Buzz

21 Οκτωβρίου 2015: Εφτασε η μέρα στην οποία ταξίδεψε ο Μάικλ Τζ. Φοξ στο «Back to the Future 2»

στα 10

Ηταν 1989 όταν ο Μάρτι ΜακΦλάι ταξίδεψε στο 2015 στο θρυλικό δεύτερο «Επιστροφή στο Μέλλον». 26 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε αυτή ακριβώς την ημέρα. Ποιες από τις προβλέψεις της ταινίας βγήκαν σωστές και για ποιες θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη.

21 Οκτωβρίου 2015: Εφτασε η μέρα στην οποία ταξίδεψε ο Μάικλ Τζ. Φοξ στο «Back to the Future 2»

«Για μένα, το να κινηματογραφήσουμε τις μελλοντικές σκηνές της ταινίας ήταν το λιγότερο ευχάριστο πράγμα απ' όλη την τριλογία, γιατί δεν μου αρέσουν πραγματικά οι ταινίες που προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον. Και δεν μου αρέσουν ακόμη. Ολοι προσπαθούν να εξετάσουν αν οι προβλέψεις που θα κάνεις θα βγουν κάποια στιγμή σωστές. Από το να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε με επιστημονικά ορθό τρόπο το μέλλον, που έτσι κι αλλιώς δεν θα καταφέρναμε, αποφασίσαμε να το κάνουμε να φαίνεται αστείο.»

Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις δεν είχε ποτέ στο μυαλό του μια ακριβή περιγραφή του 2015, ούτε φυσικά κανείς κάνοντας μια ταινία με ταξίδι στο μέλλον πιστεύει, τη στιγμή που το κάνει, πως κάποια στιγμή αυτή η μέρα θα έρθει και κάποιοι θα προσπαθήσουν να τσεκάρουν την ακρίβεια των προβλέψεων της. Εκτός αν αυτή η ταινία είναι το «Επιστροφή στο Μέλλον 2» που υπήρξε μια τεράστια επιτυχία και μαζί η αφορμή για μια φανατική βάση θαυμαστών που μέσα στα χρόνια έκαναν αυτή ακριβώς τη δουλειά: προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις προβλέψεις της ταινίας, οδεύοντας προς την απόλυτη κορύφωση του ερχομού της μεγάλης ημερομηνίας του ταξιδιού του Μάρτι ΜακΦλάι στο μέλλον: την 21η Οκτωβρίου του 2015.

Δείτε ακόμη: Επιστροφή στο παρόν: Η Toyota λανσάρει το αυτοκίνητο που ονειρεύτηκε το «Back to the Future 2»


O σεναριογράφος Μπομπ Γκέιλ (που μαζί με τον Ζεμέκις υπογράφει όλη την τριλογία του «Επιστροφή στο Μέλλον») επιτείνει την ποιητική αδεία του Ρόμπερτ Ζεμέκις: «Ξέραμε ότι δεν θα είχαμε ιπτάμενα αυτοκίνητα μέχρι το έτος 2015, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα είχαμε στην ταινία».

Κι όμως, εκτός από τα αυτοκίνητα, ναι, πολλά απ' όσα φαντάστηκαν οι υπεύθυνοι του «Επιστροφή στο Μέλλον 2» είναι πλέον πραγματικότητα. Γιορτάζοντας μαζί με όλο τον κόσμο την επίσημη «Back to the Future 2» ημέρα, δείτε παρακάτω ποιες από τις προβλέψεις της ταινίας χτύπησαν διάνα και ποιες χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμη για να βγουν αληθινές.


H ταινία χτύπησε διάνα, ανάμεσα σε άλλα, στο ότι οι τηλεοράσεις θα ήταν flat, ότι θα ήταν δυνατόν να κάνεις video conference (βλ. Skype), ότι θα μπορείς να βλέπεις έξι κανάλια ταυτόχρονα, ότι η τρισδιάστατη τεχνολογία θα ήταν το μέλλον του σινεμά και του entertainment (με τον Ζεμέκις να διαπρέπει εδώ και χρόνια στο είδος), στην εξάπλωση των drones, στο ότι θα μπορούσες να δώσεις εντολές στην τηλεόραση με τη φωνή σου, στην βιομετρική αναγνώριση της ταυτότητας (βλ. iPhones), στην εφεύρεση των Google Glasses, στην ύπαρξη των ολογραμμάτων, στην εξέλιξη ενός αυτοκινήτου που δεν ρυπαίνει και στην σαρωτική κυριαρχία της πλαστικής χειρουργικής.


Αντίθετα, εκεί όπου δεν κατάφερε να προβλέψει το μέλλον σωστά είναι στην ύπαρξη των smartphones (αφού στην ταινία υπάρχουν ακόμη τηλεφωνικοί θάλαμοι), στο ότι το φαξ είναι πλέον out of date, στην ύπαρξη των ιπτάμενων αυτοκινήτων (αν και δεν θα αργήσει), στα κορδόνια που δένονται μόνα τους (αν και η Nike κυκλοφόρησε ένα μοντέλο το 2011 που έγινε ανάρπαστο) και, όπως συνηγορούν όλοι στο ότι κανείς ακόμη δεν κατάφερε να τελειοποιήσει το ιπτάμενο hoverboard - σήμα κατατεθέν του Μάρτι ΜακΦλάι. Επίσης οι Chicago Cubs δεν έχουν κερδίσει ακόμη το World Series, αν και δεν είναι καθόλου απίθανο και αντί για το «Jaws 19», αναμένεται στις αίθουσες το έβδομο επεισόδιο του «Πολέμου των Αστρων» - κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε τότε ούτε ποτέ.


Οπου και να ψάξεις στο ιντερνετ θα βρεις άρθρα έπι άρθρων και βίντεο επί βίντεο για τις προβλέψεις του «Back to the Future 2», αφού όταν τελειώσει η 21η Οκτωβρίου του 2015, ακόμη και αυτή η επιστροφή στο μέλλον θα έχει γίνει παρελθόν.

To φιλμάκι κινουμένων σχεδίων που έφτιαξε η ομάδα του College Humor και μπορείτε να δείτε παρακάτω, αποδεικνύει κάτι που δεν είχε φανταστεί ούτε ο Μάρτι ΜακΦλάι - τι θα γινόταν αν το ταξίδι του στο μέλλον ήταν πράγματι στην 21η Οκτωβρίου του 2015 όπως την ξέρουμε:


Διαβάστε και δείτε ακόμη: