Industry

To 2ο Faliro House | Sundance Mediterranean Screenwriters Workshop, στην Costa Navarino της Μεσσηνίας από 3-9 Ιουλίου 2017

στα 10

Οκτώ projects έχουν επιλεγεί για το Εργαστήριο Σεναριογραφίας για Χώρες της Μεσογείου, που έχει σκοπό την αναγνώριση και υποστήριξη νεων σεναριογράφων και σκηνοθετών υπό την καθοδήγηση συμβούλων όπως ο Ρούμπεν Οστλουντ, ο Τζεφ Νίκολς και η Λίζα Τσολοντένκο.

Flix Team
To 2ο Faliro House |  Sundance Mediterranean Screenwriters Workshop, στην Costa Navarino της Μεσσηνίας από 3-9 Ιουλίου 2017
Costa Navarino

Είναι η δεύτερη χρονιά που η Costa Navarino της Μεσσηνίας θα φιλοξενήσει το Faliro House | Sundance Mediterranean Screenwriters Workshop, το οποίο διοργανώνεται από τις τις 3 έως τις 9 Ιουλίου από την Faliro House Productions του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου («The Founder», «Ο Αστακός»), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Sundance. Το Eργαστήριο έχει σχεδιαστεί αρχικά για να υποστηρίξει ανερχόμενους κινηματογραφιστές από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Ένα εντατικό Εργαστήριο Σεναριογραφίας για έργα μεγάλου μήκους, διάρκειας πέντε ημερών, θα δώσει σε νέους δημιουργούς την ευκαιρία να δουλέψουν στα σενάριά τους, σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την καινοτομία και το δημιουργικό ρίσκο. Η συν- ιδρύτρια και συν- διευθύντρια του Eργαστηρίου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, θα είναι και φέτος στην ομάδα των δημιουργικών συμβούλων.

Faliro House workshop 1 607 Φωτό από το περσινό workshop

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γκίλα Γκάζνταγκ,, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του καταξιωμένου Εργαστηρίου Σκηνοθετών του Ινστιτούτου Sundance, θα τελέσει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή και θα καθοδηγήσει τις ομαδικές συνεδρίες. Μαζί με την Τσαγγάρη και τον Γκάζνταγκ, θα λάβουν μέρος ως δημιουργικοί σύμβουλοι η ελληνίδα σκηνοθέτης Εύα Στεφανή, η αμερικανίδα σκηνοθέτης Λίζα Τσολοντένκο, η ηθοποιός Ζιλί Ντελπί, ο σκηνοθέτης Τζεφ Νίκολς, Ο βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα φέτος Ρούμπεν Οστλουντ, ο σκηνοθέτης του «Little Men» Αϊρα Σακς, κι ο σεναριογράφος Ζακ Σκλάρ. Το Εργαστήριο ακολουθεί το μοντέλο των Εργαστηρίων Σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Sundance, τα οποία είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν στους συμμετέχοντες μαθήματα τεχνικής στην σεναριογραφία, φρέσκες οπτικές στα σενάριά τους και μια πλατφόρμα για την πληρέστερη αξιοποίηση του υλικού τους, μέσα από μία αυστηρή διαδικασία δημιουργικής ανταλλαγής.

αθηνά τσαγγάρη 607 Αθηνά Τσαγγάρη

Ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος μιλώντας για το εργαστήριο λέει “Προχωρούμε με ενθουσιασμό στην δεύτερη χρονιά συνεργασίας με το Ινστιτούτο Sundance και τους εκπροσώπους του, Μισέλ Σάτερ, Πολ Φέντερμπους και Μάθιου Τατάκα και είμαστε ευγνώμονες για την δέσμευσή τους να στηρίξουν σεναριογράφους και σκηνοθέτες από χώρες της Μεσογείου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την συν- ιδρύτριά μας Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και όσους έχουν δουλέψει για το εργαστήριο, καθώς και τους οικοδεσπότες μας στην Costa Navarino. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες, σεναριογράφους και καλλιτεχνικούς συμβούλους, για την εμπιστοσύνη τους, και είμαστε ευγνώμονες για το όραμα τους και την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους.”

paul federbush 607 Πολ Φέντερμπους

Ο Διευθυντής ανά τον κόσμο για το Πρόγραμμα Ταινιών Μεγάλου Μήκους του Ινστιτούτου Sundance, Πολ Φέντερμπους με τη σειρά του δηλώνει: “αυτό το μοναδικό φόρουμ, που δημιουργήθηκε με τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, υποστηρίζει ένα πολυποίκιλο σώμα νέων οραματιστών από τη Μεσόγειο. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που η ομάδα καλλιτεχνικών συμβούλων μας απαρτίζεται από τόσο επιτυχημένους δημιουργούς. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την γενναιοδωρία με την οποία προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο φετινό εργαστήριο.”

Δείτε ακόμη: Το πρώτο Faliro House | Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop έγινε πραγματικότητα

Οι επιλεγμένοι Σεναριογράφοι για το Faliro House | Sundance Mediterranean Screenwriters Workshop 2017 είναι:

Δάφνη Χαιρετάκη 607 Δάφνη Χαιρετάκη

«We Kiss in Dark Nightclubs and I Explain» (Ελλάδα) / Δάφνη Χαιρετάκη
Η Δάφνη Χαιρετάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 8 Saint-Denis και από το Fresnoy, National Studio of Contemporary Arts. Οι ταινίες της συνδυάζουν την μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ και έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως τα IFF Rottedam, Visions du réel, Hors Pistes Pompidou, Entrevues de Belfort.

LOGLINE: Μία μέρα στη ζωή δύο νεαρών κοριτσιών που περιπλανιούνται στους δρόμους της Αθήνας, σκορπίζοντας το χάος.

Γιώργος Γεωργόπουλος 607Γιώργος Γεωργόπουλος

«Patty» (Ελλάδα) / Γιώργος Γεωργόπουλος
Ο Γιώργος Γεωργόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Εργάζεται ως μοντέρ, σκηνοθέτης και παραγωγός, κυρίως για ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά διαφημιστικά. Η βραβευμένη πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Tungsten, έπαιξε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου

LOGLINE: Η έφηβη Δάφνη προπονείται για του Ολυμπιακούς Αγώνες στο τζούντο, και έρχεται αντιμέτωπη με την μέγιστη πρόκληση – να κάνει το σωστό ή να κερδίσει πάση θυσία.

Λουκιανός Μοσχονάς 607 Λουκιανός Μοσχονάς

«No God No Master» (Ελλάδα) / Λουκιανός Μοσχονάς
O Λουκιανός Μοσχονάς σπούδασε στο Le Fresnoy στην Λιλ. Οι μικρού μήκους του ταινίες βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Η μικρού μήκους ταινία του, Manodopera έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και στο New Directors / New Films. Το Ούτε Θεός, Ούτε Αφέντης είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

LOGLINE: Ένα ασύνηθες ταξικό μελόδραμα που αναδύεται μέσα από μια ατελείωτη κατεδάφιση και ανακαίνιση ενός Αθηναϊκού διαμερίσματος και της σχέσης ανάμεσα στον εύπορο ανιψιό του ιδιοκτήτη του κτηρίου και ενός μεσήλικα Αλβανού εργάτη, αλλά και ανάμεσα της πραγματικότητας και του φανταστικού.

Πιέτρο Μαρτσέλο και Μαουρίτσιο Μπραούτσι 607 Πιέτρο Μαρτσέλο και Μαουρίτσιο Μπραούτσι

«Martin Eden» (Ιταλία) / Πιέτρο Μαρτσέλο και Μαουρίτσιο Μπραούτσι
Γεννημένος στην Κασέρτα της Ιταλίας το 1976, ο Πιέτρο Μαρτσέλο φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική. Το 2007, το ντοκιμαντέρ του Il Passaggio Della Linea παρουσιάστηκε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το 2009, η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, La Bocca Del Lupo, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το FIPRESCI βραβείο στο 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο. Κέρδισε επίσης το Caligari Preis στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το Signis Βραβείο στο BAFICI, και πολλά άλλα. Το 2011, η ταινία του Il Silenzio Di Pelešjan, παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το 2015 η ταινία του Bella E Perduta παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Ο Μαουρίτσιο Μπραούτσι, γεννημένος στην Νάπολη το 1966, είναι συγγραφέας και σεναριογράφος, Το πρώτο του μυθιστόρημα, Il Mare Guasto έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά. Είναι σύν-σεναριογράφος του Gomorrah (2008) και του Reality (2012) του Ματέο Γκαρόνε, και οι δύο από τις οποίες κέρδισαν το Grand Prix στις Κάννες. Έχει επίσης δουλέψει με τον Εϊμπελ Φεράρα (Napoli Napoli Napoli, 2009; Pasolini, 2014), τον Λεονάρντο Ντι Κοστάντζο (The Interval, 2012; The Intruder, 2016), τον Giuseppe Gagliardi (Tatanka, 2010), τον Φραντσέσκο Μούντζι (Black Souls, 2014) και τον Πιέτρο Μαρτσελο (Lost and Beautiful, 2015). Σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία Room 52, η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό του 2016 Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

LOGLINE: Αγάπη, ζωή και θάνατος - τα μοτίβα που εξετάζονται όταν ένας νεαρός ναύτης έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια της κοινωνικής του τάξης μέσω του οράματος και του πάθους του για το γράψιμο.

Ρότσιο Μέσα 607 Ρότσιο Μέσα

«Tobacco Barns» (Ισπανία) / Ρότσιο Μέσα
Γεννημένη στην Γρανάδα της Ισπανίας, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Rocio Mesa, η Orensanz, έκανε πρεμιέρα το 2013. Ήταν υποψήφια για το Καλύτερο Ανδαλουσιανικό Ντοκιμαντέρ στα ASECAN Βραβεία και έπαιξε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης, το BAFICI και το Αλκάνσες. Η Mesa είναι η διευθύντρια του L.A. OLA. Ετοιμάζει τη επόμενη μεγάλου μήκους ταινία της ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος, που έχει τίτλο Secaderos (Tobacco Barns).

LOGLINE: Το τοπίο μιας επαρχιακής περιοχής είναι γεμάτο από μεγάλες και μυστηριώδεις καλλιέργειες καπνού. Τρεις γενιές περνάνε το καλοκαίρι ανακαλύπτοντας τα μυστικά αυτών των θεμελίων και των δικών τους ζωών.

Αντρέ Σάντος και Μάρκο Λεάο Αντρέ Σάντος και Μάρκο Λεάο

«Nowhere» (Πορτογαλία) / Αντρέ Σάντος και Μάρκο Λεάο
Από το 2008 ως το 2017, ο André και ο Marco έχουν δημιουργήσει έξι ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο. Το 2017, η ταινία τους, Pedro, ήταν η πρώτη Πορτογαλική ταινία μικρού μήκους που επιλέχθηκε για τον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ Sundance. Τώρα γράφουν την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους, Nowhere, και είναι στο στάδιο προ-παραγωγής ενός πειραματικού ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που θα γυριστεί στο δάσος Aokigahara της Ιαπωνίας. Και οι δύο ταινίες έχουν λάβει την υποστήριξη του Πορτογαλικού Ινστιτούτο για τον Κινηματογράφο.

LOGLINE: Ο Ζοάο, ένας δάσκαλος γυμναστικής, εξαφανίζεται δίχως προειδοποίηση για να συναντήσει έναν άνδρα που γνώρισε στο internet. Αφού περάσουνε μια μέρα μαζί, θα ξυπνήσει μόνος του στην μέση του πουθενά. Δίχως να μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη, ο Ζοάο θα μείνει εκεί για ένα ακόμα βράδυ, περιμένοντας τον άνδρα να γυρίσει.

Σαλόμε Λαμάς 607 Σαλόμε Λαμάς

«Fatamorgana» (Πορτογαλία) / Σαλόμε Λαμάς
Η Σαλόμε Λαμάς είναι κινηματογραφίστρια και εικαστικός που ζει στην Λισαβόνα. Σπούδασε κινηματογράφο στην Λισαβόνα και στην Πράγα. Κατέχει ένα πτυχίο MFA από το Άμστερνταμ και είναι υποψηφία για διδακτορικό στο Amsterdam Contemporary Art Studies στην Κοϊμπρα. Η δουλειά της έχει προβληθεί σε γκαλερί και σε φεστιβάλ κινηματογράφου όπως στη Berlinale, στο Museum of Moving Images NY, στο MoMA, στην Tate Modern, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ, στο Vision du reel, κ.α.. Συνεργάζεται με την εταιρία παραγωγής O Som e a Fúria και την εκπροσωπεί η γκαλερί Miguel Nabinho - Lisboa 20.

LOGLINE: Η Χανάν, η μουσουλμανική εκδοχή της Μόλι Μπλουμ, βρίσκεται στο Hall of Fame της Βηρυτού, αφού αυτό έχει κλείσει για την μέρα. Περιμένει τον σύζυγο της: μοιάζει να έχει δώσει ένα ραντεβού μαζί του, αλλά εκείνος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Πού μπορεί να βρίσκεται; Η ταινία Fatamorgana είναι μια πολιτική παρωδία, όπου ιστορικές και τωρινές προσωπικότητες βρίσκουν φωνή με τρόπο ειρωνικό .

Σταύρος Πάμπαλλης 607 Σταύρος Πάμπαλλης

«My Friend Goliath» (Κύπρος) / Σταύρος Πάμπαλλης
Ο Σταύρος Πάμπαλλης είναι ένας κινηματογραφιστής και heavy metal nerd με βάση την Λευκωσία της Κύπρου. Παρότι εργάζεται κυρίως ως σεναριογράφος, θα δουλέψει ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, The Siege On Liperti Street, η οποία θα μπει στο στάδιο παραγωγής της στις αρχές του 2018, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

LOGLINE: Το 1020 Π.Χ., με την επιδρομή των Φιλισταίων στο Ισραήλ σε αδιέξοδο, ένας πολεμιστής και ο υπασπιστής του επιλέγονται για μια εδική, και άκρως καθοριστική, αποστολή. Ο πρώτος θα γίνει πασίγνωστος. Αυτή είναι η ιστορία του δεύτερου.

faliro house 607

Σχετικά με τη Faliro House
Η Faliro House είναι εταιρία παραγωγής κινηματογράφου με δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδρύθηκε το 2008 από τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 έργα, συμπεριλαμβανομένων των Song To Song του Τέρενς Μάλικ, The Founder του Τζον Λι Χάνκοκ, Midnight Special του Τζεφ Νίκολς, Little Men του Αϊρα Σακς, Chevalier της Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, Park της Σοφίας Εξάρχου, Before Midnight του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Το Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, Only Lovers Left Alive του Τζιμ Τζάρμους, Take Shelter του Τζεφ Νίκολς και Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Επερχόμενα έργα στα οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, είναι το Love Me Not του Αλέξανδρου Αβρανά, το Cosmic Candy της Ρηνιούς Δραγασάκη, The Tunnels του Πολ Γκρίνγκρας, Μεμβράνη του Γιάννη Βεσλεμέ, Μυρίζει Αίμα από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ράγκου σε σενάριο της Έμμας Δοξιάδη, Οίκτος του Μπάμπη Μακρίδη και Η Μπαλάντα Της Τρύπιας Καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη.

sundance institute logo 607

Σχετικά με το Ινστιτούτο Sundance
Το Ινστιτούτο Sundance ιδρύθηκε το 1981 από τον Robert Redford και είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει και διατηρεί μια πλατφόρμα στην οποία καλλιτέχνες του κινηματογράφου, του θεάτρου και των νέων μέσων μπορούν να δημιουργούν και να ευδοκιμούν. Τα εργαστήρια του ινστιτούτου, οι επιχορηγήσεις του, και τα προγράμματα συμβουλευτικής του, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance ενώνει το κοινό με τους καλλιτέχνες, γεννώντας νέες ιδέες, ανακαλύπτοντας πρωτότυπες φωνές, και χτίζοντας μια κοινότητα αφοσιωμένη στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Το Ινστιτούτο Sundance έχει υποστηρίξει ταινίες όπως τις Boyhood, Swiss Army Man, Manchester By the Sea, Brooklyn, Little Miss Sunshine, Life, Animated, Sonita, 20 Feet From Stardom, Beasts of the Southern Wild, Fruitvale Station, Sin Nombre, Spring Awakening, A Gentleman’s Guide to Love and Murder και το Fun Home. Μπορείτε να βρείτε το Sundance Institute στο Facebook, Instagram, Twitter και στο YouTube.

Με την υποστήριξη των: Costa Navarino | Oxbelly | Εθνική Τράπεζα Ελλάδος | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα | Aegean Airlines | myTransfer.