερ για τον Μπιλ Κόσμπι: Η Εϊμι Σούμερ μάς εξηγεί γιατί δεν τολμάμε να κλείσουμε τον Μπιλ Κόσμπι φυλακή

Διαβάστε μερικές από τις μαρτυρίες τους:

Bill Cosby accusers New York mag 607 5

Μπάρμπαρα Μπόουμαν, 48 ετών, καταγγέλει περιστατικό του 1985:

Με κάλεσε στο Ατλάντικ Σίτι για να παρακολουθήσω το σόου του. Με νάρκωσε και ξύπνησα στο δωμάτιό του με τις βαλίτσες μου να λείπουν. Τηλεφώνησα στη ρεσεψιόν για να μάθω τι συνέβη με τα πράγματά μου κι ο Κόσμπι έγινε έξαλλος. Μου πήρε το τηλέφωνο από τα χέρια και το έκλεισε, ουρλιάζοντας: «τώρα όλοι θα ξέρουν ότι είχα μία 19χρονη στη σουίτα μου!» Με έριξε στο κρεβάτι, με το ένα χέρι έπνιγε το λαιμό μου και με το άλλο έλυσε τη ζώνη του. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον ήχο που κάνει η αγκράφα μίας ζώνης όταν λύνεται...

Bill Cosby accusers New York mag 607 4

Πι Τζέι Μάστεν, 65 ετών, καταγγέλει περιστατικό του 1979:

Πήγα κατευθείαν στην υπεύθυνη του Playboy Club και της είπα τι ακριβώς μου έκανε. Ξέρετε τι μου απάντησε; «Το ξέρεις ότι είναι ο κολλητός του Χέφνερ, σωστά; Κανείς δε θα σε πιστέψει. Θα πρότεινα να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό.

Bill Cosby accusers New York mag 607 3

Ταμάρα Γκριν, καταγγέλει περιστατικό του 1972:

Ο κόσμος λέει σήμερα: «και γιατί δεν πήγες στην αστυνομία;». Θα σας πω. Η Αντρια Κόνσταντ πήγε στην αστυνομία το 2005. Και τι κατάφερε; Τίποτα. Ο Κόσμπι ακόμα είχε τον έλεγχο των media. To 2015 υπάρχουν τα social media. Δεν μπορεί να μάς εξαφανίσει. Δεν μπορεί να μας σωπάσει. Η ιστορία είναι online και δε θα σβηστεί ποτέ!

Για ολόκληρο το άρθρο, τις μαρτυρίες και τις φωτογραφίες των 35 γυναικών πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα: