Φεστιβάλ / Βραβεία

Πανόραμα για 24η φορά

στα 10

Το πρώην Φεστιβάλ της Ελευθεροτυπίας, το Φεστιβάλ του (Νίνου Φενέκ) Μικελίδη, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου όπως κανονικά ονομάζεται, έφτασε τις 24 διοργανώσεις! Διαβάστε αναλυτικά τι ετοίμασε για φέτος.

Πανόραμα για 24η φορά

Τα highlights του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα διαρκέσει από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου

Επίσημη Εναρξη

«Κάποτε στην Ανατολία» του Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου με την έξοδο της να ακολουθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Διαγωνιστικό Τμήμα

Η φετινή κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος απαρτίζεται από τους σκηνοθέτες Θόδωρο Αγγελόπουλο (πρόεδρος), Δήμο Αβδελιώδη, Βασίλη Βαφέα, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Λάκη Παπαστάθη. Η επιλογή της κριτικής επιτροπής δίνει, οπωσδήποτε και τον τόνο στην επιλογή του Διαγωνιστικού Προγράμματος. Εδώ λοιπόν ξεχωρίζουμε το «Kill List» του Αγγλου Μπεν Γουίτλι, που παρακολουθεί την πορεία ενός πληρωμένου εκτελεστή, το «Pater» του Αλέν Καβαλιέ, όπου ο ίδιος και ο Βενσάν Λιντόν αυτοσχεδιάζουν υποδυόμενοι τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας και την «Περούκα» του Τούρκου Τεϊφούν Πιρσελίμογλου, όπου ένας μόνο και απογοητευμένος έμπορος περουκών ερωτεύεται μια μεσήλικη γυναίκα που του πούλησε τα μαλλιά της.

Σε Πρώτη Προβολή

Στο τμήμα αυτό προβάλονται σε αβάν πρεμιέρ ταινίες που λίγο αργότερα θα βγουν στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Κλείστε μια θέση για τις «Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ, μια συγκινητική ταινία με φόντο τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε συγκλονίσει την Αμερική στη δεκαετία του ’60, η αγγλική «Τζέιν Εϊρ» του Κάρι Φουγκουνάκα με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Φασμπέντερ και τη Μία Γουασικόφσκα, το «Τρίο» του Τομ Τίκβερ, όπου ένα ζευγάρι σαραντάρηδων ερωτεύεται τον ίδιο άντρα, αλλά και τον «Βασιλιά του Νησιού του Διαβόλου» του Μάριους Χολστ, με επίκεντρο την εξέγερση ανήλικων φυλακισμένων σε μια απάνθρωπη, απομονωμένη σε νησί, φυλακή. Στις αβάν-πρεμιέρ και τρεις ελληνικές ταινίες: «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το «Σωματείο Ρακοσυλλεκτών» της Μαρίνας Δανέζη και η βραβευμένη στη Δράμα μικρού μήκους ταινία «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη.

Αφιερώματα

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρά το «Ευρωπαϊκό» του τίτλου του, κάνει φέτος αφιέρωμα στον Ιάπωνα Ακίρα Κουροσάβα και τον Αμερικανό Σάμιουελ Φούλερ, στο οποίον επιπλέον έκανε αφιέρωμα ξανά και πέρσι. Σπουδαίοι σκηνοθέτες και οι δυο, αλλά ειλικρινά δεν ξέρουμε γιατί επιλέχθηκαν, παρά για... οικονομία; Επιπλέον, το Πανόραμα προβάλλει ταινίες της Κατίνας Παξινού, προβάλλοντας το «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα» (Σαμ Γουντ, 1943), το «Ο Κύριος Αρκάντιν» (Ορσον Γουελς, 1955), το «Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του» (Λουκίνο Βισκόντι, 1960), το «Η Οργή του Θεού» (Τσαρλς Φρανκ, 1947) και την εκπομπή «Παρασκήνιο» που ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό. Τέλος, το Πανόραμα θυμίζει τον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του ‘90, με ταινίες όπως το «Απ’ το Χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, το «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου, το «Ονειρεύομαι τους Φίλους μου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ή την «Κλειστή Στροφή» του Νίκου Γραμματικού. Παράξενο που δεν περιλαμβάνεται το «Από την Ακρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ενδεχομένως η καλύτερη και οπωσδήποτε η πιο «σύγχρονη» ταινία του ’90.

Ταινίες Μικρού Μήκους

Το φετινό Πανόραμα εξασφάλισε την προβολή δεκατεσάρων ταινιών μικρού μήκους, υποψηφίων φιναλίστ του 2010 για το βραβείο UIP της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες Απόλλων Cinemax Class και Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δείτε ολόκληρο το ωρολόγιο πρόγραμμα του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου