Φεστιβάλ / Βραβεία

30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε χτες το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με την απονομή των βραβείων και τη βασική διάκριση να απονέμεται στο «Una Famiglia» του Ιταλού Σεμπαστιάνο Ρίζο.

30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Η αυλαία του επετειακού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έπεσε χθες, Τετάρτη 1/11, στον κινηματογράφο Ελλη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, με την απονομή των βραβείων, τη βράβευση των τιμώμενων προσώπων της 30ής διοργάνωσης και την προβολή της ταινίας «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς» του Ραούλ Πεκ.

Η ταινία «Una Famiglia» του Ιταλού Σεμπαστιάνο Ρίζο, ο οποίος ήταν παρών στην απονομή, απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ενώ μοιράστηκε και το βραβείο κοινού της επιτροπής αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα, με το «Reinventing Marvin» της Γαλλίδας Αν Φοντέιν. Η ταινία της Φοντέιν αναφέρεται στην «επανεφεύρεση του εαυτού» ενός νεαρού ομοφυλόφιλου.

Διαβάστε ακόμη: Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινά. Το Flix είναι ήδη εκεί!

Una Famiglia 607Σκηνή από το «Una Famiglia»

Η FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) έδωσε το δικό της βραβείο «Fipresci Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ταινία «Arrhythmia» του Ρώσου σκηνοθέτη Μπόρις Χλέμπνικοφ, με θέμα τη σχέση ενός ζευγαριού που δοκιμάζεται στον εργασιακό χώρο (τα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου), καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις παθογένειες του ρωσικού ΕΣΥ. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας, Θεόδωρος Καλαϊντόφ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το «Una Famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο, που διεκδίκησε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στάθηκε η αφορμή για μια άνανδρη επίθεση εναντίον του σκηνοθέτη, στις σκάλες του σπιτιού του, από ομάδα νεοναζί οι οποίοι ενοχλήθηκαν από την ταινία του. Το φιλμ δείχνει ένα ζευγάρι να τεκνοποιεί και να πουλάει τα παιδιά του σε ομόφυλo ζευγάρι. Ο Ρίζο τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε ένα διάστημα στο νοσοκομείο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του φεστιβάλ, που γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια, ως μια διοργάνωση της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, με συμπαραστάτη τον Σεραφείμ Φυντανίδη.

Panorama awards 607 Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με τον Κριστόφ Ζανούσι

Τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη απένειμε η συμπατριώτισσά του, Μαρία Παναγίδου, από το Σπίτι της Κύπρου. «Παρακολουθώντας το Πανόραμα, μάθαμε σινεμά. Κι ύστερα, μεγαλώσαμε, γυρίσαμε κι εμείς ταινίες κι αυτές παίχτηκαν στο Πανόραμα», είπε ο σκηνοθέτης, ευχόμενος στον Νίνο Φένεκ Μικελίδη και το φεστιβάλ του άλλα 30 χρόνια επιτυχίας. Το δικό του τιμητικό βραβείο, ο Βαγγέλης Μουρίκης το παρέλαβε από τη συνάδελφό του ηθοποιό, Δήμητρα Χατούπη, ενώ το βραβείο στην ηθοποιό Γιώτα Φέστα παρέδωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη.

Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού ευχήθηκε μακροημέρευση στο φεστιβάλ και στον διευθυντή του, «που κρατά άσβεστη τη φλόγα του», τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης, Κριστόφ Ζανούσι. Ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης, μέλος του ΔΣ της EFA, ήρθε στη χώρα μας για να γιορτάσει με το Πανόραμα τα 30χρονα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Οταν ήμουν νέος, έλεγα πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τα βραβεία», είπε. «Εκανα λάθος. Στην ηλικία μου αυτό είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσεις».

Η βραδιά έκλεισε με τη -βασισμένη σε αληθινή ιστορία- ταινία του Αργεντίνου Ραούλ Πεκ, «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς». Το φιλμ ρίχνει φως στα νεανικά χρόνια του Μαρξ και τη γνωριμία του με τον Ενγκελς, ο οποίος τον ενθάρρυνε και τον υποστήριξε οικονομικά να γράψει το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Διαβάστε ακόμη