Buzz

O Στίβεν Σόντερμπεργκ μοντάρει ξανά το «2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

στα 10

Το έχει ξανακάνει με το «Ψυχώ» και την «Πύλη της Δύσης», αλλά τώρα δοκιμάζει κάτι ακόμη πιο θαρραλέο: Να «πειράξει» ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» του σινεμά.

O Στίβεν Σόντερμπεργκ μοντάρει ξανά το «2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος»

Μπορεί να σταμάτησε να κάνει ταινίες, αλλά δεν είναι ότι ο Στίβεν Σόντερμπεργκ έμεινε άπραγος. Από την ενασχόλησή του με την τηλεόραση (θα λέγαμε με μεγάλη επιτυχία) μέχρι άλλες πιο απρόβλεπτες δραστηριότητές του, ο σκηνοθέτης είναι μάλλον ένας από τους πιο πολυάσχολους ανθρώπους στο Χόλιγουντ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκει τον χρόνο για να ασχοληθεί με μερικά άλλα πιο προσωπικά πρότζεκτ, όπως το να μοντάρει από την αρχή ταινίες που αγαπά, ανεβάζοντας την δική του ματιά γι αυτές στο προσωπικό του site.

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ μοντάρει ξανά την «Πύλη της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο

Το πιο πρόσφατο πόνημά του δεν είναι άλλο από το νέο cut της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος» την οποία ο Σόντερμπεργκ μόνταρε από την αρχή στην διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του.

Οπως λέει ο ίδιος, «μερικές φορές χρειάζεται να ξεπεράσεις μια γραμμή για να καταλάβεις που βρίσκεται αυτή η γραμμή. Και κάθε δίχρονος μπορεί να σας το επιβεβαιώσει. Ισως είναι αυτό που συμβαίνει όταν περνάς περισσότερο καιρό με μια ταινία απ όσο θα έπρεπε. Αρχίζεις να την σκέφτεσαι όλη την ώρα και μετά θέλεις να την πειράξεις.»

O Στίβεν Σόντερμπεργκ (ξανα) μοντάρει το «Ψυχώ»

Ο ίδιος λέει ότι βλέπει συχνά την ταινία εδώ και τέσσερις δεκαετίες και παρ΄ότι αναγνωρίζει πως το φιλμ «δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός» για να γίνει καλύτερο, δεν μπορούσε παρά να δοκιμάσει την δική του εκδοχή.

Το αποτέλεσμα των κόπων του μπορείτε να το δείτε στην επίσημη σελίδα του, όπου μπορείτε να διαβάσετε πιο αναλυτικά τις σκέψεις του για την μεθοδολογία και τα κίνητρά του.

Διαβάστε ακόμη: